Директорът на РЗИ-Кърджали е оневинен окончателно за купуване на авточасти за служебни коли от съпругата си*

9885
Директорът на РЗИ-Кърджали е оневинен окончателно за купуване на авточасти за служебни коли от съпругата си*
Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси относно дейността на фирма “Чарли - 96“ ООД и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според Антикорупционната комисия, директорът и собственикът на фирмата са едно и също лице и затова комисията налага глоба от 10 000 лева на Виктор Кирчев, директор на РЗИ-Кърджали.

* (информацията е обновена) Решението на Антикорупционната комисия е надлежно обжалвано от Кирчев и той печели на две инстанции, като съдът се произнася окончателно. Първо, Административен съд Кърджали, с решение постановено по адм. дело №164/2021 г. отменя решението на КПКОНПИ, а с решение по адм. дело №10523/2021 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърждава решението на първа инстанция. Окончателното решение е прието на 28.03.2022 г.

КПКОНПИ: Общински съветник от Сандански е в конфликт на интереси

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на к...

В решението на ВАС пише, че от съществено значение за разрешаването на спора в настоящия случай е и обстоятелството, че въпреки наличието на реализирана облага в полза на дружеството "Чарли - 96" ООД, налице са доказателства, изключващи информираността на Кирчев за релевантни факти и данни, идентифициращи дружеството, в чиято полза са разходвани средствата. Казано с други думи - съдът счита, че Кирчев не е бил запознат с факта, че разходването на средства за закупуване на авточасти на бюджета на ръководената от него инспекция е в полза на търговското дружество "Чарли - 96" ООД. Освен това съдът установява, че двамата съпрузи Кирчеви са били във фактическа раздяла.

Как КПКОНПИ вижда случая

На 8 март 2016 г. Виктор Кирчев оглавява РЗИ-Кърджали, след като три дни по-рано прехвърля собствеността на две от своите фирми за авточасти - “Чарли - 96“ ООД и “Автогруп“ ООД, на своята съпруга, за която впоследствие съдът установява, че всъщност е във фактическа раздяла с г-н Кирчев.

Впоследствие Кирчев подписва 10 платежни нареждания по фактури за закупуване на части от първата фирма, за да ремонтира автомобилната база на РЗИ. КПКОНПИ вижда конфликт на интереси и считано от 29 април 2020 г. налага глоба в размер на 10 000 лв. за Виктор Кирчев.

Оказва се обаче, че и фирма “Автогруп“ ООД е предоставяла стоки и услуги на РЗИ-Кърджали, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ, който е извън обхвана на въпросното разследване. Това е и причината по тази линия да не е установен конфликт на интереси.

Конфликт на интереси при няколко кметове, проверяват се главен архитект и общински съветник

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество прие решения за установяване на конфликт на...

КПКОНПИ е стартирала проверки срещу общински съветник от Пещера и негов колега от Гоце Делчев. В единия случай се проверява връзката между дейността на социален патронаж и бюджета за финансирането му, а в другия - изпълняването на юридически функции за болнично заведение, финансирано отново с общински средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com