Почти двойно се оскъпява бъдещият 5-звезден затвор  

6834
Почти двойно се оскъпява бъдещият 5-звезден затвор  
Снимка: eeagrants.bg

Почти двойно ще се оскъпи изграждането на т. нар. пилотен затвор край дупнишкото село Самораново. Поръчката за строителство на стойност 28,3 млн. лв. без ДДС се провали. Преди да обявят друга, от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  пуснаха пазарни проучвания за определяне на новата прогнозна стойност.

Получени са две предложения. Едното е на „Геострой“ АД за цена 49 707 918 лв. без ДДС, а другото е на „БС Конструкция“ АД – за 47 278 998 лв.

Припомняме, че поръчката за изграждане на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (Half way house) в с. Самораново бе стартирана на 8-ми април тази година.

 

 

В инвестиционният проект са предвидени нов корпус на затвора с 200 килии за 400 лишени от свобода, сграда за училище, зала и библиотека, параклис, център за обучение на наздиратели и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, спортни площадки и др.

Оферти за участие са подадени от плевенската фирма „Хоризонт – Иванов“ ЕООД и консорциум „Център за обучение“, състоящ се от фирмите „Престиж Бизнес-93“ ООД (Благоевград), „Растер – юг“ ООД (Благоевград) и „Ерма Билдинг“ (Пловдив).

 

 

Първата оферта не е била разгледана изобщо, тъй като от плевенското дружество не изпратили на възложителя ключ за декриптирането ѝ. Без него предложението на участника не може да се отвори.

В офертата на консорциума пък са открити доста нередности, като например било записано, че "депата за строителните отпадъци ще се съгласуват предварително с представителите на община Шумен, в чиито граници попада трасето на предвидения за изграждане обект", а той всъщност е в община Дупница. На друго място пък написали, че отпадъците ще се събират чрез системата за сметоизвозване в община Пещера в предназначени за това контейнери.

 

 

Така и офертата на втория участник е отхвърлена.Последвало е решение за прекратяване на процедурата от 7-ми юли.

Четири дни по-късно – на 11-ти юли, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, пуска покана за пазарни проучвания, резултатът от които е почти двойно оскъпяване на обекта.  

Изглаждането на нов затвор и учебен център се реализира по проект "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода" по Норвежкия финансов механизъм. Партньори на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" са Университетският колеж на Норвежката корекционна служба, Затворът "Она" и Преходното отделение "Солхолмен" в Кралство Норвегия.

Нов затвор за 400 осъдени ще се строи край дупнишкото село Самораново

Нов затвор за 400 осъдени ще се строи в бившите казарми край дупнишкото с. Самораново. Финансирането в размер на около 40 мил. лева е п...

 

 

Новият затвор без решетки трябва да бъде завършен до март 2024 и ще е първият, построен в България от половин век насам. Той трябва да бъде издигнат на мястото на бивши военни поделения. Част от сградите ще бъдат съборени, а други - ремонтирани и преобразени в модерни килии с изглед към Рила.

Автор на проекта е консорциум "Интегра" между софийските фирми "Интегра консулт проект“ ЕООД и "Еврогруп 99" ООД, чиято ценова оферта е 457 900 лв. без ДДС.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com