Избират най-красивата кюстендилка на 21 март

1974
Избират най-красивата кюстендилка на 21 март
Снимка: отдел “Култура и духовно развитие“

Стартира конкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет 2019“, предадоха от отдел “Култура и духовно развитие“ към община Кюстендил. Празникът “Кюстендилска пролет“ е традиционен за града, като се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие и е обявен за официален празник за град Кюстендил.

Един от постоянните елементи на празника е конкурса за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. Момичетата символизират настъпващата пролет, през която природата разцъфва за нов живот и надежда и се асоциират с трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени под хълма Хисарлъка. Всяка година миналогодишните избраннички предават на новите девойки символите на града, представящи богатството на Кюстендил: плодове (пресъздаващи богатството на земята в този край – овощарството), вода (поставена в античен съд) и пита. След което на хълма Хисарлъка пред главната порта на античната крепост пристига избраната девойка, символизираща настъпващата пролет, заедно с подгласничките ѝ, които заедно поздравяват кюстендилци и гостите на града. Празника продължава с концертна програма на мястото и всеобщо веселие.

Празникът „Кюстендилска пролет“ е първият в страната конкурс за най-красиво момиче. „Кюстендилска пролет“ събира в себе си съчетание на младостта и красотата, християнските традиции и древните мистерии, в основата на които лежи почитането на Слънцето с неговата живителна сила, събуждаща природата от зимен сън. Освен Слънцето, празникът култивира хармонията му с лечебните минерални извори, плодородието на земята, здравето и красотата. 

Подбора на кандидатки за конкурса “Кюстендилска пролет 2019“ стартира на 25-ти януари и ще продължи до 8-ми февруари, като записванията ще бъдат в отдел "Култура и духовно развитие" /Килийното училище/. Изискванията към участничките е да имат навършени 16 години, като за допълнителна информация кандидатките могат да се свържат на тел. 078/55 00 35 и 0882 88 53 60, предаде кореспондент от града, за Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com