10 години след тоталния провал община Кърджали отново ще прави посетителски център на Перперикон

6250
10 години след тоталния провал община Кърджали отново ще прави посетителски център на Перперикон
Снимка: Община Кърджали

Посетителски и изложбен център в подножието на археологическия комплекс „Перперикон“ ще изгражда община Кърджали. Той ще е с разгъната застроена площ от 1275,75 квадратни метра.

Местната управа преди дни е сключила договор за изпълнение на обекта с „Устра Холдинг“ АД – Кърджали, на стойност 1 395 350 лв. без ДДС.

Средствата са осигурени с договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България. Дейностите по проекта „Антични Родопи и Егея – културен коридор за подпомагане развитието на региона“ са на териториите на общините Кърджали и Maрония – Сапес .

За изграждането на посетителски и изложбен център в подножието на археологическия комплекс е разработен и одобрен технически проект, има и и влязло в сила строително разрешение.

Проектът включва инвестиционни, промоционални и изследователски дейности. 

На практика първа копка за изграждане на посетителски център в подножието на Перперикон е имало през 2009 година. В церемонията са участвали тогавашният президент Георги Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, вр. и. д. областен управител на Кърджали Бойка Арабаджиева, вр. и. д. кмет на общината Нурджан Юсеин, депутати от 40-тото Народно събрание и проф. Николай Овчаров - ръководител на екипа археолози, проучващ древния скален град.

 

Общата стойност на онзи проект е 2,5 млн. евро (почти 5 млн. лв. – б. р.), обезпечени от програма ФАР ТГС между България и Гърция. Възложител на дейностите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От ведомството на Гагаузов провели две процедури за възлагане на планираното строителство - хоризонтално и вертикално планиране в зоната на културните монументи; водоснабдяване, дренаж и електроснабдяване, електрическа система и осветление; изграждане на посетителски и изложбен център „Перперикон“; изграждане на пътеки за туристите и места за изложби; строителство на места за отдих и обществени събития. 

Първата бива прекратена поради факта, че постъпилите оферти надхвърляли предвидения бюджет. Но средствата трябвало да бъдат усвоени спешно и за участие във втората били поканени фирмите“Екса“ АД и ГД „Перперикон 2008“.

С фирма „Екса“ АД е сключен договор по лот 1 за консервация на стойност 655 545 евро без ДДС.

Всички останали дейности са договорени за изпълнение от ГД „Перперикон – 2008“ на стойност 1 763 087 евро без ДДС.

Правят гръмко откриване на строителната площадка с високопоставени гости по средата на 2009 година.

През октомври 2010 г., когато министър на регионалното развитие вече е Росен Плевнелиев, договорите биват прекратени. С „Екса“ АД заради липса на положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство.

С ГД „Перперикон“ за това, че изпълнителят е извършил строително-монтажни работи без да е бил въведен в строителната площадка, без надлежно разрешение за строеж и е отказвал достъп на строителния надзор до заповедната книга.

Така строителството на обекта се проваля напълно, а финансирането е загубено. Отделно е провалена и поръчката за технологично оборудване на туристическия център, защото поканеният да предложи оферта за доставка подал съвсем различни от заявените спецификации на стоките. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали