ЕС трябва да играе по-голяма роля в здравеопазването на държавите

2311
ЕС трябва да играе по-голяма роля в здравеопазването на държавите
Снимка: Национална пациентска организация

Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по отношение на здравеопазването на отделните държави членки, с цел по-бързо те да подобрят системата и нейното функциониране на национално ниво. Това ще бъде в изпълнение на поетите ангажименти и цели за постигане на универсално здравно покритие до 2030 г.

Около това мнение се обединиха участниците в обществения дебат за Европейски избори 2019 на тема: "Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет".

В дебата участваха д-р Андрей Ковачев, кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ, д-р Десислав Тасков, кандидат за евродепутат от Българска социалистическа партия, д-р Веселка Христамян, магистър по дентална медицина, магистър по здравен мениджмънт, представител на Коалиция „Демократична България” и Цецка Бачкова, кандидат за евродепутат от Коалиция „Демократична България”.

Официален гост беше Филип Домански, представител на Европейската комисия, Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, който представи ролята на ЕС в допълване и координиране действията на държавите членки по отношение на здравеопазването, като акцентира върху факта, че системите на здравеопазването са приоритет на самите държави. Въпреки това, сферата на публичното здраве (public health) е обект на сътрудничество между Европейския съюз и държавите членки и като такъв той се регулира на европейско ниво. Г-н Домански даде пример за елементи от тази сфера, а именно трансплантациите, медицинските продукти и услуги, достъпът до медицински услуги, консумацията на алкохол и цигари, трансграничните заплахи за здравето и др.

Здравеопазването е първото благо на човека, затова всички трябва да работят за неговото подобряване и то да бъде надпартийно.

Очевидно има сериозни разминавания между европейските политики в сферата на здравеопазването и тяхното прилагане и изпълнение на национално ниво. Именно затова участниците и гостите в дебата се обединиха около необходимостта и важността на това в следващия мандат на Европейския парламент българските евродепутати да организират регулярни срещи по темата за приоритетите на здравеопазването и тяхното постигане, като в тях вземат участие институциите, пациентски и съсловни организации и т.н. Само по този начин може да се постигне интегриран подход за решение на предизвикателствата в сектора.

Д-р Андрей Ковачев пое ангажимент в рамките на следващия Европейски парламент да продължи активно да работи в посока по-обединена и интегрирана политика за гарантиране на универсален достъп до качествено здравеопазване. По този начин ще се гарантира този достъп именно при по-малките и слаборазвити държави.

Представителите на коалиция „Демократична България” - д-р Веселка Христамян и Цецка Бачкова, поставиха на преден план необходимостта от единна нормативна рамка, която да гарантира, че здравеопазването ще бъде приоритет на ниво Европа. Те акцентираха върху важността на това да бъдат създадени задължителни единни и унифицирани критерии и механизми за целия Европейски съюз, които впоследствие да бъдат имплементирани на национално ниво.

Д-р Десислав Тасков посочи, че здравеопазването трябва да се развива в името на цялото общество, като се застъпят принципите за солидарност и достъпност. То трябва да се фокусира върху единна европейска лекарствена политика, развитие на системата за специализациите и създаване на цялостни програми за превенция и профилактика на онкологичните заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване