Ще избере ли ГЕРБ реформаторите?

18820
Ще избере ли ГЕРБ реформаторите?
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи пореден лупинг по отношение на формата на бъдещия кабинет. След като веднъж вече се отказа от идеята за кабинет на малцинството и предприе консултации за широка коалиция, вчера отново се върна към изначалното предложение - кабинет на малцинството с участието на Реформаторския блок. Това се разбра от думите му след двучасово съвещание с актива на партията, в което взеха участие кметове, общински и областни координатори, депутати и евродепутати от ГЕРБ. Форумът трябваше да послужи като своеобразно допитване до структурите с кого да се влезе в коалиция. Решено бе тази седмица ГЕРБ да продължи преговорите с четири партии - РБ, БСП, Патриотичния фронт и АБВ, този път с участието на експерти. Сред отсетите партньори реформаторите бяха отличени като "най-приемлив партньор". Окончателната коалиционна формула за кабинета ще бъде изчистена идния понеделник, когато Борисов свиква отново актива във вчерашния формат. "Дотогава трябва да имаме изчистена концепция дали ще предложа правителство на малцинството", обяви лидерът на ГЕРБ.

С четирите партии, с които ГЕРБ ще преговаря повторно, ще се търси или съгласие за подписване на коалиционно партньорство, или споразумение за подкрепа по определени теми, по които партиите имат сходство, се разбра от обясненията на Борисов след вчерашния форум. "ДПС, ако иска да ни подкрепя в парламента, само ще бъдем благодарни", добави той. На журналистически въпрос дали се очертава четворна коалиция между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, Борисов отвърна, че "това са сметки без кръчмар", тъй като не е ясно мнението на отделните партии. Борисов обаче намекна недвусмислено, че крайният вариант, преди избори, ще бъде двойна коалиция с реформаторите. Очаква се "новината" да бъде съобщена идния понеделник. Двете партии ще имат общо 107 депутати, с 10 по-малко, отколкото през 2009 г., когато ГЕРБ отново направи правителство на малцинството. Лидерът на ГЕРБ не изключи и теоретичния вариант при пълен провал на преговорите президентът да даде третия мандат на РБ и те да съставят правителство.

Различията между ГЕРБ и АБВ - малко, но сериозни

По 14 от точките няма голям спор. Но по 4-те точки, по които спорихме, различията ни са доста сериозни. Това заяви депутатът от АБВ и у...

Самият Борисов ще пропусне и втория кръг от разговори въпреки първоначалния анонс, че ще участва. Щял да се включи, когато работата стигне до подписване на конкретно коалиционно споразумение, припомня в. Сега.

Сред герберите преобладавало настроението, че изборите са почти неизбежни, съобщи Борисов след срещата. "Защото, ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи", заяви той. И даде за пример БСП, СДС и НДСВ, които отишли в историята тъкмо заради погазване на принципи. В същото време лидерът на ГЕРБ посочи, че "не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии". Затова партиите били длъжни да се разберат.

На първо място и като "най-приемлив" сред потенциалните партньори Борисов нареди РБ въпреки привидните разногласия помежду им. Оказа се, че ГЕРБ вече не държи да получи гаранции за стабилността на блока, което стана повод за прекратяване на преговорите помежду им миналата седмица. "Не, не изпитвам съмнения, че РБ са нестабилни. Аз съм склонен да приема, че това, което РБ заявяват, че така са се явили на избори, че ако подписват всичките поотделно, ще е достатъчно стабилно. Тяхно право си е", снизходи вчера Борисов. Прости им и извиването на ръце с условието Борисов да не е премиер. "Снизходителен съм, защото те не си спомнят", иронизира той твърдението на Петър Москов от ДСБ, че РБ никога не е поставял под въпрос правото на мандатоносителя да излъчи министър-председател.

Въпреки решението да се даде втори шанс на БСП за подкрепа на бъдещ кабинет в ГЕРБ имало силни настроения срещу сговор със социалистите, стана ясно от изявлението на Борисов. По думите му "половината зала" била против заради "принципите "бивши агенти" или "бивши управляващи". Активът дори настоявал социалистите да бъдат изключени от преговорите подобно на ДПС, ББЦ и "Атака".

Много баби - хилав кабинет

Душеведите продължават да хвърлят боб по въпроса какво е искал да каже мъдрият български народ с избирането на парламент "Дядовата ръка...

Борисов на практика изключи вариант за голяма коалиция с БСП. "Това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка", коментира той. И сметна: "ГЕРБ и БСП имат 123 депутати. Без Киро Добрев и Кадиев стават 121. Още първия ден коалицията става невъзможна". Борисов подчерта, че дори и двете партии да се споразумеят само по отделни теми, пак ще е голям успех. И наблегна на членството на БСП в ПЕС.

Борисов отхвърли дори теоретична възможност за съгласие с ДПС въпреки сходството в програмите на двете партии и въпреки безусловната подкрепа, която движението даде за кабинет на ГЕРБ. Той препоръча на лидерите на движението подобно на ГЕРБ да си "почистят къщичката" и да си ревизират кадрите, докато са в опозиция, за да станат приемлив партньор за останалите партии, които сега отказват сътрудничество с тях. "Те не бива да се държат извън властта, но не бива и с този начин на мислене и поведение, който е неприемлив както за нас, така и за БСП и патриотите, като ги слушам", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли слуховете, че от Брюксел му нареждат какво да прави: "От Брюксел единственото, което казват, е "направете си правителството, да е стабилно и да има човек да носи отговорност". Това казват. Към момента не можем да им предложим нищо подобно".

 

Настроенията в ГЕРБ за правителство - положителни към цели четири партии

Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БСП и АБВ – това са партиите, които попадат в графата „симпатични” на ГЕРБ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика