След 7 часа преговори: Има съгласие за сформиране на кабинет

18463
След 7 часа преговори: Има съгласие за сформиране на кабинет
Снимка: БГНЕС

След преговори, които продължиха 6 или 7 часа, е налице достатъчно съгласие за сформиране на правителство. Това призна лидерът на ДСБ Радан Кънев след изморителните преговори, които се проведоха днес. Той допълни, че е налице съгласие за това, че кабинетът ще има своя програма.

От своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ обясни, че партията на Бойко Борисов и Реформаторския блок ще подпишат коалиционно споразумение. Има вече един осигурен коалционен партньор. Утре се очаква отговорът и на втори (вероятно става въпрос за АБВ* - бел.ред.).

След няколко часа преговори текстът на програмната декларация е налице, похвали се още бившият министър от първия кабинет "Борисов". Той не пожела да уточни какво е записано в документа, който бил с дължина над 20 страници.

"Сред изключително тежки преговори, разговори и детайли, тази вечер имаме дозата съгласие, която предполага, че утре сутринта, когато офицалния текст на декларацията бъде публикуван, може да бъде подкрепен от три или четири партии", коментира още Дончев.

Единият от лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов се похвали, че интересите на България са били поставени над личните и партийните интереси. Той добави, че е налице нова, уникална форма на договаряне и си пожела тя да даде скоро първите си резултати.

"Ако някой от тези приоритети не бъде изпълнен, ще оттеглим подкрепата си", каза още Симеонов, цитиран от агенция "Фокус".

Лидерът на НФСБ добави: "„Тази декларация, която в момента държа в ръцете си и ще бъде оповестена утре, вече не се разминава основно. Бяха приети доста точки, които ги нямаше във вчерашния вариант – ето това промени нашето отношение".

Поредните преговори ГЕРБ и Реформатори: "Почти" и "ако"

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно ста...

Националистите "извоювали" 7 основни позиции, по които няма да търпят компромис.

Първата и основна позиция, по която са постигнали разбирателство, е определяне кадрови промени в държавните постове, които са свързани с оздравяване на тези позиции.

„Второто е работа по нов закон – промени в избирателния закон, които да включват на първо място активна регистрация. Заложихме и задължително подлагане на референдум за задължителното гласуване. Също така заложихме и одит и ревизия в енергетиката с оглед установяване на злоупотребите в бранша. Ограничаването на битовата престъпност присъства в програмната декларация“, допълни Симеонов.

Според него воденето на политика, която да насочва към единство на нацията също е един от приоритетите.

„Изграждането на каквито и да било енергийни проекти трябва да става само при доказани икономически ползи за България. В декларацията, която сме подкрепили, имаме над 60-70% съвпадения на точките с нашата програма“, лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт.

Каракачанов: Решаващите преговори не са започнали

Решаващите преговори не са започнали (за съставяне на правителство). Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на ВМРО и съпредседат...

„Има текст за КТБ, който гласи пълна информация по отношение на проверките, които са извършени в банките. Ние бяхме за спасяване на КТБ, но в момента не разискваме това. В декларацията има текст, който не е конкретен по посока на оздравяване, тъй като има доста скептично отношение по този въпрос. Лично аз съм за спасяването на банката“, каза още Валери Симеонов

 

 

*Утре ще имаме заседание на Националния съвет на партията и ще решат дали ще подкрепят правителство. Информацията съобщи по-рано днес един от членовете на ръководството на ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) след проведените преговори с ГЕРБ в парламента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика