Brexit е на път да обърка сериозно изборите за Европейския парламент

4128
Brexit е на път да обърка сериозно изборите за Европейския парламент
Снимка: Getty Images/Guliver

Последният работен ден на сегашния Европейски парламент (ЕП) ще е на 18 април. След предстоящите европейски избори в края на май, ЕП ще е със 705 места – заради Brexit си тръгват от британските евродепутати. Това беше съобщено на специална пресконференция в Брюксел, посветена на изборите за следващ Европейски парламент (ЕП) и оставащите 100 дни до вота.

Съответно прогнозите, които ще се правят, са на база 705 места. Ако има промяна по отношение на Brexit (по план Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март), то ще трябва да се прави преоценка. Има теория, че ако Brexit не се е случил до 1 юли, 2019 година, то Великобритания ще трябва да има евродепутати и съответно да се е провело гласуване преди това за евродепутати и в Обединеното кралство. Засега обаче Брюксел работи по презумпцията, че Brexit ще стане на 29 март.

Франция се опасява от загуба на влияние в следващия ЕП

Изправени пред тежка загуба през майските избори за Европейски парламент, двете традиционни френски партии рискуват да заемат поддържащ...

На изричен въпрос дали ако Brexit не стане на 29 март, а по-късно – дали няколко седмици (говори се за 24 май) или дори година, ще трябва да се чака още 5 години, за да излезе Великобритания от ЕС, отговорът беше – не. Нямаше обаче уточнение какво точно ще се случи и как би бил прекъснат мандата на британски евродепутати в следващия Европейски парламент.

Изборният процес

Ако сравним предстоящите избори с тези от 2014 година, картината е прекалено различна – нямаше Brexit, нямаше такъв акцент върху феномена "фалшиви новини", подчертаха експертите от Брюксел. Изборите за нов Европейски парламент (сегашният спира работа на 18 април) ще се проведат от 23-ти до 26-ти май в цяла Европа, като конкретната дата зависи и от националните изборни традиции във всяка държава-членка на ЕС. Последната държава, която ще "затвори" изборния процес, е Италия – в 22:00 часа централно европейско време на 26-ти май.

Според статистиката на Брюксел, през октомври 2018 година акцентът върху изборите за ЕП в медиите е толкова силен, колкото е бил два месеца преди предишните избори.

На 15 май, от 21:00 часа местно време, в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще има дебат между т.нар. шпиц кандидати - хората, които искат да станат следващия председател на Европейската комисия. Все още не са известни всички кандидати - засега са ясни петима, сред които и кандидатите на двете най-големи политически семейства. От Европейската народна партия (ЕНП) това е Манфред Вебер, а от Партията на европейските социалисти (ПЕС) кандидат е Франс Тимерманс. Кандидатът на толкова противоречивите като нагласи в България "Зелени" е Ска Келер. Тепърва АЛДЕ трябва да излъчи кандидат, като вероятно това ще стане до края на март. Техническата организация на дебата на шпиц кандидатите ще бъде поета от EBU.

Берлускони не се спира в политическите си амбиции

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони нарече сънародниците си "луди хора", защото са спрели да гласуват за него, предаде БГНЕС. ...

От 18 февруари т.е. от понеделник, в 10:30 часа централноевропейско време, в специален сайт, разработен от ЕП, ще бъдат публикувани регулярни прогнозни данни, от които могат да се правят заключения за това какво ще е разпределението на местата в следващия Европейски парламент – както национално, така и по политически групи. Първото обновление ще е на 27 февруари, а след това нови данни ще бъдат публикувани на всеки две седмици, а когато дойде месец май – ежеседмично. В публикуваните проучвания ще има дори категория "Други", където ще се публикуват данни за партии, които досега не са влизали в ЕП и не са били част от което и да е политическо семейство в ЕП. За да има прецизни прогнозни данни, няма да бъдат използвани каквито и да е данни от политически проучвания и изследвания. Ще бъдат изключени и изследвания, при които методологията е неясна.

Друга новост – на 15 март ще бъде пуснат т.нар. Campaign Tracker - за следене на кампанията навсякъде в ЕС. В приложението Citizens' app, ще се дава подробна информация за процеса на избор. Ще има обяснение как може да се гласува – за всяка конкретна страна, както и описание за всеки кандидат за евродепутат. На изборите в целия ЕС ще могат да гласуват малко над 300 млн. души, от които малко над 23 млн. ще могат да гласуват за пръв път.

За медиите ще има Press Kit, където ще се обявява дневният ред на всеки кандидат за евродепутат – какви събития ще посещава и къде ще говори. Пак в Press Kit-а ще може да се следят прогнозните дани за картината в бъдещия Европейски парламент – под формата на Excel-ски файлове, в които ще има разяснение и на изборната система на национално ниво за всяка държава.

От ЕП обещаха да създадат и специален профил в Twitter, където да бъдат публикувани данни от "Евробарометър" и графики.

В деня на изборите в съответната държава ще има регулярни прогнозни резултати на база на съответните известни към момента данни - най-вече екзитполове, но не преди 18:00 часа централно европейско време (България е 1 час напред). Обновление ще има на регулярен принцип - ако и когато има съответната информация. В 20:00 часа централноевропейско време във всеки ден в периода 23 - 26 май ще бъде публикувана първата прогнозна картина за разпределението на местата в новия Европейски парламент на база изборни данни от съответните гласували държави, като тя ще се обновява всеки час, а в 23:00 часа централно европейско време ще бъде представяна и първата картина на разпределението в ЕП, съгласно данни от националните избирателни органи в съответните държави. А на 26 май, на сайта на Европейския парламент ще бъде публикувана информацията какво се случва с разпределението на местата и данни за изборите във всички държави-членки.

Стефан Тафров - фаворит в първия електронен вот в България

На политическия терен се появява окончателно една политическа сила "Демократична България", която има самочувствието, експертизата, виз...

Според проучване на "Евробарометър" от септември, 2018 година, 41% от запитаните знаят, че ще има избори за нов ЕП, а 68% мислят, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, което е най-високият показател от 1993 година. На 10 април ще бъде публикувано последното изследване на "Евробарометър" преди евроизборите, за да се видят нагласите на гражданите на ЕС, както и специално видео защо е важно да се гласува на евроизборите. Беше използван и случаят да бъде припомнено какво е направил Брюксел от гледна точка "информираност" за политиките на ЕС - чрез специалния сайт WhatDoesEuropeForMe, където има подробна информация за ефекта на различни политики на ЕС върху различни региони в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа