В Дупница се оплакват от смяна на електромери

16171
В Дупница се оплакват от смяна на електромери
Снимка: БГНЕС

Стойността на сметките за ток се превърна в актуален въпрос и в Дупница. Въпросът е на дневен ред, по традиция, основно във Facebook, където жителка на града сподели историята си за това как от ЧЕЗ са ѝ смени електромера. Ето какво пише тя:

"Здравейте, ЧЕЗ вече смениха ли ви електромерите? Ще разберете, след като го направят. Хората и не очакват подобно нещо. Днес ги сменяха на нас, оставиха без ток домакинствата за доста време и са навъртели стотина киловата за отрицателно време с тези "нови" електромери!?. И защо изобщо ги сменят? Защо е без предупреждение? После ще ни карат ние да ги плащаме, а къде го има това някой да те кара задължително да си купуваш нещо?!".

След публикуването на поста започна серия от коментари, като според много от жителите на града, след смяната на електромерите, сметката им се е увеличила с над 50 лв. 

"Нашият електромер също е бил сменен без да разберем. Миналата седмица имаше подхвърлено писмо пред вратата, с което ни уведомяват, че са извършили тази дейност началото на декември..." - пише друга жена. 

След смяната на електромери, жителите на града започнаха масово да се питат един друг на какво се отопляват и да мислят други варианти, с които да осигурят по-малка консумация.  "Сметка за ток, колкото минимална заплата! Една сметка-една заплата!" - завършва полемиката трета жена. 

На сайта на ЕРП-то отговарят на въпросите дали може да бъде сменен електромера без наше присъствие. 

"Съгласно чл. 43, ал. (4) от Закона за измерванията, периодичността на проверките на електромерите се извършва на определен период или след ремонт на средство за измерване и се регламентира със заповед на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). За да бъдат спазени изискванията на българското законодателство, свързано със смяна на измервателно устройство, е необходимо същата да бъде осъществена в присъствието на потребителя или негов представител. При подмяната на средството за търговско измерване (СТИ) се съставя констативен протокол, в който се отразяват показанията на демонтирания и монтирания електромер, съгласно които, се остойностява количество употребена електроенергия на адреса."

Дали обаче това се спазва предвид недоволството - остава неясно! 

 

 

 

Съдът окончателно отмени правилата за начисляване на ток при повреден електромер

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно правила на КЕВР в частта им, която касае определянето на потреблен...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com