Паднаха цените на зелето в Кюстендилско

3300
Паднаха цените на зелето в Кюстендилско
Снимка: iStock/Guliver

През последните дни, кюстендилци масово купуват зеле за подготовка на традиционната българска зимнина. Големите производители от кюстендилските села - Ябълково, Жабокрът и Тръновлак са окупирали пътя за София, като през месец ноември цената на зелето е спаднала на 50 ст. за килограм.

Производителите коментират, че по-дребен сорт може да се открие и на цена от 40 ст, но цената на традиционните сортове произвеждани в Кюстендилско - “Балкан“ и “Селско яребичесто“ за месец ноември е 50-60ст. За сравнение, през месец октомври до началото на месец ноември цената на зелето е била между 70 и 80 ст.

Тази година реколтата е значително по-добра от миналата, коментират местните производители, а цената на зелето през този месец през миналата година е била същата - 50-60ст. В някои от големите хранителни вериги в Кюстендил дори в момента тече промоция, като можете да купите зеленчука на цена от 29 ст. за килограм.

За сметка на това, обаче кюстендилци помнят злочастните 2013 и 2014г., когато реколтата не е била толкова добра и цената на зелето достига 1 лв. Причината за високите цени тогава е в лошата реколта, която е дала много по-малко зеле.

Зелето е един от най-полезните зеленчуци, който има много дълга история на употреба не само в ролята си на храна, но и като лекарство.То е изключително добър източник на витамин С, като някои хора дори го наричат северен лимон, поради високото съдържание на витамина в него – даже по-високо от това в портокалите и лимоните.

Освен витамин С, в зелето има много фибри, калий, манган, витамин В6, както и ценни омега-3 мастни киселини. Зелето е добър източник и на витамин В1 и В2. В състава му влизат още магнезий, калий, калций, протеини и витамин А. В зелето се съдържат специфични фитохимикали, познати като сулфорафан и индоли. Зелето е много нискокалорично, затова е подходящо за консумация по време на диетични режими. Благодарение на състава си, зелето помага за детоксикация и има много добра пречиствателна способност. Зелето спомага органите да се освободят от вредните съединения в тях.

Смята се, че предпазва от рак на дебелото черво и всякакви стомашно-чревни проблеми. Суровият зелев сок, пък помага за лечение на пептична язва, а зелето е изключително полезно за здравето на сърдечно-съдовата система. Всеки човек трябва да включи зелето в своето здравословно хранене, защото зеленчукът притежава уникален състав и здравословни ползи.

Ето и още 5 любопитни и полезни факти за зелето, които безспорно ще ви убедят да го включите под една или друга форма на вашата трапеза:

1. Една купа със зеле съдържа само 15 калории. Това определено е най–ниско калоричната храна

2. Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи.

3. Смята се, че родина на този листен зеленчук е Европа. То е предпочитано още от древните египтяни, а римляните му придавали даже божествен произход. Едва в началото на новата ера, то е станало известно по нашите земи.

4. Благодарение на добрата му съхраняемост, през цялата година можем да имаме този зеленчук с голяма хранителна и лечебна стойност. Смятано за силотворна храна, то е препоръчвано при малокръвие или при отслабнали организми.

5. Неотдавна стана известно, че зелето съдържа витамин U, притежаващ противоязвен ефект, а съвсем наскоро бе установено, че зелето подтиска развитието и разпространението на раковите клетки. Бяло или червено, зелето трябва, колкото се може по-често, да присъства на масата ни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com