Фондация търси млади хора с бизнес идеи в Кюстендил

2763
Фондация търси млади хора с бизнес идеи в Кюстендил
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

В зала „Велики учители” на читалище „Братство 1869” в Кюстендил се проведе информационна среща, организирана от Фондация „Каузи”. Тя имаше за цел да информира хора, желаещи да стартират собствен бизнес или имащи бизнес идеи, за възможности за безплатни обучения и консултации по предприемачество.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на фондацията – Николай Георгиев, Сребрина Ефремова – член на фондацията, която представи специално изготвена презентация за младежите и Иван Андонов – председател на читалище “Братство“.

Фондация “Каузи“ е създадена през 2009г. в София и започва активна работа за насърчаване на младежкото предприемачество. Основната дейност на фондацията е Младежка предприемаческа борса, която се организира от 2010г. Младежката предприемаческа борса търси млади хора с бизнес и социални идеи, които имат собствена идея, но все още не са я разработили и не са стигнали до бизнес план.

“Ние търсим такива хора, помагаме им, на първо място ги мотивираме, да се осмелят да започнат да мечтаят!“ – обясни Сребрина Ефремова

Всички бъдещи предприемачи, преминават обучения по предприемачество, след това започват лични консултации с всеки един от тях, до разработването на бизнес план и представянето на този бизнес план пред евентуални инвеститори. Фондацията съпътства младите хора от самото раждане на бизнес идеята им до реалното и осъществяване.

Младежката предприемаческа борса сама по себе си е събитието, на което младите хора се срещат с потенциалните си инвеститори и всеки един от тях има възможност да представи идеята си по време на жив контакт с тях. Тя се организира един път в годината, в гр. София. На нея присъстват много инвеститори, които са представители на организации и институции, които управляват фондове за стартиращо предприемачество, предприемачество за хора с увреждания - един от основни акценти на Фондация “Каузи“, социално предприемачество.

Всяка година, на тази борса присъстват минимум десет представители на инвеститорите. Успеваемостта от тези срещи е 10%. Това означава, че 10% от идеите, които са представени на Младежката предприемаческа борса, на среща с инвеститори, се превръщат в реални бизнеси, които започват да работят и са устойчиви в дългосрочен план. Има успешни и работещи бизнеси още от първото издание на борсата.

Фондацията работи и по Европейски проект за развитието на човешките ресурси - в София, Кюстендил, Нови Искър, Банкя и Гоце Делчев, за насърчаване на предприемачеството.  Както в другите градове, днес в Кюстендил се организира информационна среща за хора с бизнес и социални идеи, които ще преминат през обучение , консултации и разработване на бизнес план до стартиране на бизнеса.  

Ето какво каза ексклузивно за кореспондента на Actualno.com в града – Сребрина Ефремова:

"Въпреки че в София са повечето млади хора с бизнес идеи, забелязваме голям интерес на информационните ни срещи и в малките населени места. Вече работим и по пилотна инициатива в Лом. Там търсим млади жени с предприемачески идеи. Срещаме доста сериозен интерес от гледна точка на това, че в по-малките населени места, не се обръща внимание на тази тема и когато ти отидеш с някакво готово решение – всичко се случва по-лесно. От доста време не работим само в София, а и в Хасково, Русе, Кюстендил, Благоевград и малките населени места из цяла България. Ние целим тези информационни срещи да са полезни за младите хора и да им помогнем. “

През годините, в които Фондацията работи за подпомагане на хора с бизнес и социални идеи, има много успешно стартирали и развиващи се бизнес начинания. Специален акцент на Фондация “Каузи“ е работата с предприемачи с увреждания. Те са част от по-специфична група, но всъщност са много успешни.

“Ако се осмелят да започнат нещо – те го държат до край“. Също така, те получават достъп и до стартово финансиране, благодарение на държавна програма, която е специално насочена към предприемачи с увреждания.

Още от първата Младежка предприемаческа борса, момче със слухови проблеми, от гр. Пловдив стартира свой бизнес като отопласт – изработва отливки за слухови апарати, индивидуални отливки. Освен слухови апарати, по-късно той започва да предлага и така наречените - слушалки за  “ефир„, които са незабележими за зрителя, в ухото на водещия. “Това е един от най-успешните примери, защото в момента, компанията му се разраства – в Кърджали, Харманли и други градове“ – коментират от Фондацията.

Пара кидс“ – победителите на едно от изданията на конкурса на Нова телевизия за социално предприемачество – “Промяната“ , всъщност също отново са стартирали от Младежката предприемаческа борса, където успяват да представят идеята си на екипа на “Промяната“.

“Фондацията вече има доста успешни проекти. Предприемачеството става все по модерно, младежкото още повече. Има все повече интерес, светогледа на младите хора вече все повече се променя защото не си представят предприемач като “богат чичко с костюм и много пари“, а вече мислят за предприемачеството като за нова работа. Очакваме все повече млади хора да проявят желание и да се осмелят да ни представят идеите си.  “ – разказа Сребрина Ефремова.

И друг път Фондацията е организирала подобни срещи в гр. Кюстендил и са изключително благодарни за разбирането, което срещат от кюстендилци и интереса към предприемачеството в града, по принцип. Поводът, по който този път Фондация “Каузи“ е в гр. Кюстендил е инициатива, която започват в няколко града в Югозападния регион. За поредна година фондацията започва да набира хора с бизнес и социални идеи – хора които имат нужда от малка подкрепа, за да се осмелят да започнат своя бизнес и от голяма експертна подкрепа, за да успеят да моделират идеите си до бизнес план и да представят този план пред инвеститор.

“Конкретния повод, по който сме тук е желанието, инициативата ни, да разширим кръга от местата на които работим и смятаме, че Кюстендил е достатъчно близо до София за да може да хората тук да получат същата експертна и консултантска подкрепа, която получават и хората в София. Така че ние ще организираме обучения по предприемачество , консултантски дни – в които ще консултираме бизнес плановете и се надяваме през следващата година да имаме хора от град Кюстендил, които да участват на Младежката предприемаческа борса! И такива, с които следващия път когато дойдем в Кюстендил да се похвалим, че и от Кюстендил имаме успешни предприемачи. “ – завърши Ефремова.

Предстои организиране на обученията в гр. Кюстендил, които ще се проведат в няколко дни – общо 40ч. с различни експерти – утвърдени, работили със стартиращи бизнеси и със стартиращи идеи. След това предстоят консултации, отново с експертите, които ще помогнат при разработването на бизнес плана – от съставяне на бизнес модела до финансирането, финансовото управление, дигиталния маркетинг и как да продаваме продуктите си.

На края на срещата беше представена презентация - за работата на Фондацията, идеологията и целите и, за проблемите на младежите и как да се справим с тях. Срещата се организира за повишаване на предприемаческия капацитет, като път за активно социално включване, предаде кореспондент от града за Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com