Маринов: МВР да не се въвлича в предизборни скандали

2236
Маринов: МВР да не се въвлича в предизборни скандали
Снимка: БГНЕС

Изпратил съм писмо до ЦИК, в което искам ясно и точно да се определят правомощията и компетенциите на Министерството на вътрешните работи, за да няма спекулации след изборния процес. Не бива МВР да се въвлича в предизборни скандали. Искам задълженията ни да са ясно определени в съответните разписани процедури, за да не се стига до спорове и обвинения. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти.

Повод за думите му бяха твърдения на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев информация, че МВР оказва натиск върху партията през последните 10 дни.

МВР: Баловете и изборите няма да си пречат

МВР обяви мерките, които предприема за охрана на обществения ред в цялата страна във връзка с провеждането на абитуриентските балове, п...

Според Маринов до момента има седем досъдебни производства за различни нарушения, свързани с изборния процес. „Някои от тях са за нарушаване на физическата цялост на офиси и помещения на политически партии, други са свързани със сигнали за подготовка и действия за нарушаване на изборните правила. Всекидневно получаваме сигнали от цялата страна“, заяви той, цитиран от "Фокус".

„Предупредителните протоколи се издават на база на информация и сигнали. Сами по себе си те са средство за предупреждение за евентуална подготовка за извършване на престъпление и не носят правни последствия, ако не бъде извършено такова. Ние издаваме предупредителни протоколи на физически лица. За 2017 година предупредителните протоколи бяха около 3 хиляди и петстотин, към този момент от доклада са около хиляда и двеста“, каза още Маринов.

"Издадени са съответните заповеди и ние спазваме стриктно закона и нашите правомощия като институция, която трябва да гарантира добър обществен ред и охрана на изборните секции и нормалното протичане на изборния ден. Още от самото начало сме създали необходимата организация със съответните нормативни документи, включително и срещи с ЦИК и главния прокурор“, подчерта министърът. „Всичко, което сме извършили до момента е на база реално подадени сигнали. Те са докладвани в компетентните прокуратури, извършена е проверка и съобразно резултата от тази проверка или са прекратени или е продължена работата около изясняване на всички факти и обстоятелства“, обясни още той.

Маринов обеща, че по всеки сигнал с конкретика, когато има нарушения на полицейските органи, ще се взимат бързи решения.

Разширяват периметъра на издирването на заподозрения за убийство Зайков

МВР разширява периметъра на издирването на Стоян Зайков, съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БГНЕ...

На въпрос на журналисти ще направи ли проверки дали е имало служители на МВР, които да извършват предизборни нарушения, той обясни, че организацията е направена така, че всеки съобразно изпълнява своите правомощия, както е по закон. „Има професионално ръководство, което организира нещата и всеки директор носи отговорност за своите действия. Всеки един сигнал се проверява и ще се изясни до пълната обективност до изясняване на всички факти и обстоятелства", каза Младен Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com