ГЕРБ и ДПС - с похарчени милиони само от субсидии за местните избори

4686
ГЕРБ и ДПС - с похарчени милиони само от субсидии за местните избори
Снимка: БГНЕС

3,5 млн. лева – това е сметката на ГЕРБ за тазгодишния местен вот според публикувания отчет на Сметната палата. Тези пари са дошли само от партийната субсидия. От цялата сума почти 30% са отишли за медии – 1,1 млн. лева.

На второ място в класацията се класира ДПС, с 2,95 млн. лева – пак от партийна субсидия. 513 хил. лева от тези средства са отишли за медийни кампании.

Скандал в Дупница - новите юристи на Общината били хора на ГЕРБ и БСП от ОИК

Вергил Кацов: Искаме пълна яснота за назначенията на новите юристи в Община "Дупница"! Искаме пълна яснота за назначенията на новите ю...

Трета е Българската социалистическа партия, с 1,01 млн. лева. Интересен факт е, че социалистите са предвидили официално за кампанията 1,02 млн. лева – т.е. похарчили са в крайна сметка по-малко от предвиденото. Основната част от тези средства са собствени – 910 хил. лева, набрани от членски внос и от партийната субсидия. С даренията сумата се увеличава до над 1 млн. лева. 594 хил. лева от тях са за медийни услуги.

След трите политически „мастодонта“ се нареждат останалите участници в управлението – Патриотите и АБВ. Те са похарчили съответно 555 хил. лева и 510 хил. лева, като сумата за Патриотите е на НФСБ. НФСБ са похарчили 123 хил. лева за медийни кампании, но в сметката не влизат БНТ и БНР. 370 хил. лева от парите на АБВ идват от партийната субсидия.

233 хил. лева от партийната субсидия са използвали и от Реформаторския блок в подготовката за местните избори. С даренията общо набраните средства нарастват до 278,6 хил. лева. 278 хил. лева от тях са били използвани за плащане на външни услуги, а медийните услуги заемат основен дял от тях (170 хил. лева).

Най-малко средства от парламентарно представените партии за местния вот е похарчила Атака. От публикувания финансов отчет е видно, че националистите са вложили едва 32 хил. лева в кампанията, от които 30,3 хил. лева са от партийната субсидия. За медийни услуги са похарчени 21 хил. лева.

Нападналият екип на Нова телевизия може да влезе в затвора за пет години

Вече е официално потвърдено - станалият скандално известен с нападението си над журналистически екип на Нова телевизия Трайчо Василев-П...

Значително по-големи разходи за вота е имала например партията на Светльо Витков "Глас народен". Тя е похарчила 136 хил. лева, от които 133 хил. лева са от партийната субсидия, а останалите – парични дарения.

Припомняме, че субсидията за преминаване на границата от 1% от действителните гласове на парламентарни избори е по 11 лева на глас. При приемането на бюджета имаше предложение от страна на "Патриотичния фронт" субсидията да намалее до 6 лева от догодина, но то беше дружно отхвърлено.

От Сметната палата допълват още, че само три партии, участвали в местния вот, не са подали отчетите за направените разходи. Това са Движение "Инициатива за Ботевградска община", "Новите лидери" и "Солидарност". Общо 71 партии са участвали в местните избори през октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com