Последен шанс за коалиционно правителство - и Борисов ще преговаря

21580
Последен шанс за коалиционно правителство - и Борисов ще преговаря
Снимка: БГНЕС

Днес е решителният ден, в който ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да постигнат разбирателство относно бъдещо управление. Причината – утре, 5 ноември, изтича срокът, в който първата партия на парламентарните избори т.е. ГЕРБ трябва да предложи правителство.

От 13:00 часа ГЕРБ и Реформаторите ще имат нова среща и вече на нея най-после трябва да стане ясно каква ще е структурата на правителството и кой за кое министерство ще отговаря. Според информация на ПИК лично Бойко Борисов ще отиде на преговорите, за да се реши веднъж завинаги какво се прави. Реформаторите вече били готови да отстъпят и да поемат четири, най-много пет министерски кресла, а не девет, както искали първоначално. И най-важното – да приемат Борисов да е премиер.

Калфин: Можем да участваме в правителство, ако то приеме принципи на АБВ

АБВ може да участва в следващото правителство, ако то не е дясно-център и ако в програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок присъстват осн...

Най-вероятно при Реформаторския блок ще отиде Министерството на външните работи, което ще бъде поето от Меглена Кунева. Тепърва ще се решава въпросът с друго спорно министерство – правосъдното. Там Реформаторският блок иска да наложи о.з. генерал Атанас Атанасов – един от големите критици на Цветан Цветанов и на състоянието на системата на МВР като цяло. ГЕРБ обаче не са съгласни и не е ясно какво ще се случи. Компромисен вариант е Атанасов да поеме ДАНС.

Правителство на ГЕРБ и Реформаторите ще има подкрепата на Европейската народна партия. ЕНП обаче не иска „Патриотичният фронт” да влиза в бъдещия кабинет. Патриотите вече ясно заявиха, че Жозеф Дол (бел. ред. – лидерът на ЕНП) няма какво да се меси във вътрешните ни работи. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки дори покани Дол да отиде да поживее в село Мечка например и след това да се изказва на тема „патриотизъм”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика