Дядо Коледа пред Actualno.com: Запазете детско в себе си завинаги, за да сте щастливи

10395
Дядо Коледа пред Actualno.com: Запазете детско в себе си завинаги, за да сте щастливи
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Един от най-обичаните от всички хора по земята празници е все по-близо. На Коледа стават чудеса и всеки получава подарък, топлина и любов. А как ли се създава цялото това настроение и кой прави хората щастливи по това време от годината? Разбира се - Дядо Коледа. Добрият старец вече пристигна в Асеновград. Той ще радва малки и големи на площада в града през времето на всички празници до края на годината. Всеки желаещ може да си направи безплатна снимка с него, просто да си поприказват или пък да пусне писмото си в специална магическа пощенска кутия. Дядо Коледа ще посреща малки и големи приятели всеки ден при своята къщичка, разположена в центъра в Асеновград пред красивата коледна елха. Екипът на Actualno.com също се срещна с добрия старец. С него разговаряхме за мигове, вълшебства и тайнствени земи. Ето какви мисли и усещания сподели Дядо Коледа с нас:

Какво е да си Дядо Коледа?

Да си Дядо Коледа е чест и гордост. Не всеки може да бъде Дядо Коледа, защото той е един единствен. Аз винаги искам да зарадвам хората. Защото тогава съм щастлив. Радостта на хората, за мен е двойна, тройна и петорна радост. Няма по-голямо щастие от това, да си Дядо Коледа. Моята мисия е да раздавам усмивки, надежда и любов.

Как се създава вълшебството и се случва така, че всички обичат Дядо Коледа?

Не може човек да не обича Дядо Коледа. Защото той дарява надежда и вяра в бъдещето. Аз изпитвам прекрасни чувства и предавам своята духовност и доброта на всички. Иска хората да бъдат такива, като мен и затова ги "заразявам" с щастие и радост. А дългият ми опит показва, че всичките ми отправени пожелания се сбъдват и затова всички ме обичат.

Двойно повече писма са пуснати в кутията на Дядо Коледа в Благоевград

Двойно повече писма в сравнение с миналата година са пуснати в Кутията на Дядо Коледа в Благоевград. Това стана ясно, след като те бяха...

Колко писма получава Дядо Коледа годишно и кога пристигна първото писмо тази година?

Първото писмо тази година пристигна още на 03.12.18 г., когато тържествено в Асеновград грейнаха светлините на коледната елха. Дори едновременно получих няколко писма. И всеки ден продължават да пристигат още. Ето днес, например, поне десетина писма имам пак. А годишно получавам хиляди и от малки, и от големи. Писмата ще продължат да пристигат. А много хора ми се обаждат и по телефона в Лапландия. С тези модерни сега технологии получавам и електронни съобщения. Всичко това идва в моята канцелария, обработва се, и после по надлежния път се изпълняват поръчките. Писма пристигат не само от България, а и от цял свят. Но колкото по-рано се обадят родители, баби, дядовци, близки на детето и колкото по-скоро писмото пристигне при мен, толкова по-добре. А и аз притежавам една вълшебна сила. Веднага, моментално, мога да отида в друга държава, в друг град, в една къща, в друга къща. Защото бързам, бъзразам всички да зарадвам.

Какво си пожелават малки и големи, когато идват при теб тук на площада в Асеновград?



Най-малките асеновградчани си пожелават подаръци - играчки и дори вълшебства. Разбира се, ние се стремим да удолетворим желанията им. По-възрастните искат щастие, любов, приятелство, дружба.

Защо трябва да вярваме, че Дядо Коледа съществува?

Човек трябва да вярва в нещо, което носи щастие. А Дядо Коледа е зареден с най-добри намерения. Защото искам всички да бъдат щастливи, да няма плачещи хора и да има вечно усмивки. Да има милиони усмивки. Вярата е основната сила. Тя поддържа Дядо Коледа жив. Няма ли вяра, няма живот.

Вярата в Дядо Коледа е полезна за детската психика

Въпреки модерните времена, в които живеем и лесното развенчаване на митовете и приказките вярата в Дядо Коледа е особено важна за детск...

Кой е най-ценният съвет, който един родител трябва да даде на детето си, за да може Коледа да бъде запазена и предавана на поколенията, а и традициите и обичаите да останат такива, каквито са?

Децата трябва да слушат и уважават родителите си, защото те имат много житейски опит. Родителите трябва да учат децата си на труд. Мързелът унищожава хората. Родителите трябва да съветват децата си да бъдат честни, да не лъжат, да уважават възрастните хора, да се научат да обичат и почитат и малки, и големи. Защото всеки иска внимание и да чуе хубави и мили думи. Децата трябва да знаят,  че добрата дума е повече от злато.

Как може да бъде съхранена Коледа?

Коледа може да бъде съхранена именно чрез традициите които се предават от поколение на поколение. По-малките деца трябва да се научат от родителите си. А те трябва да се учат от своите родители. Традициите запазват един народ. Там където те са живи, там има добра народност, щастие и уважение между хората.

Вярно ли е, че Дядо Коледа знае всичко за всяко дете?

Аз всичко мога да видя. Неслучайно съм тук в Асеновград толкова отдавна и ще остана чак до 31.12.18 г., че и до след посрещането на Новата година. Наблюдавам всичко – дали децата слушат, дали се водят за ръка с родителите си, дали по-порасналите се гонят и блъскат със свои приятели, или им помагат. Дори знам кой иска да порасне бързо. Но знайте, че има време за това. Трябва да запазите детското в себе си завинаги. Дори възрастният трябва да направи това, за да бъде щастлив. Ненапразно баби и дядовци уважават най-много внуците си. Това се случва, именно защото те се превръщат отново в деца.

Ти посещаваш Асеновград по едно и също време вече цели 65 години, а защо избра точно този град?

Преди 65 години си помислих, че трябва да обърна по-голямо внимание на Асеновград, защото тук има много деца и трудолюбиви хора. А от 25 години отсядам не само на площада. Посещавам и други места из града - училища, детски градини, частни домове. Срещам се с големи колективи. Навсякъде се стремя да създам радост, вяра, надежда и любов. Идвам, за да покажа, че трябва да се възродят традициите в Асеновград, за да бъдат хората весели и щастливи, да вярват в бъдещето. А когато се срещам с асеновградчани, не пропускам да им пожелая да бъдат здрави, да имат берекет и пълна кошница с късмет.

Къде да изпращате писмата до Дядо Коледа?

Празниците наближават, а добрият Дядо Коледа очаква писмата на малки и големи. Всеки, който смята, че е заслужил подарък и подробно обя...

Откакто си дошъл в центъра на Асеновград десетки деца всеки ден идват при теб и твоята къщичка, какви са реакциите им?

Някои от децата са малко плахливи. Други тичат към мен и ме прегръщат. Казват: "Дядо Коледа искаме най-хубавите подаръци." Аз, да Ви кажа, смятам, че всяко дете заслужава подарък. И тези, които са били малко по-непослушни през годината - също. За тях ще има по-малък подарък, но това е условие те да станат по-послушни. Защото, ако продължат да не слушат родителите си, подаръците за миг се изпаряват и изчезват.

Какво ще си пожелае Дядо Коледа за себе си по повод предстоящите коледно-новогодишни празници?

За себе си желая да запазя своето здраве, да раздавам радост и щастие на хората и от година на година да давам по-голяма надежда и повече подаръци. Да бъда все така наперен, за да мога да нося по-големи чували, пълни с подаръци и за малки, и за големи. Защото днес кой не иска да получи нещичко от сърце, което показва, че някой се интересува от него. И си пожелавам още да има повече деца, за да имам повече работа и аз.

Разкажи ни малко за Лапландия, за работилницата на джуджетата, какво се прави в нея?

Лапландия се намира на Северния полюс – там където има вечни снегове. Там имам не една, а няколко работилници. В тях усилено работят много, много джуджета. Още не е приключил този празник и в Лапландия вече мислим за бъдещето. Защото от година на година желанията и на децата, и на възрастните се увеличават и трябва да се работи много усилено. Машини имам от всички видове и много специални. Там имам дори такава техника, че когато не съм тук, мога да наблюдавам какво се случва в Асеновград. Виждам как се учат учениците, знаят ли къде какво се намира, знаят ли имената на града и на улицата си, на мама, на татко, на баба, на дядо. Проучвам информация знаят ли коя е България - тази прекрасна държава, в която живеят и която е дала много неща на света. И джуджетата си аз също поучавам. Изнасям им уроци да бъдат честни, кротки, търпеливи и работливи. Защото, ако са мързеливи, какви подаръци ще има? И Снежанка е там, разбира се, също е в Лапландия. Моята Снежанчица така се грижи за джуджетата. Внимава да не остват гладни, а и само здравословна храна им готви. Зеленчуци трябва да се ядат, не само сандвичи и тостери. Витамини трябва да се набавят, затова трябва да се ядат чушки, домати, краставици, ябъли, круши, сливи и т.н.

И един последен въпрос, който вълнува милиони деца - какво прави Дядо Коледа през лятото и останалата част от годината, докато дойде Коледа?

Аз съм невидим. Притежавам това умение да се скривам. Някъде могат да ме видят с едни дрехи облечен, другаде – с други. Спускам се между хората и наблюдавам кой как работи и учи. На някои хора, без да знаят, им помагам в тяхната работа. Затова когато дойде следващата година знам кой какво е правил и кой как се е учил и справял в училище. Кой е отговарял на учителите и кой се е занимавал в час с мобилния си телефон, вместо да слуша уроците. Всичко виждам аз! Дори мога да се превърна в обикновен човек и да отида да дам съвет на група от хора, да изнеса урок, да помогна на възрастните да им дам ум и разум и никой не може да ме познае. Затова моята работа е толкова важна, специална и е непрекъсната през цялата година. А как го правя това ли? Аз вълшебник съм голям, всичко виждам всичко знам!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОЛЕДЕН ДУХ:

Защо се подаряват подаръци на Коледа

Защо украсяваме елха на Коледа

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

(ВИДЕО) Австралийските секси пожарникари - този път с коледно видео

Как се казват джуджетата на Дядо Коледа?

Любимите къщички на Дядо Коледа по света (СНИМКИ)

Какъв е актуалният адрес на Дядо Коледа?

Кога се подаряват подаръците за Коледа?

На колко години е дядо Коледа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com