Блокада на ТЕЦ "Бобов дол", съкратените миньори си искат парите накуп

2757
Блокада на ТЕЦ "Бобов дол", съкратените миньори си искат парите накуп
Снимка: БГНЕС

Часове продължава блокадата на ТЕЦ "Бобов дол" от съкратените от рудник "Бабино" миньори, които протестират заради неизплатените си възнаграждения.

По обяд днес започнаха преговори с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова.

Манолова отново отива при протестиращите миньори в Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова отива при протестиращите съкратени миньори от рудник "Бабино" в Бобов дол. Миньорите я сезираха заради пробл...

Достъпът на товарните автомобили, превозващи въглища-суровина за работата на ТЕЦ „Бобов дол” бе преустановен в 10:00 ч. тази сутрин, когато 50-ина съкратени от рудник „Бабино” миньори блокираха достъпа за кантара на ТЕЦ-а, отбелязва БГНЕС.

Малко след началото на блокадата възникна инцидент, софийска цистерна едва не прегази протестиращите, след като навлезе с голяма скорост в завоя към кантара. Съкратените, но останали без пари миньори едва не линчуваха шофьора й.

За по-сигурно, в 11:25 часа бе блокиран от 20-ина миньори и главният портал на ТЕЦ „Бобов дол”, тъй като след блокадата камионите спряха да идват откъм град Бобов дол. „Минават през главния портал, финтират ни”, заподозряха протестиращите.

Омбудсманът Мая Манолова пристигна в 12:25 часа, посрещнаха я с аплодисменти.

При предишната стачка на миньорите от рудник „Бабино” през октомври м.г., Манолова влезе с тях в рудника под земята и стоя с тях там докато не започна изплащането в „кеш” на забавените им заплати.

Цистерна едва не прегази протестиращите миньори в Бобов дол

Петдесет от съкратените от рудник „Бабино” в Бобов дол миньори, които втори ден протестират заради неизплатените им възнагр...

Вчера съкратените отхвърлиха предложението на ръководството в лицето на изпълнителния директор Харалампи Златанов, обезщетенията им да бъдат изплатени на 6 равни вноски.

Искаме си парите на куп, ще протестираме до дупка”, казаха днес съкратените. Според тях ръководството им дължи по 6 брутни заплати, не са си получавали ваучерите за храна от м. септември м.г. насам, не са им изплатени и неползваните годишни отпуски. Дължимата сума според съкратените през м. ноември е различна за всеки, но общо възлиза на 63 000 лв. А след като се прибавят обезщетенията на съкратените през м. декември, които са повече от тези през ноември, дължимата сума на миньорите от рудник „Бабино” става към 300 000 лв. „Мислите ли, че милионерът Ковачки няма тези пари”, попитаха риторично съкратените.

Те наобиколиха омбудсмана и започнаха да й обясняват как са ги изиграли и как шикалкави ръководството на „Въгледобив-Бобов дол”.

„Карат ни да се разписваме на празен лист, че сме си получили дължимото, не ни се изплащат и ваучерите, които ни се полагаха преди съкращението, така дължимото за ноември по документи го има, но в джоба ни го няма”, оплакаха се миньорите. Според тях ръководството наема в събота и неделя работници в рудника, плаща им на ръка и без документ по 50 лв., след като тях ги съкратили.

Съкратени миньори вдигнаха блокада в ТЕЦ Бобов дол

Около стотина съкратени миньори от рудник Бобов дол, неполучили полагащите им се заплати при съкращение, към 13:15 часа блокираха влиза...

В момента се водят преговори за изплащане дължимото на съкратените през м. ноември м.г. с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова. Преговорите от страна на работодателя се водят от изпълнителния директор на "Въгледобив-Бобов дол" ЕООД Харалампи Златанов, който контактува със собственика по телефона.

„През октомври м.г. ужким се разбрахме с ръководството, но те изпълниха исканията ни частично. Сега пак искат да се споразумяваме за същото, което няма никакъв смисъл, искаме си парите наведнъж, ще блокираме докато не дойде SMS, че имаме пари по сметките”, казаха миньорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com