Агенция на член на БСП вижда победа за социалистите на евроизборите

4967
Агенция на член на БСП вижда победа за социалистите на евроизборите
Снимка: БГНЕС

БСП изпреварва ГЕРБ и печели изборите за Европейски парламент (ЕП). Това сочат данни от социологическо проучване на Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Агенция АФИС е собственост на Юрий Асланов, в съдружие със Сияна Ковачева, като според Търговския регистър двамата делят собствеността 50 на 50. От години насам Асланов е част от БСП, като в момента е един от членовете на Националния съвет на Столетницата.

НФСБ прекрати разговорите с ВМРО за евроизборите

Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Това с...

Според изследването на АФИС, ако изборите за Европейски парламент бяха днес, то БСП щеше да спечели 24,2% подкрепа, а ГЕРБ - 23%. Според заключението на АФИС това е "леко предимство" на БСП, "в рамките на статистическата грешка". Освен това едва ли щяло да има друг фаворит за краен победител извън ГЕРБ и БСП. Единствено коалицията "Обединени патриоти" разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно, добавят от АФИС, според чиито изчисления на "патриотите" ще им трябват 5,89%, за да имат депутатско място в ЕП. Социолозите говорят от гледна точка явяване на НФСБ, ВМРО и "Атака" заедно на евровота, което за момента не е сигурно.

Съгласно заключенията в изследването, интересът към евроизборите си остава традиционно слаб, като в момента само 35% от гласоподавателите са готови да гласуват на всяка цена на вота и това са предимно симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в края на пролетта беше местният вот, то избирателната активност щеше да е с 19% по-висока, прави съпоставка АФИС. Това е горе-долу толкова, колкото и средната нагласа в ЕС - с 10-15% по-висока активност на местни избори в различните държави, отколкото на европейски.

"В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори", казва АФИС и посочва, че намаляването на активността е резултат и от понижено доверие към ЕС, макар то да остава много високо и всъщност българите да смятат, че ситуацията в България е далеч по-лоша, отколкото ситуацията в ЕС като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика