В "Арена Армеец" хората вече викат да ги пуснат, искат оставка на управляващите

11173
В "Арена Армеец" хората вече викат да ги пуснат, искат оставка на управляващите

Гневът в зала "Арена Армеец" в София продължава да расте. Там трябва да бъдат обработени протоколите от гласуването на местните избори и референдума в София.

Към момента са преминали 742 секционни избирателни комисии, но в София те са около 1500. Средно по 40 минути отнема преминаването на една СИК, като се носят чували с бюлетини по 50-70 килограма, разказват разгневени членове на СИК-ове пред Канал 3. Телевизията показа и случай на още един припаднал човек - млад мъж, вероятно заради ниско кръвно.

Манолова: Апелирам за хуманно отношение към членовете на СИК

Като отчитам факта, че и ЦИК и ОИК-София са независими органи, апелирам към тях да създадат хуманно и нормално отношение към представи...

Хората са страшно изнервени и настояват да бъдат пуснати. Не сме крадци и убийци, че да ни държите затворени, избухват отвреме навреме възгласи. Имаме деца, имаме работа, какво е това, бунтуват се възмутените граждани. Те питат вицепремиера Томислав Дончев той ли ще е отговорен при смъртен случай. Припомняме, че Дончев отговаря за организацията на изборите от страна на Министерския съвет, но ЦИК и ОИК са независими органи.

Неразборията става факт заради твърде малкото членове на ОИК, които поемат и заверяват протоколите от СИК-овете. Съгласно сегашния Изборен кодекс, зад който застана омбудсманът Мая Манолова, ОИК не може да има повече от 19 членове. Това е твърде малко за София, казват хората, като мнението на евродепутата Ангел Джамбазки и на вицепремиера Томислав Дончев е същото. Точно затова Дончев поиска да бъде направена незабавна поправка в ЦИК. Преди законовата промяна, ОИК София е достигала до 41 души.

На пресконференция преди два часа, Томислав Дончев призова ЦИК и ОИК да бъдат по-гъвкави, да се запечатат изборните книжа и хората да бъдат пуснати, а след това викани като им дойде ред. ЦИК обаче все още не е взела такова решение, след като и Дончев подчерта, че комисията е независима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София