Кюстендилска дантелиерка обра овациите на национална изложба за ръкоделия

9163
Кюстендилска дантелиерка обра овациите на национална изложба за ръкоделия
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

На 7-ми февруари в Националния етнографски музей, беше открита изложбата за ръкоделия “Кой създава и използва дантела“. В нея се включиха редица дантелиери и дизайнери от цяла България, а Михаела Славева – от град Кюстендил, представи своята колекция - “Съвременна идентичност“. Всяка една дреха от тази колекция съдържа елемент с уникален съвременен дизайн, изработен на принципа на совалковата дантела. Така традиционната техника придава индивидуалност на облеклото.

Михаела Николаева има бакалавърска и магистърска степен по Моден дизайн в Националната Художествена Академия. Изработва дантели от 2014 година под ръководството на талантливата си учителка Бистра Писанчева, основател на неформалната група за дантелиери „СедянкаТА“.

Представената колекция на кюстендилката, в тазгодишната изложба, се нарича „Съвременна идентичност“ и е дипломната ѝ работа за бакалавърска степен, с курсов ръководител доц. д-р Мариела Гемишева. Всяка една дреха от тази колекция съдържа елемент с уникален съвременен дизайн, изработен на принципа на совалковата дантела. Така традиционната техника придава индивидуалност на облеклото.

Като студент в НХА, Михаела участва със свои проекти и дантелени облекла на представителни модни ревюта като „ София Фешън уик“ , където се представят колекциите на най-добрите български дизайнери. Ето какво разказа Михаела Славева за участието си в изложбата и за своята колекция – “Съвременна идентичност“, пред кореспондент на Actualno.com от града:

- Здравейте! Изключително ми е приятно, че имам възможността да разговарям с Вас! Искам първо да Ви поздравя за страхотната колекция, която представихте и да Ви попитам - какво Ви вдъхнови да изработите колекцията  “Съвременна идентичност“, на какво се оповава тя, какво е посланието и, и подходяща ли е за съвременните хора?

- Здравейте! Много Ви благодаря! Колекцията е замислена точно за съвременния човек – тя представя съвременно облекло, което в същото време се вдъхновява и от тези стари техники, които ми прави впечатление, че са вече позабравени в България. Много малко хора ги умеят и въобще знаят за тях.

- Става въпрос за принципа на совалковата дантела, нали така? Ще ни разкажете ли малко повече за този принцип?

- Да. Това е за совалковата дантела, специално. Совалковата дантела всъщност са нишки, които са навити на совалките и се преплитат посредством тези совалки, и така се получава дантелата. Това е доста стара техника, но когато човек се докосне до нея, тя е много необятна и спрямо собственото си въображение чрез нея може да постигне много! Използвайки тази стара техника, аз се опитвам да я вплета в модерните времена. Опитах се да създам колекция, която е абсолютно подходяща, носима за днешно време и същевременно уникална, тъй като това е нещо, което се изработва ръчно, и тъй като е ръчно, то е уникално. Същевременно с това, всеки елемент си има свой собствен дизайн – уникален, за това и нарекох колекцията “Съвременна идентичност“. Всяка една дреха, носи своята идентичност, всяка дреха от колекцията е различна от останалите и точно този уникален елемент, по който е изработена дантелата, я прави уникална!

- Звучи невероятно! Тази колекция ли представихте на Sofia Fashion Week?

- Да. Едното ми участие е точно с тази колекция.  

- Поздравления! В такъв случай, ще ви очакваме в бъдеще да представите тази уникална колекция и пред кюстендилска публика!

- Да това е страхотна идея, ще се радвам да я осъществим!  

Изложбата за ръкоделия „Кой създава и използва дантела“ ще продължи до 20-ти май и всеки, който има желание, може да я посети в Национален етнографски музей – София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com