Необходима е оптимизация на училищната мрежа след седми клас в Ловешка област

28880
Необходима е оптимизация на училищната мрежа след седми клас в Ловешка област
Снимка: БГНЕС

План-приемът след седми клас в училищата в Ловешка област, заложен в началото на годината, е нереалистичен, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев. Децата са много по-малко от обявените места за прием и това е наложило още на първо класиране да бъдат закрити седем паралелки, след третото класиране най-вероятно ще бъде закрита още една. Това налага оптимизация на мрежата на средните учебни заведения както в Ловеч, така и в останалите градове в областта.

На базата на анализ на спецификата на съответното населено място ще бъдат изработени общински стратегии за развитието на образованието, които реално да отразяват броя на децата след седми клас и местата в отделните училища. Ще бъде изработена и областна стратегия, за да може училищната мрежа да отговаря от една страна на потребностите на икономиката в региона, а от друга страна - да доведе до повишаване качеството на образованието, допълни Еленко Начев. Това трябва да стане още за следващата учебна година.

Създават онлайн училище по руски език

В Русия ще бъде създадено 24-часово онлайн училище по руски език за чужди граждани и сънародници, живеещи в чужбина. Това съобщи мини...

Такава стратегия вече е приета в община Троян, на базата на която работодатели са заявили потребността от паралелка, в която да се подготвят кадри за мебелната промишленост. Собственици на фирми за производството на мебели са предоставили както стипендии на учениците от тази паралелка, така и възможност за ученическите практики в мебелните фирми.

При оптимизирането на училищната мрежа неизбежно ще има съкращаване на учители, не скри началникът на инспектората. Затова заедно с ръководството на всяка община поотделно трябва
да се обмислят вариантите за преназначаването на тези учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование