В Кюстендил затварят нощните заведения, болниците откриват COVID легла

6178
В Кюстендил затварят нощните заведения, болниците откриват COVID легла
Снимка: iStock

Област Кюстендил е вече в критичната "червена зона" с над 120 заразени с коронавирус на 100 000 души население. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта е 144 души.

Показателят двуседмичен ръст на заболяваемост към 25 октомври е 123.17 на 100 хил. души.

Това стана ясно по време на извънредно заседание на Областния кризисен щаб в понеделник- 26 октомври, свикано от областния управител на Кюстендил и председател на Щаба Виктор Янев, съобщава 24 часа.

След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно решиха - от 27 октомври, до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта.

Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

По време на Кризисния щаб се взе решение също да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито.

Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ „Неофит Рилски“ в град Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище.

Поредни рекорди: 2 243 нови случая и 42 починали след заразяване с коронавирус

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза абсолютен рекорд и абсолютно число, и като процент. За 26 октомври откритите случаи са 2...

Взетите по време на Кризисния щаб решения ще бъдат регламентирани в заповед на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

„Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб Виктор Янев.

Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил за съответния период са общо 48, а в Дупнишка община – 71 човека.

От представените данни от РЗИ – Кюстендил стана ясно, че към 26 октомври има 133-ма на домашно лечение, 190 души са под карантина, излекуваните са 589, хоспитализирани са 24 души, а починалите – 37.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com