X
 
 

Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу клип на партия "Възраждане"

5186 3
Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу клип на партия "Възраждане"
Снимка: Движение "Възраждане"
Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу провокативен предизборен клип на партия "Възраждане". Жалбата е срещу използването на сцени на насилие с цел предизборна агитация.

В клипа се вижда как млад мъж стреля с два картечни пистолета по седнали зад приличащите на парламентарни банки хора. Всъщност този кадър е от популярния в Украйна сериал "Слуга на народа", главната роля в който играе настоящият украински президент Владимир Зеленски.

Според демократите посоченият клип нарушава чл. 183, ал. 2 и ал. 4 от Изборния кодекс. Те припомнят, че законът не допуска използване на кадри с насилие спрямо човешки същества, макар и пресъздадено под формата на клип.

АЕЖ поиска от прокуратурата да провери партия "Възраждане" (ВИДЕО)

Провокативен предизборен клип на партия "Възраждане" предизвика реакция от страна на Асоциацията на европейските журналисти - България ...

Въпросният член изрично забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

От коалицията посочват, че "използването на сцени с насилие, огнестрелно оръжие и насилствени убийства нарушават добрите нрави".

По-рано днес въпросният клип предизвика реакция и от страна на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), които призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка на партия "Възраждане". "На лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс", смятат от АЕЖ.

Острата реакция на браншовата организация е провокирана от материал в "Свободна Европа", според който лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов казал, че в клипа "Възраждане" стреля срещу медии като "Свободна Европа". Припомняме, че "Свободна Европа" се финансира директно от американското правитество.

Actualno.com

Етикети:

  • Мартин 3 Мартин преди 8 месеца Профил на трол?
    Партията на Иво Прокопиев започна да се жалва от изборите! Нищо ново под слънцето, те така са свикнали!
  • А в същност какви са ФАКТИТЕ... 2 А в същност какви са ФАКТИТЕ... преди 8 месеца Профил на трол?
    Всъщност този кадър е от популярния в Украйна сериал "Слуга на народа", главната роля в който играе настоящият украински президент Владимир Зеленски. Упсьььь...Дьемьократьитьееее....где блеете бреее...?
  • А в същност какви са ФАКТИТЕ... 1 А в същност какви са ФАКТИТЕ... преди 8 месеца Профил на трол?
    Всъщност този кадър е от популярния в Украйна сериал "Слуга на народа", главната роля в който играе настоящият украински президент Владимир Зеленски. Упсьььь...Дьемьократьитьееее....где блеете бреее...?