Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

20467
Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики, стана ясно от думите му по време на първата пресконференция на партията след предсрочните парламентарни избори.

ОЩЕ: Окончателни резултати: Ето кои партии влизат в 48-ото Народно събрание

"Тези избори показаха, че народът на никой не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: Стига сте враждували. Всички избиратели, които стоят зад нас и зад тях - страдат еднакво", каза Борисов. Той отчете, че близо 80% от хората са казали, че искат правителство. По думите му да се отиде на едни следващи избори, всички трябва да знаят, че нищо по-различно няма да се получи, ще се похарчат още едни 100 млн. лв., ще имаме държава без парламент.

"Предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад след като те считат, че имаме антагонистични отношения. Моите предложения са няколко. От сутринта с колегите обсъждаме, спорим кое е най-важното в момента в България. може да ги степенуваме. Първо това е кой е с Путин и кой срещу него, кой е на страната на Украйна и кой не или както по време на изборите се говореше за евроатлантизъм. Това е избор, ако искаме да тласкаме държавата в поредни избори - това е идеално за Путин", каза Борисов. 

"Ще предложим, както беше 90-те години - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора, които са с безспорна репутация по най-важната тема - Антипутиновата тема. Плевнелиев, Соломон Паси. Той каза, че не използва подхода на "Продължаваме промяната" за преговори, тъй като с преговорния екип е направено още от ГЕРБ, а и така се прави във всички държави. 

Според Борисов една от важните теми е инфлацията. "Разбирам, Асен Василев иска да счупи държавата. Добре, щом ще я счупим и считаш, че това няма да е така - ще ти подкрепим социалната сфера и аз обичам пенсионерите. Ще им подкрепим тяхната социална система. "Да, България" говорят за съдебна реформа. Нека да кажат тяхната, ще подкрепим тях. Не, ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев. Реформа, в която фигурират имена, не е никаква реформа. С кого искате да преговаряте, с Чолаков - ето ви Чолаков, с Дончев - ето ви Дончев. Да се опитаме да успокоим ситуацията, след това да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съобразим и с това", добави още Борисов. 

По думите му и министрите, и премиерът ще се решат след като минат преговорите. Борисов каза, че ако каже кой ще е премиерът и кои ще са министрите - преговорите ще приключат. "Аз станах премиер, като имахме над 100 депутати", добави лидерът на ГЕРБ. Той каза и, че следващият премиер трябва да е висок, строен, красив и сговорчив.  

Лидерът на ГЕРБ заяви, че някой наричат този подход национално съгласие, други експертно. "Не е и коалиционно, защото дори и от "Възраждане" в сферата на социалната политика, екологията и здравеопазването има теми, по които сме на едно мнение. Ние не търсим с кое да разделим", каза още Борисов. 

На въпрос къде е ръба на самосъхранението за ГЕРБ, Борисов отговори: Ние отдавна минахме по ръба". Той добави още: "Сега Корнелия Нинова ще каже, че защото Кирил Добрев внесъл сигнал в прокуратурата, пак ние сме виновни. Съжалявам, ние по ръба минахме отдавна. Народът каза какво иска".

"Аз съм готов да направя всякакви компромиси и всякакви отстъпки в името на народа и го казвам от позицията на първа политическа сила", обясни Борисов. Той заяви, че не е обсъждал все още с никой нищо. Борисов каза, че не иска да разчита на отцепници и това в правилника на парламента не е добре.  

"Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е върха на това, което исках да се случи - ГЕРБ е първа политическа сила", обясни лидерът на ГЕРБ, като каза, че единствено иска да мине зимата. 

Лидерът на ГЕРБ отговори и какво ще стане, когато получат първия мандат, като каза, че си дава време "да преспим, да поразсъждаваме, да ползваме нашите партньори от ЕНП. Все пак в дясно има и партия член на ЕНП", добави Борисов. Той заяви, че оръжие на Украйна трябва да се даде, като тук не трябва да се шикалкави. 

ОЩЕ: "Продължаваме промяната": Загубихме изборите, успех на ГЕРБ в сформирането на правителство

Борисов отговори и на въпрос дали ГЕРБ ще иска премахване на машинния вот, като каза, че е "малко габровец", тъй като са дадени много пари за тях. "Аз съм доволен от машините", добави още Борисов. 

ОЩЕ: Демерджиев: Най-много са сигналите за купен вот срещу ГЕРБ и ДПС

Той заяви, че една стотинка партията не е дала за купуване на гласове. "Има съдебна система, ние ясно сме изписали, че купуването и продаването на гласове е престъпление, ако МВР са го доказали - тези хора ще бъдат осъдени", добави Борисов.

Той коментира и конкретни резултати от изборите, като обърна внимание на Перник: "Тяхното знаме, г-н Бойко Рашков в Перник, загуби с двоен резултат от ГЕРБ. Ако той е бил това, за което го размахваха толкова време, щеше да е категоричен победител".Той заяви, че е щастлив, че си е върнал 25-ти МИР и ГЕРБ са победили Хазарта. Борисов обърна внимание, че в Канада са гласували 3-ма души за "Продължаваме промяната".

"Интересни са ми тези българи в чужбина, които са гласували за "Възраждане", които искат да ни извадят от ЕС и НАТО, а те работейки, живеейки и взимайки еврата в Европа, ги подкрепят. Не можах да намеря логика в това им действие", каза още Борисов. 

По-подробен анализ на резултатите от вота представи Томислав Дончев.

Дончев благодари на всички хора, които са гласували и на всички хора, които са дали подкрепа.Той заяви, че не претендира, че са смачкали някого, а благодари и се гордее, че голямата част от българските граждани са дали подкрепата си за ГЕРБ. Според него на база на този силен резултат следва сложната задача. 

"Няма, както в близката история да махам карта и да обяснявам цвета й, защото моментът не е за доминация, моментът предполага търсене на единение, търсене на съгласие. От 31 избирателни района ГЕРБ - СДС печели в 24, ДПС в 5, а "Продължаваме промяната" в 2. Картата е синя, но не това е най-важното. Анализът за електоралното присъствие в 265 български общини. ГЕРБ печели в 174, ДПС в 69, левицата в 13, "Продължаваме промяната" в 8, а "Демократична България"  в 1. По-детайлен анализ заслужава прегледът на числата по брой гласове. Ние сме получили подкрепата на 634 649 души. От последните избори сме върнали подкрепата на 38 193, което показва, че посоката, която сме следвали, е била правилна", каза Томислав Дончев. Той отчете, че това е постигнато в агресивна среда. 

"Какво постигнаха, които цел им беше да унищожат една партия: ИТН минус над 153 000, "Продължаваме промяната" със 167 000 по-малко. Показателни са числата и по отношение на разликата с другите политически сили", обясни Дончев. 

Според него данните по демографски профил също са интересни, тъй като затвърждават профила им като истинска народна партия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Фирма без дейност и персонал отнесе от ЦИК глоба за нарушение на Изборния кодекс в "24 часа"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022