Ново проучване за евроизборите: Гражданите ги интересуват далеч повече неща от бежанците

3193
Ново проучване за евроизборите: Гражданите ги интересуват далеч повече неща от бежанците
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Въпреки налаганото от Виктор Орбан, Матео Салвини и Стив Банън мнение, изборите за ЕС няма да бъдат референдум за миграцията. Миграцията продължава да бъде важна за някои гласоподаватели, но тя не е единствената битка за гласовете преди изборите за Европейски парламент. Това са заключенията на ново голямо проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR).

Според изследването, емиграцията и вътрешните проблеми, като корупцията, разходите за живот, здравето, жилищата и безработицата също се оказват сериозни за избирателите. Проучването, проведено от YouGov в 14 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), даващи 80% от местата в Европейския парламент, представлява преглед на мненията в Европа по основни въпроси като сигурност, миграция, климатични промени, жизнен стандарт и национална икономика.

Кои са най-големите предизвикателства пред младите да си намерят добра работа?

Възможността да достигнем средния стандарт на живот в Европа е един от водещите мотиви за влизането на България в Европейския съюз. 12 ...

Резултатите от него оспорват както мнението на антиевропейски лидери като Виктор Орбан и Матео Салвини, така и на проевропейци като Еманюел Макрон, че предстоящите избори ще се водят по един въпрос - миграция.

Сред по-важните неща, което изследването показва, е, че националните въпроси като корупцията, жилищното настаняване, здравеопазването, пенсиите и безработицата, са определени от избирателите като еднакво важни или дори по-важни от миграцията. Това е така в много държави-членки, а в Западна Европа гласоподавателите по принцип подкрепят усилията за презаселване на бежанците.

Изследването също така предполага, че въпреки антиеврейските усилия за оформяне на изборите за Европейски парламент като референдум за миграцията, гласоподавателите в Чехия, Италия, Полша, Румъния и Испания са по-загрижени, че хората напускат страната, отколкото, че други влизат.

По други въпроси, като икономическото състояние и климатичните промени, анкетата показва, че гласоподавателите са като цяло песимистични относно силата на своите национални икономики. В 13 от 14-те изследвани държави-членки има мнозинство за въвеждане на по-голяма защита за околната среда, дори с цената на въздействието върху икономическия растеж.

Кюстендилци получиха ценни съвети как Европа може да реши проблемите им (ВИДЕО)

„Много по-възможно е да получите отговор от Европейския парламент отколкото от българския. Това е така, защото културата на комун...

На общоевропейско ниво, ислямският радикализъм е широко идентифициран като най-голямата заплаха за бъдещето на Европа. Във всяка държава-членка от изследваните има мнозинство за по-добра защита на европейските граници - с гласоподаватели в Австрия (80%), Чехия (84%), Гърция (89%) и Румъния (77%). В Западна Европа съществува общ консенсус, че бежанците следва да бъдат по-справедливо разпределени между държавите-членки - с ключовите страни, засегнати от миграционната криза през 2015 г., като Германия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция. Това са и страните, които най-много подкрепят тази предложена политика. Корупцията е цитирана като основен вътрешен проблем в Гърция (от 78% от избирателите), Унгария (с 72% от гласоподавателите), Италия (с 70% от избирателите), Словакия (с 68% от избирателите), Испания (със 74%). %) и Румъния (от 69% от избирателите).

Според българите най-големите ползи от европейското членство са свързани със свободното движение и достъпа до трудовия пазар, еврофондовете, но и прилагането на правила и стандарти, става ясно от друг сегмент на изследването. Друг сериозен позитив е свързан с подобряването на външната сигурност на страната като член на ЕС. Подобни са и областите, в които българите смятат, че има взаимен интерес между България и ЕС: сигурност, образование и развитие на младите, противопоставяне на САЩ и Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа