Американски професор: Кюстендил е духовен център на една свещена земя

1577
Американски професор: Кюстендил е духовен център на една свещена земя
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Нина Гордън е професор по вилончело в Илинойския Уеслиън университет. Изучавала е и усъвършенствала този инструмент при едни от най-добрите майстори в света. Нейни студенти успешно се изявяват на най-големите музикални сцени и преподават в елитни университети в САЩ, Канада, Великобритания и др. Преди 9 години, заедно с председателя на читалище “Братство“ – Кюстендил – Иван Андонов основават Международната музикална камерна академия в Кюстендил.

Здравейте, г-жо Гордън! Изключително ми е приятно, че имам възможността да се срещна с Вас, тук в град Кюстендил! Разкажете ми най-напред как от далечния Илинойс се озовахте в нашия прекрасен град Кюстендил?

Здравейте! Много Ви благодаря! Всъщност преди 10-тина години започна всичко, като преди това организирахме Музикална академия в град Габрово. Когато дойдохме в България, посетихме и град Кюстендил. Тогава се запознах и с председателя на читалище “Братство“ – г-н Иван Андонов, заедно с когото решихме да продължим тази Международна музикална камерна академия в Кюстендил и да обменяме опит, знания, както и да се развиваме заедно за напред.

Трудно ли се организира музикално събитие от международно естество?

Трудно – не бих казала, защото когато човек прави нещо с желание, с цялото си сърце, тогава нещата се получават естествено. Несъмнено е сериозна отговорност, а за да организираш подобен музикален форум – се изисква много време, старание и желание, но пак казвам, когато го правиш с любов и знаеш колко полезно би било както за своите, така и за българските студенти, тогава усилията си заслужават! Тук е мястото да благодаря и на нашите партньори от България – читалище “Братство“, без които тази Музикална академия не би просъществувала вече почти 10 години! Много се радвам, че започнахме да работим заедно и да създаваме толкова прекрасни музикални събития!

Град Кюстендил подходящо място ли е за такъв род събития?

Категорично – да! Кюстендил е духовен център на една свещена земя! Още първият път когато посетих града, бях изключително впечатлена от това място! Тук се усеща една по-силна, по-различна духовност, хората наистина са прекрасни – мили, усмихнати и дружелюбни. Това прави огромно впечатление и на моите студенти, защото в Америка е по-различно. Наистина вашата култура – на България и на този край е изключително богата и забележителна, много различна и магнетична. Кюстендил е подходящо място за такъв род музикални и културни събития, защото по този начин нашите студенти могат да се докоснат до тази одухотворена атмосфера! Това е много важно за хората на изкуството – да творят в подходяща атмосфера, за да пожънат успех. Именно заради това и избрахме град Кюстендил.  Този район предразполага да се твори и да се създава култура!

Какви са впечатленията ви от Вашия партньор – читалище “Братство“?

Аз съм очарована от тези хора и тяхната работа! Искам да изкажа дълбокото си уважение и благодарност към цялото читалище и г-н Иван Андонов – те са толкова всеотдайни. Тук наистина е един огромен международен център на културата и музиката, и се радвам, че и аз заедно с моите студенти работим с тях, изграждаме се и се развиваме! Благодарение на тях, ние се запознаваме и обменяме опит и с най-добрите български професори по камерна музика, както и с техните студенти.

Тъй като вече имате поглед, какви са впечатленията Ви от българската музика и култура?

Да, аз вече 10 години наблюдавам и се интересувам от българската музика и култура. Знаете ли – това е едно огромно богатство! Наистина впечатляващо! И не го казвам от куртоазия, напротив вашата страна има изключително богато културно-историческо наследство, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва или омаловажава! Тук говорим за световно ниво на музиканти, преподаватели, композитори. Има много даровити деца, има много на какво да се научим от вашата необикновена култура и за това всяка година, моите студенти с нетърпение очакват поредната Международна музикална камерна академия, в която да се включат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com