X
 
 

Агенция на член на БСП вижда победа за социалистите на евроизборите

2037 7
Агенция на член на БСП вижда победа за социалистите на евроизборите
Снимка: БГНЕС
БСП изпреварва ГЕРБ и печели изборите за Европейски парламент (ЕП). Това сочат данни от социологическо проучване на Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Агенция АФИС е собственост на Юрий Асланов, в съдружие със Сияна Ковачева, като според Търговския регистър двамата делят собствеността 50 на 50. От години насам Асланов е част от БСП, като в момента е един от членовете на Националния съвет на Столетницата.

НФСБ прекрати разговорите с ВМРО за евроизборите

Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Това с...

Според изследването на АФИС, ако изборите за Европейски парламент бяха днес, то БСП щеше да спечели 24,2% подкрепа, а ГЕРБ - 23%. Според заключението на АФИС това е "леко предимство" на БСП, "в рамките на статистическата грешка". Освен това едва ли щяло да има друг фаворит за краен победител извън ГЕРБ и БСП. Единствено коалицията "Обединени патриоти" разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно, добавят от АФИС, според чиито изчисления на "патриотите" ще им трябват 5,89%, за да имат депутатско място в ЕП. Социолозите говорят от гледна точка явяване на НФСБ, ВМРО и "Атака" заедно на евровота, което за момента не е сигурно.

Съгласно заключенията в изследването, интересът към евроизборите си остава традиционно слаб, като в момента само 35% от гласоподавателите са готови да гласуват на всяка цена на вота и това са предимно симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в края на пролетта беше местният вот, то избирателната активност щеше да е с 19% по-висока, прави съпоставка АФИС. Това е горе-долу толкова, колкото и средната нагласа в ЕС - с 10-15% по-висока активност на местни избори в различните държави, отколкото на европейски.

"В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори", казва АФИС и посочва, че намаляването на активността е резултат и от понижено доверие към ЕС, макар то да остава много високо и всъщност българите да смятат, че ситуацията в България е далеч по-лоша, отколкото ситуацията в ЕС като цяло.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • fankabananka 4 fankabananka преди 10 месеца Профил на трол?
  Собственици на сайтове и техните служители, се "пускат" на чичковци за хлебец и сиренце! Даже знаем имената на чичковците и адресите им . Гиди подлоги соросоидни!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  "Гладна кокошка..-просо сънува!"
 • 2 преди 10 месеца Профил на трол?
  Абе ,червен чукундур , на червен Кольо и на товарищ Аслан , вярваш ли ? Миналите парламентарни избори щяхте да побеждавате с 4.2 % !! Хай , да ви......
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Не знам какво вижда тази агенция, но аз виждам наказателен вот за партиите на статуквото - ДПС, ГЕРБ и БСП. Тези три партии управляват по един и същи начин и съсипаха страната. Те работят само за олигархията и собствените си елити!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Пълен бойкот на тези измамни избори...никой да не гласува!
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Няма да избираме същите идиоти...долу политическите партии...наказатекен вот като не хидим на избири.
  : 4 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тъй , тъй , никой да не гласува с изключение на комунягите ! Глупав червен чакал !
  : 1 !