Проф. Георги Близнашки: Протестите не са моето амплоа, правителство ще има

17085
Проф. Георги Близнашки: Протестите не са моето амплоа, правителство ще има
Снимка: БГНЕС

Опитвам се да остана себе си, защото протестите не са моето амплоа. Излязох на улицата, за да дадем отпор на родната олигархия, защото положението стана нетърпимо, заяви служебният министър-председател Георги Близнашки.

Големият проблем в България е липсата на обновление в политическите партии. Затова и има осем партии в парламента – защото хората искат да има разбирателство. Изненадан съм защо Реформаторите не могат да оценят собственото си положение в обществото – да си дадат сметка, че имат 23 места и да не поставят неизпълними условия, смята служебният премиер.

Близнашки: Усилено работим по промяна в Изборния кодекс

Усилено се подготвят промени в изборното законодателство. Те предвиждат въвеждането на смесена система - половината от депутатите да се...

Никой не може да очаква, че демонтирането на модела „КОЙ” ще стане бързо – това предполага подмяна на целия политически елит, което ще продължи 7-8 години. Надявам се все пак бързо да се преодолеят различията между партиите, които могат да участват в управлението, каза Близнашки пред Нова телевизия. Давам си още две-три седмици начело на държавата – дотогава ще има ново правителство, вярвам го. Ако има нови предсрочни избори, те ще се са катастрофални за страната – предполагам, че всички си дадоха сметка, че ние направихме всичко възможно да има честни избори. Този път нямаше струпване на малцинствени групи в края на изборния ден, за да чакат наддаването на политическите брокери, посочи Близнашки. Но призна, че е имало „пасивни действия от немалка част от отговорните органи”.

Не мисля, че сме правили политическа чиста – уволнили сме 100-150 души, имаше много тежки случаи на корупция. Нямахме законовата възможност да махнем полицейските шефове, за които вътрешният министър Йордан Бакалов каза, че са сложени на местата им от ДПС, призна служебният премиер. На въпрос защо Метин Казак стана посланик в Катар, Близнашки отвърна, че така кабинетът пазел етническия мир.

Изненадва ме, че протестиращите заради казуса КТБ не настояват за връщането на Цветан Василев в страната – в крайна сметка те са се доверили на него, подчерта Близнашки. Не общувам с Иван Искров – не ми влиза в задълженията. Ако тръгна по този път, това означава размиване на задълженията, смята премиерът.

Несериозно е да се смята, че актуализацията на бюджета е средство „да се напълни портфейла на Борисов”. Актуализацията е необходима и съжалявам, че БСП не я позволи още преди служебното правителство да встъпи в длъжност, заяви Близнашки.

ГЕРБ постигна съгласие с "Патриотичния фронт", но при определени условия

Въпреки първоначалните разминавания, успяхме да постигнем съгласие по всички точки в нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова, която...

На въпрос какво ще прави, когато му свърши мандата, професор Близнашки заяви, че ще стане отново преподавател и няма да се цели в място в Конституционния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика