ЦИК се срещна с Радев за евроизборите, оправда Борисов за кампанията

4486
ЦИК се срещна с Радев за евроизборите, оправда Борисов за кампанията
Снимка: Пресслужба на президента

ЦИК не е открила нарушения на премиера Бойко Борисов свързани с предизборната кампания, а от ГЕРБ няма сигнал срещу президента Радев. Това съобщи говорителят на комисията Александър Андреев пред журналисти след среща на ръководството на ЦИК с президента Румен Радев. Темата на срещата беше подготовката за предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

Преди дни БСП внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания във връзка с публичните изяви на премиера. Подобно обвинение към него отправи и президентът Румен Радев. В отговор Борисов призова ЦИК да провери дали държавният глава агитира за БСП, припомня в. „24 часа“.

Машинното гласуване е пред провал

Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори. За вота ще са необходими 3000 устройства. Изборът...

"Не карайте ЦИК да влиза в какъвто и да било дебат между институциите. Беше разгледан сигнал, който постъпи във връзка с нарушение на кампанията от страна на премиера. ЦИК не установи нарушения и той остана за сведение", обясни Андреев. Той допълни, че до момента от ГЕРБ не е постъпвал сигнал за президента. Ако постъпи такъв сигнал, ще бъде докладван и ЦИК ще се произнесе, допълни говорителят на комисията.

Машинното гласуване – лек срещу недействителните бюлетини и гаранция за честен вот

Президентът благодари на ЦИК за успешното въвеждане на машинното гласуване и наблегна още веднъж върху ограничаването на големия брой недействителни бюлетини, които реално подменяли вота на българския избирател. Според Радев е нужен добър подбор, подготовка и обучение на членовете на секционните избирателни комисии. "Една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен и превърнат умишлено след това в недействителен", изтъкна той.

"Очаквам с организацията, която създава ЦИК, а мисля, че такива са очакванията и в обществото, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива произвеждани в някои секционни избирателни комисии. И да направим така, че България да стигне едно средно европейско ниво на недействителните бюлетини. Нова задача и то важна пред вас е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна и физическа", обърна се президентът към ръководството на ЦИК.

Днес е последният срок, в който машините за гласуване трябва да бъдат доставени в България, а до 15 май ще им бъде инсталиран съответният софтуер. Ден преди изборите машините ще бъдат поставени в секционните избирателни комисии.

Българска фирма доставя 3000 машини за европейските избори

Българската фирма "Сиела Норма" ще доставя 3000 машини за гласуване за европейските избори на 26 май. Това реши Централната избирателна...

На случаен принцип ЦИК е избрала секциите, в които ще има машинно гласуване. Те са във всички 31 избирателни района. "Ще има и в най-големите, и в най-малките и най-отдалечените места, за да видим на практика как работят машините", увери Стефка Стоева. Тя отбеляза, че въпросът за тяхната сигурност е най-основният, който вълнува всички. "Вярваме, че с извършването на сертифициране на одит, ще се гарантира честният вот на машините", каза още тя.

Тъй като се оказало, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането и одита на машините за гласуване, по подобие на 2016 г., ЦИК отново се обърнала към "научната мисъл на нацията" - БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Те са ни препоръчали специалисти, които тези дни започват работа по сертифицирането", заяви Стоева.

Тя посочи, че ЦИК разчита на експертизата и богатия опит на тези учени. "Това са, все пак, нашите учени. Това е първата гаранция, според нас за честно гласуване с машинния вот. Една друга предходна причина. Още със самите поставени въпроси към техническата същност на машините са заложени такива изисквания, защото да гарантират такъв вот. Това са много важните технически задания, които са работени от ЦИК с помощта на специалисти. Същите учени от научните заведения и с информационно обслужване“, каза още председателят на ЦИК.

В момента се обсъжда въпроса с транспортирането на машините и с физическата им охрана от МВР. "Вярваме, че по този начин недействителните бюлетини ще бъдат намалени, но е необходимо и след произвеждане на изборите да се извърши един анализ и една проверка, защото такива, до колкото ми е известно, не са правени", отбеляза още Стоева.

Въпреки напрежението в обществото, от ЦИК обещаха, че ще се проведат организирани, нормални и честни избори. Правоохранителните органи също ще съдействат за провеждането на честен вот.

Гласуваме на венецуелски машини, изхвърлени от Европа

Ще има ли машинно гласуване у нас някога, какви са предизвикателствата пред това и как се избира изпълнител на обществена поръчка за на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика