Мария Габриел: Намаляване на роуминга със Сърбия и Македония е приоритет за мен

2557
Мария Габриел: Намаляване на роуминга със Сърбия и Македония е приоритет за мен
Снимка: Европейска комисия

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел участва в диалог "Младите хора в цифровия свят" в Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в град Кюстендил, на която тя е възпитаник и благодарение на която е изградила любов към езиците на Европа.

“Най-напред, огромно е вълнението отново да сме си в нашето училище. Казвам “нашето”, защото за мен това е гимназията, която отвори хоризонти и ми даде силна увереност, че когато трупаш знания, когато се трудиш, рано или късно това се отблагодарява. Така че това е едно от основните послания, които днес съм дошла да споделя с младите хора. Когато владееш език, владееш още една култура и имаш още повече перспективи пред теб. А днес с цифровизацията това е още една допълнителна възможност", сподели Мария Габриел.

Основни теми на диалога бяха цифровите умения, киберсигурността, безопасния интернет, дезинформацията онлайн, инициативите за цифрово образование, фалшивите новини. Тя призова младите да имат по-добра киберхигиена, чрез често сменяне на пароли в социалните мрежи. Тези аспекти бяха разгледани и на дискусия за цифровите технологии в Русе през изминалата седмица, когато коментира пред русенци предизвикателствата, пред които сме изправени с развитието на средствата за комуникации.

Мария Габриел разкри възможностите на цифровите технологии в Русе

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посети Русе. Тя се срещна с кметa Пламен Стоилов и зам.-кмета по ев...

В процеса на диалога, учениците на Езиковата гимназия имаха възможност да задават въпроси, свързани с ресора на Мария Габриел. Един от тях беше: “Можем ли да доведем една борба до край, във връзка с идеята за съвсем нормални цени на разговорите между държавите вътре и извън Европейския съюз – като например България и Македония?”. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество сподели, че намаляването на цените на роуминга със съседните Македония и Сърбия продължава да бъде основен приоритет в нейната работа. Тя обяви, че на 4 април предстои дигитална среща в Белград, на която ще бъде подписано ново регионално роуминг споразумение, което да обхваща шестте държави от Западните Балкани. И сега съществува такова действащо от 2014 година, но за 4 от тях - Албания и Косово не са включени. След новото споразумение вече ще може да се пристъпи и към намаляване на цените между ЕС и Западните Балкани – най-вероятно от 1 юли. На предстоящата среща на Европейското бюро в Будапеща ще бъдат финализирани и последните технически детайли по процеса.

“Много по-важно е да стартираме с данните в момента. Имаме нужда, не да си изключваме телефона, когато преминаваме границата, а да може да видим новините, имаме толкова алтернативни оператори, които използват интернет връзката и мегабайтовете, за да може да се свържем. Това би била една положителна първа стъпка и тя ще се усети като позитив и за хората, и за бизнеса. Иначе е много трудно да убеждаваме и хората от Западните Балкани, че за тях има европейска перспектива”.

Мария Габриел ни призова да си спомним, че за Европейския съюз роумингът отне повече от 10 години, а ние, в рамките на Западните Балкани, искаме да постигнем резултат за три. Тя сподели, че за година и половина нейният ресор има страхотен успех - най-напред “Цифрова програма за Западните Балкани” се превърна за няколко месеца от намерение в план за действие. Тя увери, че намаляването на цените на роуминга е следващата й стъпка, стартирайки от мобилните данни.

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика