Съдът засега застана на страната на Ковачки за горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

4161
Съдът засега застана на страната на Ковачки за горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Кюстендил позволи на ТЕЦ "Бобов дол" да продължи с изгарянето на отпадъци, след като потвърди разрешителното, издадено от централата. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Това съобщава природозащитната неправителствена организация "Грийнпийс" на своя сайт.

Съдебното решение е факт, макар че има друго дело в Административен съд – Кюстендил. То е за оспорване на акт на РИОСВ – Перник, който допълва преценката за необходимост от извършване на оценка за въздействие върху околната среда и човешкото здраве (ОВОС) и на практика разрешава изгарянето на биомаса без да бъде извършено обществено обсъждане. Въпреки тези обстоятелства и в противоречие с изискването решението за издаване на комплексното разрешително да бъде издадено само след влизане в сила на решение по преценката за необходимост от извършване на ОВОС или Решение по ОВОС, Административен съд – Кюстендил е решил да не изпрати комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" за преразглеждане към ИАОС, коментират от "Грийнпийс".

ТЕЦ "Бобов дол": Не сме правили нищо в разрез със законодателството

ТЕЦ „Бобов дол“ официално е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. Без ...

Официалното разрешително, разглеждано от ИАОС от 2017 г., влиза в сила на 29 април 2019 г., точно след приключването на срока за експериментално горене.

Според "Грийнпийс", съдебното решение значи, че всички обещания ТЕЦ-ът, който е собственост на Христо Ковачки, да спре с горенето на отпадъци, си остават просто думи.

Делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", заведено от "Грийнпийс" – България и "За Земята", предизвика безпрецедентна гражданска активност — в него се включиха близо 100 жители на общините Бобов дол и Дупница, както и Община Бобов дол.

"Вместо да работим за възможното бъдеще пред зависимите от въглищата региони, ние трябва да се борим с изгарянето на отпадъци. Бобов дол, Перник, Стара Загора дълги години са били символ на енергийната независимост на България, а сега могат да трансформират източниците и да въведат сериозен дял на възобновяема енергия. Отпадъците нямат място в енергийната система като гориво, но имат сериозно въздействие върху здравето и живота на живеещите и работещите в централите", казва Меглена Антонова от "Грийнпийс" – България.

"Грийнпийс": ТЕЦ "Бобов дол" е горил отпадъци 10 000 пъти над позволеното

През мандата на Нено Димов като министър ТЕЦ "Бобовдол" е  получил разрешение да гори експериментално 500 000 тона отпадъци. Макси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com