Европейската литературна награда „Димитър Димов“ без победител за 2020 г.

3440
Европейската литературна награда „Димитър Димов“ без победител за 2020 г.

В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството 2020 г. мащабите на разрастване на броя на заболелите от COVID-19, вилнеещ все още из цяла Европа, са трудни за прецизно прогнозиране. Загрижени за здравето и безопасността на всички участници в конкурса – писатели, преводачи, издатели, жури от България и чужбина – екипът на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ прекара изминалите шест месеца в изчакване, проследяване на развитието на коварната болест у нас и по света, обмисляне и дискутиране по какъв начин и дали конкурсът да се проведе до самия си край през настоящата кампания.

С оглед на тази толкова динамично променяща се ситуация с COVID-19 в Европа и света екипът на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ взе единодушно решение, че тази година няма да излъчи победител.

По следите на романа "Тютюн" 110 години след рождението на Димитър Димов

110 години се навършват днес от рождението на един от най-интересните български писатели - Димитър Димов. Романът, който става венец на...

Организаторите на конкурса изразяват дълбокото си уважение и искрена благодарност към всички български издатели, които се включиха с номинации в тазгодишното издание на наградата. Книгите, с които всички 21 издателства кандидатстваха за отличието през 2020 г., вече са дарени в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, както бе обещано още при учредяването на приза.

Припомняме, че Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е първата награда, за която се състезават едновременно български и чуждестранни автори на романи, издадени на български език. Форматът й включва гостуване на писатели и членове на журито от България и чужбина. Наградата, която е учредена по повод 110 години от рождението на своя патрон, бе връчена за първи път през 2019 г. на френския писател Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“), за който авторът е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г.

Петимата финалисти в конкурса за 2020 г., които бяха избрани между общо 37 романа, са „Белези“ (изд. „Рива“) на българина Венцислав Божинов, „Глад“ (изд. „Колибри“) на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ (изд. „Колибри“) на хърватката от български произход Дубравка Угрешич, „Някой си господин Пекелни“ (изд. „Аквариус“) на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов.

 

"Поручик Бенц" от Димитър Димов – история за любов и страст по време на война

Първият роман от автора на „Тютюн” излиза в ново издание. Първият роман и една от най-спорните творби на обичания Димитър...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Пролетта на емигрантите: Глава 2. Мачлето - премиерът вкарва гол със задник

Откъс от "Стари хипари и нови разкази", Михаил Вешим

Пролетта на емигрантите: Глава 1. “Нулиа щеше да се превърне в географско понятие”

Откъс от "Маршът на идолите" от Николай Н. Нинов (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com