Кметът на Ловеч алармира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк в „Мелта-90“

1354
Кметът на Ловеч алармира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк в „Мелта-90“
Снимка: Община Ловеч

Да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните държавни институции с цел опазване живота и здравето на гражданите. За това настоява кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова с писмо до министри и държавни институции по повод неспиращите сигнали за мирис на амоняк от предприятието „Мелта-90“ АД.

Ето и самото писмо:

Изтичане на амоняк в близост до украинския град Суми

Изтичане на амоняк от химически завод край източния украински град Суми е засегнало район с радиус над 5 км. Губернаторът на Сумска об...

Във връзка с регистрирани в Община Ловеч сигнали относно мирис на амоняк в съседния на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч жилищен квартал и по предложение с наш. вх. № 24-00-469/10.05.2022 г. на Комисар инж. Владимир Кацарски – Директор на РДПБЗН – Ловеч, със Заповед № З-828/10.05.2022 г. на Кмета на Община Ловеч е назначена Междуведомствена комисия за извършване на проверка за установяване съответствието на фактическото състояние на хладилно-амонячната инсталация с нормативните изисквания за безопасност.

В хода на проверката се установи, че съоръженията с повишена опасност (СПО) на територията на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч се експлоатират с изтекъл срок на технически преглед. Всички СПО са спрени от експлоатация със запис в ревизионната книга и заповеди за спиране.

В нарушение на издадените Заповеди с № 2084-28/20.05.2022 г., № 2084-29/20.05.2022 г., № 2084-30/20.05.2022 г., № 2084-31/20.05.2022 г. на инж. Светла Господинова – Началник на РО ИДТН Северозападна България, към момента СПО не са спрени от експлоатация, с което считаме, че с безотговорните си действия ръководството на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч излага на риск живота и здравето на гражданите.

Община Ловеч изразява опасения, че не е задействан Авариен план за действие на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч в случай на авария (инцидент с изтичане на амоняк, авария в ел. захранването и ел. инсталациите).

11 неочаквани начина за използване на амоняк във вашия дом

Амонякът може да възстанови блясъка на прозорците, да помогне при ухапвания от насекоми, да ви отърве от петна - и това не е всичко. &...

Молим, да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните институции с цел опазване живота и здравето на гражданите.“

Писмото с дата 25.05.2022 г. е адресирано до Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Държавна агенция „Национална сигурност“, Григор Къшов, главен директор на главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“, Виктор Стойчев, областен управител на област Ловеч и до Окръжна прокуратура – Ловеч.

Припомняме, че още на 23 май 2022 г. кметът Корнелия Маринова поиска радикални действия на контролните органи и да бъде спряна от експлоатация инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие „Мелта-90“ АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч