Прегърнаха ли се ГЕРБ и Реформаторският блок на тъмно?

21794
Прегърнаха ли се ГЕРБ и Реформаторският блок на тъмно?
Снимка: БГНЕС

Радан Кънев, Божидар Лукаски, Меглена Кунева, Корман Исмаилов и Николай Ненчев са договоряли с Бойко Борисов бъдещето на държавата на частен разговор в централата на ГЕРБ.

Според слуховете политическите лидери преглътнали "пренебрежимо малкото, което ги разделя". А утре, 22 октомври, Борисов и Кунева заедно щели да пътуват до Брюксел. В белгийската столица лидерът на ГЕРБ ще гарантира за членството на "Движение България на гражданите" в ЕНП. Самата Кунева заяви още при учредяването на партията си ДБГ, тя твърдо ще се стреми към членство в дясното политическо семейство. В ЕНП нямат нищо против, тъй като Кунева има добро реноме заради мандата си като европейски комисар с портфолио защита на потребителите.

Настроенията в ГЕРБ за правителство - положителни към цели четири партии

Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БСП и АБВ – това са партиите, които попадат в графата „симпатични” на ГЕРБ...

За срещата призна Румяна Бъчварова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ. "Поканихме представителите на Реформаторския блок считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота", обясни Бъчварова, цитирана от Агенция "Фокус". Тя уточни, че на срещата са присъствали лидерите на Реформаторския блок, тъй като така са преценили. „Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си”, посочи тя и допълни, че в такъв кратък блиц формат, ще проведат срещи с останалите политически формации, които са обявили, за да изяснят политическите си позиции. След това ще продължат с останалите експертни срещи.

"Постигнахме напредък. Естествено, че разговорите ще продължат, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което ще започнем сериозни преговори по секторни политики", заяви и Радан Кънев. Той призна, че на срещата е присъствал Бойко Борисов. "Това не са преговори, това са политически разговори", посочи Кънев. "Не сме обсъждали вариант правителство на малцинството. От гледна точка на Реформаторския блок правителство с участието на БСП също е извън обсъждане", категоричен бе Кънев.

Междувременно, по неофициална информация, в референдума на ДБГ, който все още не е приключил и в който всички членове посочват с коя партия искат да партнират, 2/3 са посочили ГЕРБ. Най-малко симпатии очаквано имало към ББЦ и АБВ. Още след първите преговори между Реформаторския блок и ГЕРБ, Кунева уточни, че референдумът ще продължи до събота (18 октомври). Официален резултат обаче още не е известен.

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев отново блесна и със запомнящ се цитат. “Дълъг път, къс живот - кой ли бяс ме в тоз бяг гони..." - с тези думи от “Сън за щастие” на Пенчо Славейков лидерът на ДСБ обясни, че е "жив, но твърде натоварен да ползва социалните мрежи". Кънев благодари за подкрепата в "наистина много труден - и като отговорност, и като нужда от мокри кърпички, период. Залогът е наистина голям - начало на промени, забавяни вече повече от 30 г. Реформа на системи (правосъдие и публична администрация), спиращи инвестициите и стопанското развитие за повече от десетилетие. Съпротивата също ще е голяма, много ще са и новите врагове", предрече Кънев.

Калоян Паргов е против да се осветляват кирливите ризи на Позитано

Всичко това, което се случи през последната година и два месеца, доведе до резултата на БСП на изборите. Изводите сме си ги направили &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика