Д-р Мадлена Бояджиева: Само през 2018 в община Тетевен са се провели над 50 културни прояви

5328
Д-р Мадлена Бояджиева: Само през 2018 в община Тетевен са се провели над 50 културни прояви
Снимка: община Тетевен

През изминалата седмица се срещнахме с кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която ни разказа за усилията, които тя и екипът й са вложили за възстановяване на културния, спортния и обществения живот на територията на общината.

Част от тези усилия са били насочени към изготвянето на културен календар, в който да има ежемесечни концерти, спектакли и други културни прояви. Стимулиране на самодейността в общината и подпомагане участието на самодейни състави в събори и конкурси, ежегодни изложения на местни художници в рамките на майските празници и празника на града, са само малка част от направеното.

Д-р Бояджиева можем ли да кажем, че възобновихте културния живот на общината през изминалите почти 4 години?

Мога да кажа, че положихме много усилия в тази посока, а изпълнените с хора културни събития показват, че вървим по правилния път. През тези четири години, освен че възродихме някои позабравени празници, организирахме и съвсем нови събития, които да разнообразят културния ни календар, а заедно с това да осигурят забавления за нашите съграждани, туристи и гости.

Каква беше 2018 г. от гледна точка на организираните събития?

Само през 2018 година се проведоха немалко културни прояви, годишнини и чествания на територията на цялата община. За периода бяха организирани над 50 събития. Изключително богата е културната програма и през настоящата 2019 г. Виждам, че хората проявяват интерес и участват особено активно в събития, свързани с народните традиции, бит и култура. В тях включваме и местни самодейни състави, талантът на които е безспорен.

Имате ли любимо събитие и кое е то?

Жители и гости на с. Рибарица се събраха на храмовия празник в църквата ,,Св. Пантелеймон“ (СНИМКИ)

Жители и гости на село Рибарица се събраха на храмовия празник в църквата ,,Св. Пантелеймон“. На 27-ми юли Българската църква поч...

Не мога да дам едностранен отговор, защото всяко събитие е различно и носи своята енергия, идентичност и емоции. С особен интерес преминават честванията на Празника на града 1 ноември с историческата възстановка – освобождението на Тетевен, направена за първи път през този мандат, традиционната тържествената заря - проверка, посветена на епилога на Априлското въстание, както и отбелязването на възпоменателния митинг в м. Костина, село Рибарица, в памет на войводата Георги Бенковски. През 2016 г. поставихме началото на един от най-атрактивните празници в Тетевен - Празника на Тетевенската саламура, който се превърна в традиция за тетевенци и атракция за гостите на града. Есенният ни панаир е пълен с интересни събития за малки и големи. Станаха традиционни Коледния базар, посрещането на Нова година с концерт и заря на площада, както и всички събития, свързани с Коледните и Новогодишни празници.

Сред културните ни прояви са още: Европейските дни на художествените занаяти, Сирни Заговезни, Празникът на народната носия и обичаи в село Рибарица, Традиционният общински събор на народното творчество в село Черни Вит, Традиционният Козуренски празник, Дни на планинската вода и още много други. Културният живот в общината протича с активното участие на училищата, читалищата и младите хора от всички населени места.

Мислите ли, че обновяването на читалището ще помогне за развитието на културна дейност и през зимните месеци, защото сега това беше невъзможно?

Обновяването на НЧ „Съгласие “ е от първостепенно значение. Всички знаем, че в театралния салон през зимата е много студено, а организирането на мероприятие там е почти невъзможно. След ремонта това ще се промени, а хората от Тетевен ще имат модерно, уютно и привлекателно читалище с обновени театрален салон и художествена галерия, където да се провеждат културни прояви през цялата година. Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Общата му стойност е 387 564.92 лв.

В своето заключение д-р Бояджиева подчерта, че ще продължи да работи все така всеотдайно и устремено, независимо дали става дума за реализацията на нов инфраструктурен проект, културно или спортно събитие – стига да е в интерес на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч