Иван Костов: Всички политици ще се изпокрият и никой няма да посмее да управлява

7588
Иван Костов: Всички политици ще се изпокрият и никой няма да посмее да управлява
Снимка: БГНЕС

"Очаквам всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да управлява. Колкото и да се пъчат ГЕРБ каква експертиза имат, като се има предвид боязливостта на техния лидер, той знае, че не може да се справи в тази ситуация. И до следващите избори ще загубят преднината, която имат. Така ще загубят местните избори и правителството им ще падне, ако го направят". Такава прогноза направи ден след предсрочните парламентарни избори бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001).

В интервю за БНР той каза, че е объркан какво точно избра народът, защото няма ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми за страната. Най-важни въпроси според него са тези за войната, която Путин води срещу Украйна, и липсата на върховенство на закона.

Иван Костов: Русия никога няма да направи Първанов шеф на "Газпром", България е нищожна цел за нея

България е „нищожна цел“ за Русия, що се отнася до средствата, които Москва влива в Европа за купуване на агенти на влияние...

"По време на дебата е естествено партиите да укриват как се позиционират по най-трудните въпроси, защото могат да загубят избиратели, но защо журналистите, публицистите и анализаторите не си поставят за задача да накарат партийните вождове да определят ясно политиката си? По въпроса да бъде ли поставен под търсене на наказателна отговорност и свален Иван Гешев, къде стоят партиите – не знам. Не знам къде стоят и партиите по отношение на това дали трябва да се изтеглят всички руски войски от украинските територии, за да свърши войната", каза Костов.

В най-новата си книга "Политиката отвътре" той пише, че политиците започват да говорят еднакво. "Това е, защото се боят да се позиционират, най-вече за да не загубят свои избиратели. Това личеше ясно по поведението на Корнелия Нинова. За да не загуби проруски и пропутински настроени избиратели, трябваше да балансира", твърди Костов.

ОЩЕ: Нинова няма да подава оставка: Да не драматизираме резултата

На въпрос защо политиците се боят, бившият премиер отговори: "Защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Отчуждени са и са в един високостоящ над хората политически елит".

Попитан какво са спечелили ДБ от управлението в четворната коалиция, той каза, че така и не е разбрал. Според него "Продължаваме промяната" дължат отговор и ако не го намерят, "ще бъде много зле за тях, а и за реформите, които обществото очаква".

Избирателната активност на 2 октомври счупи всички антирекорди от 1999 г. насам

Предсрочните избори на 2 октомври представляват парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички, проведени от 1999 г...

Според Костов не се вижда какви реформи е направила четворната коалиция за няколко месеца, не се вижда и „тази радикалност, която се очакваше от всички да приложат в политиката“. Той твърди, че имало неясни опити на реформи и са се появили негативи от „несръчните и непоследователни усилия“ и от външната обстановка.

Относно евентуална коалиция, включваща ДПС и ГЕРБ, той заяви, че вместо да се консолидира демокрацията, в България се консолидира мафията. Наблюдавах внимателно как различните анализатори, в зависимост от собствените си убеждения, гледат да избягат от тази дефиниция. Едни говорят за корупция, други – за реформи, а се пропуска най-важният въпрос – мафията се консолидира, като създаде собствена йерархична пирамида. Издигна на върха на властовите институции свои представители и престана да бъде мафия. При нас мафиотската пирамида наложи на всички хора своите правила и оттам дойдоха много от процесите на разпад на обществото. От тази позиция не е много трудно да се удържи това, което постигна статуквото срещу „Промяната“, твърди бившият премиер.

Според него, ако ДБ се съюзи с ГЕРБ и ДПС, както се спекулира, това напълно ще унищожи „Демократична България“. "След като е правила коалиция с БСП, да влезе и в коалиция с ГЕРБ, това ще бъде краят на коалицията на ДБ", добави той.

"Има си много ясна очертана възможност за управление. Тя беше казана от Кирил Петков, въпреки че не е прието така да се подсказва на политическия противник. Тези, които свалиха правителството на ПП – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ – да вземат сега и да управляват. Те са искали да управляват, щом са искали да свалят другите. Те имат мнозинство. Що се отнася до проатлантически или пропутински позиции, никой не им е задал тези ясни въпроси, които аз поставих", твърди Костов.

Правителство ГЕРБ – ДПС – „Възраждане“ е абсолютно възможно, по думите му. "Аз никак не вярвам нито на позицията на предишните националисти, нарекли се патриоти, нито на „Възраждане“, нито на ДПС. За ГЕРБ е много неясно, след като направи газопровода, който отключи възможността на Путин да започне войната... Те са си партии на статуквото, те винаги са били с компромисна позиция по отношение на путинския режим, опитвали са се да колаборират с него", коментира Костов.

Чуждите медии припомнят "разцвета на корупцията" и отбелязват "проруските сантименти" след изборите у нас

Четвъртите избори за 18 месеца в България бяха белязани от бушуващата наблизо война, политическата нестабилност и икономическите пробле...

На въпроса защо „Възраждане“ бележи ръст, той отвърна: "Независимо че не приемам нито една от позициите, които заема вождът на партията Костадинов, не мога да не отбележа, че той е почти единственият политик в тази кампания, който говори ясно и се позиционира по всички въпроси. Една от причините за по-добрия му резултат и за изсмукване на избиратели на ИТН и на БСП е, че той е ясно позициониран. БСП и ИТН не могат да заемат позиция, ИТН даже сигурно не знаят, че трябва да заемат такава", твърди бившият премиер.

"Не подкрепям никого" събра над 87 хиляди "гласа", което е почти изравнен антирекорд от 2017 г. Бившият премиер коментира ситуацията така: "Много силно ме впечатлява идеята на ПП да сложи край на прехода, като вземе властта в ръцете си. Само че краят на прехода ще настъпи, когато посткомунистическата общност стане малцинство в България и когато гражданското общество стане мнозинство. Това е обективният край на прехода. Той не може да бъде сложен с подпис от Кирил Петков или Асен Василев. Предпоставките за край на този преход трябва да започнат с реформи, които те не започнаха".

Според него ПП не са поставили въпроса за контрол над силовите структури в държавата – специалните служби. "Как се правят реформи, след като имаш назначени от президента ръководители на специални служби? Очевидно, че не е възможно", смята той.

"Процесът на производство на гражданско общество върви. Независимо от мъглата, с която са покрити политическите позиции на повечето партии – видно е, че подкрепящите Путин са зле представени в парламента. Тоест - в обществото има все по-намаляваща група хора, подкрепящи путинския режим, който е реплика на стария съветски тоталитаризъм. Гражданската общност не може да се довери на политиците, но вероятно и това ще стане на следваща фаза", каза Костов.

Попитан за евентуални оставки в ДБ, той коментира, че от коалицията биха казали, че са увеличили резултата си с няколко хиляди души. "Защо да им се иска оставка? Друг е въпросът, че трябва да си дадат сметка, сурово и самокритично, за това какво са можели да постигнат. Очевидно, не се получава този авангард на промяната. Друг се опита да е авангард на промяната – ПП, и вижте какво се получи", заяви бившият премиер.

Без изненади: ДПС първа политическа сила в чужбина

ДПС е първа политическа сила според вота на българските граждани в чужбина.  За ДПС гласа си са дали 31,93% от избирателите в чуж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022