Кметът на Тетевен: Имаме 63 големи обекта с нарушена инфраструктура

6444
Кметът на Тетевен: Имаме 63 големи обекта с нарушена инфраструктура
Снимка: Личен архив

Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015 г. Завършила е медицина със специалност „Неврология“. Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Има редица специализации. През 1986 г. започва работа в общинската болница,а от 2003 г. е управител на МБАЛ „Д-р Ангел Пешев“ – Тетевен. През 2007 г. д-р Бояджиева е избрана за лекар на годината в Ловешка област.В периода 2011-2015 г. е била председател е на Общинския съвет в Тетевен. 

Г-жо Бояджиева, тази година за жителите на Тетевен и за Вас като кмет бе сериозно изпитание с бедствията, които ви сполетяха. На каква стойност възлизат щетите окончателно?

Все още нямаме окончателна стойност на щетите, но имаме 63 големи обекта с нарушена инфраструктура, които сме внесли в Комисията за възстановяване и подпомагане към МС. Всеки момент очакваме и количествено-стойностните сметки, както и проектите за тях. Може би до половин месец ще имаме яснота.

Получихте ли помощ от правителството за справяне с последствията?

Да, правителството отпусна средства за всички неотложни дейности, които сме извършили по време на самото бедствие - разчистване свлачища, осигуряване на проходимост, временни мостове и т.н. Всички средства, които общината е дала в периода на бедствието и след него, са възстановени и възлизат на около 80 000 лв.

Възникналите кризисни ситуации възпрепятстваха ли изпълнението на проектите, които планирахте за летния сезон?

Не бих казала, че са ни попречили сериозно, но отнеха много време за справяне с проблемите както за описване на всички тези обекти, остойностяване, проектиране и т.н., но инвестиционната програма на общината се движи в график.

Кои от тях успяхте да реализирате, вероятно някои са на финал, предвид края на строителния сезон?

Приключваме основния ремонт на професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване като стойността на проекта е 1,2 млн. лв. Той включва ремонт на 4 основни сгради - физкултурен салон, основна учебна сграда, общежитие, кухненски блок. Освен това текат ремонти в централната градска част. Подменя се водопроводът на една от централните улици, след това - настилка, тъй като тя ще бъде пешеходна зона. Започна подмяна на водопровода в село Голям Извор с финансиране от МРРБ. Всеки момент ще започне ремонт на читалището в града. Вече има избран изпълнител. На фаза сключване на договор са още няколко проекта, които вероятно ще започнат след зимния сезон. Става въпрос за основен ремонт на другото голямо училище в Тетевен - гимназията "Георги Бенковски", както и за уличната мрежа в общината. Пет улици са одобрени по Програмата за развитие на селските райони, три от които в Тетевен и по една в Рибарица и Галата. Предстои ремонт на общински път през село Голям Извор, който ще бъде извършен след смяната на водопровода. Със средствата, отпуснати ни с целева субсидия от Министерството на финансите - 1 000 000 лв., тече в момента основен ремонт на улична мрежа в цялата община.

Имате ли чакащи одобрение проекти?

Конференция в Тетевен припомни за историята на образователното дело в града

По повод наближаването на 1-ви ноември - Празник на град Тетевен и Ден на народните будители, на 30-ти октомври 2018 година, в салона н...

Да, подали сме предложения по втори прием, обявен по ПРСР, за площада на Тетевен (800 000 лв.), за детска градина в село Глогово (700 000 лв.) и спортна площадка (около 200 000 лв.) в с. Български извор.

В професионалната гимназия по строителство започна дуално обучение. Този ли е според Вас основният начин да се създадат кадри за действащите в региона предприятия?

Разбира се. Благодарна съм на Министерството на образованието и науката, че създадоха възможност за дуално обучение и че поставиха акцент върху професионалното образование, тъй като в цяла България, в частност и в Тетевен, работодателите се оплакват от липса на квалифицирани кадри. Имаме вече дуално обучение в професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване.Открита е вече паралелка и в другата професионална гимназия. Тя е по специалността шивачество, тъй като тук влиза нов работодател, нуждаещ се от такива кадри. Той е оборудвал кабинета, предлага и стипендии на учащите се.

Кой е новият работодател, когото визирате?

Фирма "Калинел" - Троян.

Професионалната гимназия по строителство в Тетевен отпразнува своята 55-та годишнина

На 26-ти октомври 2018 година, Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услиги – Тетевен, отпразнува своята 55-...

