За 1,8 млн. лв. „ГБС“ ще укрепи подпаления мост на АМ „Струма“

6533
За 1,8 млн. лв. „ГБС“ ще укрепи подпаления мост на АМ „Струма“
Снимка: БГНЕС

„ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД ще извърши аварийното укрепване на подпаления мост на автомагистрала „Струма“, над река Джерман. Договорът на компанията с АПИ ще е на стойност 1,5 млн. лв. без ДДС (1,8 млн. лв. с ДДС).

„ГБС“ е избрана от АПИ за изпълнител чрез договаряне без обявление, защото поръчката изисква незабавно изпълнение. Акционерното дружество е построило моста, който е още в 10-годишен гаранционен срок. Срокът за проектиране и аварийно укрепване е четири месеца.

На 13-ти август, около 17:10 ч. в Областното пътно управление на Кюстендил е получен сигнал, че под моста, близо до 63-тия километър на АМ „Струма“, са се запалили отпадъци, складирани от „Феникс Дупница” ООД.

Служители на обвинения за пожара, довел до затварянето на АМ "Струма", го защитават - бил добър човек

Служители на фирма "Феникс Ресурс" – Дупница излязоха на протест в защита на собственика на компанията Кольо Илиев. Той е официал...

При проверката на специалисти е констатирано, че отпадъците са натрупани извън сервитута на АМ „Струма“, който по Закона за пътищата включва проекцията на съоръжението плюс 2 метра ограничителни ивици от двете му страни.

Предварителният оглед показал, че вследствие на избухналия пожар са засегнати 13 колони, 2 ригела, 3 крайни греди, отводнители и няколко лагера на моста.

Заради създалата се опасност движението е ограничено в двете посоки - от пътен възел „Дупница Север“ до п.в. „Бобошево“. Въведена е временна организация като са затворени за движение дясно платно в посока „София-Благоевград“ и ляво платно в посока „Благоевград-София“.

Движението е пренасочено по път І-1/Е79/ до пълното потушаване на пожара и установяване на евентуалните повреди по мостовото съоръжение.

Колите за София минават по АМ "Струма", тези за Кулата – по път Е-79

До петък колите могат да се движат в участъка на магистрала "Струма" край Дупница в посока София. Автомобилите към Кулата се пренасочва...

Със заповед на кмета на община Дупница от същата дата е обявено бедствено положение.

С представители на ОПУ – Кюстендил, „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД, проектанта и специалисти от Института по пътища и мостове (ИПМ) е извършен оглед и визуална оценка на повредите по мостовото съоръжение.

Експертното мнение на специалистите е, че мостовото съоръжение е в аварийно състояние в двете платна.

„Засегнатият обект е от национално стратегическо значение, като затварянето му в горепосочения участък води до сериозни икономически загуби и застрашава живота и здравето на пътуващите. Предвид, че към момента движението се осъществява и в двете посоки по обходен път І-1/Е79/, които не е оразмерен да поеме трафика, се създават предпоставки за сериозни пътно транспортни произшествия. По своята същност настъпилият пожар, предизвикал опасното състояние на част от АМ Струма е събитие, в резултат на което непосредствено се застрашава или може да доведе до последващо възникване на опасност за живота или здравето на хората, чието настъпване възложителят не е могъл и не е имал възможност да предвиди“,  се сочи в мотивите на АПИ за избор на процедурата по възлагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com