Защо в Ловеч има все повече улични кучета?

9401
Защо в Ловеч има все повече улични кучета?
Снимка: БГНЕС

Напоследък се забелязва ръст в броя на уличните кучета в Ловеч и причините за това са две – темпът на размножаване и липсата на контрол по селата. Това заяви управителят на Общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета д-р Ивайло Станков, предаде БТА.

По думите му има голям приток на кучета в града от съседните населени места и крайните квартали. "За мен куче, което не е чипирано, не е регистрирано. В дадено село, ако заловим куче, идва някой и казва, че то е негово, въпреки че е без чип", каза още Станков.

Нова коледна украса ще създава настроение в Ловеч

Тази година коледната украса на Ловеч ще бъде обогатена с нови елементи. Двуметрови звезди ще бъдат поставени на Бароковите къщи, уличн...

Той допълни, че по този начин не може кучето да бъде прибрано в Центъра и обработено. Според него задължение на кмета или кметския наместник и кварталния отговорник е да опишат в дадено населено място кучетата и да издадат предписания на собствениците им да извършат регистрация с чип. Това ще позволи при залавяне на животното да се знае кой е собственикът и кой носи отговорност за него.

Станков каза още, че броят на декларираните кучета за града е 110, а за селата 634.

Кметът на общината Минчо Казанджиев пое ангажимент в началото на следващата година да се състои среща заедно с представители на МВР, с кметовете и кметски наместници и със служителите на бюджетна дейност "Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност", на която да се разработи стратегия за решаване на проблема.

През 2014 г. заловените кучета са 425, при 392 за миналата година. Повторно заловените са 75, евтаназирани - 20, умрели - 2, а осиновените са 3. Кастрираните кучета през годината са 325, а миналата година броят им е бил 308.

В неизвестност: 88-годишна жена от Ловеч

Полицията в Ловеч издирва 88-годишната Васила Иванова Георгиева от същия град. Жената е в неизвестност от 24.11.2014 г. Описание: Види...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com