В подкрепа за и с критика срещу Нинова - червени фигури тръгнаха по телевизиите

5276
В подкрепа за и с критика срещу Нинова - червени фигури тръгнаха по телевизиите
Снимка: БГНЕС

Седем часа е продължило вчерашното заседание на Националния съвет на БСП. Това стана ясно от думите на бившия председател на Столетницата Михаил Миков.

Миков изтъкна като най-голяма грешка на сегашното ръководство на БСП напускането на парламента и настоя, че парламентарната група на Столетницата трябва да е самостоятелна в решенията си дали да излезе или да се върне в Народното събрание. Същевременно Миков посочи пред БНТ, че Нинова приема оставката си само като израз на морал, не и на направени грешки.

Михаил Миков посочи и, че имало сериозни твърдения, че предизборният щаб на БСП всъщност не управлявал изцяло кампанията, а решения се вземали и извън него. Не може грешките при една национална кампания да се прехвърлят на местните структури, подчерта бившият лидер на БСП.

БСП се връща в Народното събрание

Парламентарната група на "БСП за България" се връща в Народното събрание. Това реши Националният съвет на БСП на своето заседание, пред...

Миков предупреди и, че прекият избор на нов председател на БСП е опасен, защото "след една такава процедура се разпадна СДС", защото никой не знае колко точно са членовете на БСП и защото времето е твърде малко преди местните избори. Той предупреди, че има засилващи се изказвания срещу Националния съвет на БСП и попита - нима този съвет не е избран на конгрес?

Подменихме европейската тематика, създадохме свръхочаквания сред симпатизантите и структурите и за предсрочни парламентарни избори - не бива да натягаш положението, когато няма условия, завърши Миков с критиките и отрече, че ще се кандидатира за председател на БСП

Подкрепа

Не бих казал, че ситуацията в БСП е драматична, общо взето се насочваме към разумни решения. Това заяви депутатът на БСП и бивш външен министър Кристиян Вигенин, който категорично подкрепи предложението на Нинова да се проведат избори за нов председател на БСП сред всички членове на партията.

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност за загубата

Аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Това каза председателят на НС на БСП Корнели...

Според него Корнелия Нинова "по европейски" дала оставка и един вид позволила равно състезание за лидерството в БСП. Не одобрих този факт, подчерта Вигенин и каза, че не приема агресивността на вътрешната опозиция с искането на оставката на Нинова. Той смята, че това може да повлияе много за идващите през есента местни избори.

Вигенин призова и да бъде смекчен острия тон вътре в БСП, защото това обезкуражава както членовете на социалистите, така и избирателите. Той защити включването в евролистата на БСП на "външни хора" като Велизар Енчев. "От една страна Нинова има нужда от корекция на курса, от успокояване на вътрешните конфликти, а от друга страна обединените от нежеланието да виждат Нинова като председател, да бъдат по-внимателни, защото нашата цел е да печелим избори", каза още бившият външен министър.

На въпрос на bTV защо БСП не спечели сега, тезата на Вигенин е, че избирателите на БСП не виждали смисъла от евроизборите и отрече социалистите да не са обърнали внимание на европейското в този вот. "В по-голяма степен трябваше да излезем с положителни пожелания", заяви Вигенин, но отрече червената кампания да е била "с жлъч и злоба".

Същевременно Вигенин видя тежки времена пред ГЕРБ, защото избирателите им намалявали, освен това всъщност имат пет евродепутати, тъй като Александър Йорданов е от СДС, а БСП също имат пет, макар и двама с гражданска квота – въпреки това обаче те били ангажирани с БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика