Георги Димов, водач на евролистата на "Атака": Като евродепутат ще се боря в ЕП за българския интерес*

15180
Георги Димов, водач на евролистата на "Атака": Като евродепутат ще се боря в ЕП за българския интерес*
Снимка: личен архив

Европейските избори наближават, а България трябва да избере своите нови представители в Европейския парламент. И сега много познати политици искат да станат евродепутати, но днес Actualno.com разговаря с едно ново лице, което вярва, че за да си успешен политик, трябва да вярваш в своите виждания и да защитаващ пламенно каузите, които считаш за правилни. Представяме Ви водачът на евролистата на партия „Атака“ д-р Георги Димов.

При обявяването на евролистата си, "Атака" депозира призив до Жан-Клод Юнкер с определени искания – тройно увеличение на еврофондовете за България, подкрепа за реализацията на АЕЦ "Белене", промяна на Третия енергиен пакет, за да може да бъде реализиран "Южен поток", отпадане на санкциите срещу Русия. Да си представим, че искането за повече евросредства се превърне във факт. Къде бихте насочили допълнителните средства приоритетно?

При създаването на новата многогодишна финансова рамка на бюджета на ЕС (2021 – 2027 година) ще има преразпределение на над 1 трилион евро. По принцип тези пари се разпределят предварително по схема, но нашата цел е, заедно с други централноевропейски държави, да изградим финансов механизъм за обща европейска минимална заплата.

Лидери като Макрон повдигнаха темата, но тяхната цел е тази заплата да бъде 60% от средната работна заплата в съответната държава. Мисля, че за България това няма да е удачно – България отново ще бъде втора ръка. Затова нашата цел е да уеднаквим европейската заплата да бъде с единна ставка. И тъй като бюджетът на ЕС ще бъде огромен, то следва да има по-голямо разпределение за България.

В следващия Европейски парламент ще има нова подредба на консервативните сили и е явно, че ще има нов Европейски договор, както отбеляза Курц. Ще се боря този договор да се интересува повече от проблемите на националните държави.

Основните проблеми в България са два – демография и доходи. България се обезлюдява, а една от основните причини е икономическата миграция. Оттук идват проблеми в здравеопазването, образованието и разрушаването на семейните ценности. Нещата се въртят в един порочен кръг – затова трябва нов Европейски договор. В него трябва да се уважава суверенитетът на държавите, трябва да се избягват тези кухи заклинания към Русия, трябва да се предоговорят субсидиите, квотите и еврофондовете – да бъдат равни за всички.

От друга страна икономическият център се мести на Изток и имаме пряк интерес да сме мост между Изтока и Запада. Затова трябва да си предоговорим договора с ЕС и да бъдат отменени санкциите срещу Русия.

В момента сме изправени пред един много жесток избор – или да представляваме заплаха за Русия – Черно море е театър на военни действия, има подводници, кораби, което е погрешен път, или да не сме заплаха за Русия. Въпросът е да има смелост, план и желание.

Как си представяте урегулирането на минималната европейска заплата – трябва ли ставката да представлява някакво твърдо число или да се формира по друг начин, може би на база икономически резултати?

Неслучайно сме задали не по-малко от 500 евро минимална европейска заплата, реалисти сме – това е минималната заплата в централноевропейските държави. Ако искаме солидарност и справедливост в ЕС, не трябва да говорим с лозунги и празни думи, а трябва първо да поставим хората на равно социално ниво.

Грозно е, че политическата класа в България ни внушаваше, че живеем в най-прекрасните времена, но сами сме си виновни за положението. Напротив – политическата класа, която ни внушаваше тези неща, а сега я виждаме по телевизията с пищни кампании, си сменя имената и първа ще избяга в чужбина. Това са трето поколение партийци, които ги е срам да кажат, че комунизмът ни е дал повече, отколкото ни е взел. Те живеят прекрасен живот благодарение на нашата апатия.

От кого, от кои политически семейства бихте търсили подкрепа в Европейския парламент, за да бъде реализирана идеята за минималната европейска заплата и въобще идеите, които защитавате?

В момента има няколко консервативни партии, които се центрират около силен лидер. Първо трябва да видим с Англия какво става – там има партия, центрирана около Фарадж. Ако Англия изпадне от Европа, което между другото е добре за България и европейските държави – за създаване на Евразия чрез един общ икономически съюз с Русия, защото всеки търси икономическа мощ, ще има прегрупиране на партии. Нека вземем за пример Европейската народна партия (ЕНП) – там един силен консерватор като Орбан и неговата "Фидес" стоят по икономически причини, заради връзката с Германия. Но в Германия ще има ново правителство, нова консервативна вълна, което още Стив Банън предрече, ще има преразпределение на консервативните сили в ЕС – смята се, че 30% от Европейския парламент ще е за консерваторите. При такава политически архитектура ще има прегрупиране в ЕП.

Вторият проблем е отношението към Русия. Много уважавам консерваторите около Льо Пен, но те едва ли се интересуват от нашите проблеми. По-скоро италианските консерватори ще се интересуват, тъй като са външна граница като нас – за мигрантите, както и икономическият проблем със санкциите срещу Русия, като отношението е солидарно с това на народа на България, а и Орбан беше казал за Матео Салвини, че е неговият герой. Ние определено ще сме част от консервативно-националистично-патриотично крило и ядро в Европейския парламент, което ще се бори за силна България. Всеки един евродепутат има своята тежест и трябва да води гласна, с плам и огън кампания. Когато човек вярва в своите идеи, той ги защитава пламенно.

Интервю на Ивайло Ачев

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com