Тази, която приватизира "Четпром"?

Да. Фирмата притежава заводи в Троян, в Червен бряг и в Сърбия. Има глад за работна ръка. Доколкото разбирам, има добри пазари на продукцията.

Доволни ли сте от начина, по който се изпълнява договорът към настоящия етап?

Да. Ние сме поставили условия, които са изцяло в интерес на общината - разкриване на 250 работни места. Кандидатът предложи в офертата си 265, инвестиции както в четкарското производство, което да бъде запазено, така и в ново - шивачество, ремонт на базата, нови машини. Цената, която плати, ще стане част от инвестиционната програма на общината - 1,2 млн. лв. еднократно платена. С подписването на договора сумата е по сметката на общината. Сега остава да контролираме работните места и инвестициите. Вписването стана съвсем скоро, така че изпълнението на останалите клаузи от договора тепърва предстои.

На 1 ноември е празникът на Тетевен, какви са акцентите в програмата?

Жител на Тетевен навърши 97 години

Днес дядо Павел Цветанов от град Тетевен навърши 97 години. Той и неговата съпруга баба Лалка са най – възрастната двойка на Балк...

И миналата, и тази година направихме историческа възстановка на битката за освобождението на Тетевен отпреди 141 години. Първи ноември освен, че е Ден на народните будители, е и ден на освобождението на Тетевен от турско робство. Приключи една научна сесия на тема "История на образователното дело на Тетевен" с много интересни презентации. Предстои спортно-развлекателен празник за децата. Открихме изложба на полския информационен център със забележителности на Полша, които са в списъка на ЮНЕСКО. Присъстваше директорът на полския институт в София. Акцентът на празника ще бъде на 1-ви ноември с църковна служба, след това е предвидено шествие с мажоретки и духов оркестър на центъра, издигане на знамето и тържествена сесия на Общинския съвет.

Какви отличия ще връчите?

Грамота за дарител на общината - това е циментовия завод "Титан - златна Панега", който няколко години дарява определени количества цимент, включително за справяне с бедствието. Награда ще бъде връчена от общината за добро партньорство на пожарната служба в Тетевен, тъй като те по време на бедствието бяха редом с нас. По случай 50-годишния юбилей на мъжка вокална група "Вежен" ще връчим плакет и грамота. Връчваме и две лични награди. Едната на г-н Иван Станев, който откри частна музейна експозиция в една от най-старите къщи - "Хаджиивановата къща". Другата е на г-жа Люба Дончева, която е режисьор на няколко постановки на местните самодейци. Ще има поздравителен адрес и плакет за Бюрото по труда, с което ние работим в отлични взаимоотношения. Ние имаме много работници към общинска администрация, които се грижат за чистотата и добрия облик на града.

Като лекар и дългогодишен управител на общинската болница, според Вас има ли опции за устойчивото съществуване на общинското здравеопазване. Къде според Вас се корени проблемът?

Според мен проблемът е не толкова в самото финансиране, тъй като тази година клиничните пътеки се увеличиха с определени проценти - и то тези, които са най-масови в общинските болници. По-скоро е в завишените стандарти по различните специалности, по които се изисква прекалено много като брой персонал - лекари специалисти и медицински специалисти. А за такива кадри има голям дефицит в страната. Дори областни болници трудно се справят. Мисля, че завишените стандарти са причина болниците да не могат да сключват договори по някои клинични пътеки със Здравната каса и оттам пациентите да бъдат препращани към по-големи лечебни заведения.

Започна ремонтът на ключова улица в Тетевен

В Тетевен бе даден старт на реализацията на проект „Основен ремонт на водопровод, тротоарни и улични настилки по улица „Ива...

Тоест, критериите трябва да се занижат?

Не да се занижат, а по-скоро да се преразгледат някои критерии, конкретно в направление брой специалисти, тъй като общинските болници са оборудвани, те са със сравнително добра материална база и оборудване. Но тъй като проблемът в цялата страна са кадрите, може да се помисли за някакво оптимизиране на тези стандарти.

Конкретно болницата в Тетевен в какво състояние е?

Тя е в много добро финансово състояние, няма задължения. Окомплектована е изцяло с лекари по стандартите. За съжаление обаче не можахме да възобновим акушеро-гинекологичното отделение поради липса на специалисти. То преди няколко години беше затворено след един медиен скандал. Действащи са в момента вътрешно отделение, кардиология, хирургия, неврология, Детско отделение, отделение за образна диагностика.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю