Турски кандидат-президент дойде в Кърджали, Карадайъ го посрещна и заговори за липсата на демокрация

6715
Турски кандидат-президент дойде в Кърджали, Карадайъ го посрещна и заговори за липсата на демокрация
Снимка: БГНЕС

Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия за президент на Турция Мухаррем Индже пристигна в Кърджали в четвъртък вечерта, където бе посрещнат от хиляди местни жители, предаде БГНЕС.

В сряда (30 май) общинската управа разпространи покана до гражданите за рамазанска вечеря на открито пред градския стадион (ифтар – след залез слънце по време на мюсюлманските пости). Съобщение за визитата на турския политик обаче нямаше. За това той сам написа в официалната си страница във Facebook, отбелязаха го и турски медии.

Може ли абсолютната власт на Ердоган в Турция да не стане реалност?

До президентските избори в Турция остава месец и половина (бел. ред. - първият тур е на 24 юни), но напрежението се покачва всеки ден. ...

Индже пристигна преждевременно в Кърджали от гръцкия град Комотини и беше посрещнат с почести от кмета Хасан Азис, депутати и активисти на ДПС. Междувременно пред стадиона беше построена широка сцена с мощни озвучителни уредби, кетърингът с гощавката за хилядите постещи също беше подреден по дългите маси. Пристигна и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, както и кметовете на побратимените с Кърджали турски общини Одрин и Силиври.

Запитан дали политическият ифтар е знак за открита подкрепа на ДПС за Мухаррем Индже и Републиканската народна партия в Турция, Мустафа Карадайъ отказа отговор.

След бързата вечеря започнаха речите. Кметът Азис отново заяви, че градът е известен като балканска столица на толерантността. Карадайъ пак предупреди, че демокрацията в България е в опасност, но "пътят на ДПС от създаването му е мир, демокрация и свобода". "В името на тези ценности през 1989 г. се изправихме срещу режима без оръжия и дадохме жертви. Продължаваме да се борим за правата и свободите си както в България, така и на Балканите, и в Европа", заяви Карадайъ. Той изрази увереност, че "изборите в Турция ще бъдат честни и прозрачни, и в страната на великия Ататюрк демокрацията ще възтържествува".

"Навсякъде в Турция виждам ветровете на промяната, виждам ги и в Кърджали. Турция иска да си върне свободата и мира, и хората отново да бъдат задружни. Затова моят най-голям проект се нарича "Спокойствие", посочи от трибуната гостуващият Индже. Той подчерта, че още в деня, когато бе обявена номинацията му за кандидат-президент на главната опозиционна партия, е свалил партийната значка – казал си, че ще бъде държавен глава на 81 милиона души и затова на предизборните му срещи и митинги нямало партийни знамена, и се събирали хора с различни убеждения. Според него президентът не може да принадлежи на една партия и няма право да държи младите хора на празен ход, напротив – властта е длъжна да ги подкрепя и да им предоставя шанса да произвеждат, и да създават уникални марки, като в същото време те са критични и свободни. "Няма проблем те да са религиозни, но не и отмъстителни. Страната се нуждае от справедливост във всеки сектор. Не може да има справедливост и равенство при 9 пъти разлика в пенсиите. Властта няма да бъде еднолична. Няма място за президент, който ще се намесва и произнася за раждаемостта, броя на децата в семейството, ще посочва мястото на новия мост, необходим е такъв, който ще слуша експертите. Няма да бъда президент, който всеки ден по площадите ще предизвиква скандали във всички посоки, а ще показвам пътя на младите хора", заяви опозиционният кандидат. Той се зарече, че няма да има едноличен режим, а ще се изгради "управление на общия ум и общото благо, правителство на изповядващите свободата и демокрацията, на вярващите в правото и науката".

Карадайъ: Демокрацията е в опасност

"В нашата родина живеят различни етноси, които изповядват различни религии. Затова ние добре знем смисъла на думата толерантност. И ни...

"Вие сте граждани на България и трябва да работите за тази страна, но и да бъдете партньори, и част от управлението ѝ. И никога не забравяйте идентичността си", обърна се Индже към местните жители.

"Нямам за цел да ви пусна в горещата политика на Турция, а да споделяме неволи и радости. В Турция всичко е подложено на разделение, опитват се и вас да ви разделят. Не го допускайте в никакъв случай. В Турция разделиха живите хора, дори и жертвите. Заедно можем да успеем. Мястото на Турция не е в пустинята на Близкия Изток, а в Европейския съюз", посочи Индже и се отправи към границата.

Програмата на кандидат-президента предвижда митинг в петък вечерта в Бурса, където живее най-голямата маса български изселници, които по традиция гласуват за опозицията там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали