X
 
 

Млади, мързеливи, необразовани или неадекватни... но с претенции

480526 165
photo of Млади, мързеливи, необразовани или неадекватни... но с претенции
Снимка: БГНЕС
50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на Кръгла маса вчера (29 юни).

Коментар на редактора:

Младите в България имат този проблем. Една немалка част от тях са нискообразовани, но с хипер високи претенции.

Психологията "ми не ми се учи, не ме влече просто, но как ли няма да им работя за 400 лв." е притеснително широко разпространена.

Но нека почнем от по-далеч.

Много често в такива ситуации са младежи от семейства, в които родителите също са нископлатени и са завършили максимум средно образование. Родители обезверени, чудещи се как да вържат месеца, псуващи системата и държавата. И по-притеснителното - родители, неосъзнаващи, че изходът от този порочен кръг е САМО И ЕДИНСТВЕНО образованието.

В такива семейства обаче то често не е на почит. Хора, които не смятат образованието за ценност и най-важен приоритет, няма как да възпитат този дух у децата си. Съответно, из градове и села растат едни младежи, които с нетърпение "избутват" училище, без да се и замислят да продължат обучението си. Просто защото тях ученето "не ги влече".

Животът обаче е труден и те са принудени да започнат да работят. С нулевата си квалификация и познания обаче, те просто допълват армията от бармани, сервитьорки, продавачки, бензинджии, зидаро-мазачи и изобщо, нискоквалифициран персонал.

България обаче не е Германия. На нискоквалифицирания персонал тук се плаща малко.

Така, ядосани, същите тези младежи започват, както родителите си, да псуват държавата - как можело да се бъхтят по цял ден за някакви мижави 400 лв заплата! Изобщо няма да им седят и да им работят. Съгласни са на работа, но нищо под 1000 лв.! Иначе това си е жива подигравка.

Само че милите хиляди неоправдани и експлоатирани млади българи трябва да разберат едно нещо.

За да ти дадат 1000 лв. заплата, трябва да представиш нещо в замяна - знания, умения, опит. А това може да стане, само ако си образован. Ако си избутал училище с 300 зора, няма как да взимаш 1000 лв просто ей така, щото си голям тарикат и ги разбираш нещата. В България мързелът е нископлатен. Ако не искаш да си нископлатен, седни си на задните седалищни части и запиши нещо перспективно. Наблягам на "перспективно", защото да учиш 4 години космонавтика, а после да ревеш, че нямаш работа, е същата глупост. България няма вопиюща нужда от космонавти. Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.

22% от българските младежи нито учат, нито работят

Изчисленията на базата на генералната съвкупност от 15 - 24-годишните в страната показват, че в страната има 167 670 млади хора, коит...

Държавата на никой не е длъжна. Сами правим избори и си носим последствията за това.

Ако изберем да си останем прости, държавата не е длъжна да ни спасява от собствената ни глупост. Същото важи и ако направим тъп избор.

Същото, междувпрочем, е валидно и ако изберем да учим до самозабрава, а после да изискваме астрономическа заплата, като че ли някой ни е длъжен да ни позлати, само защото сме избрали да учим 10 години.

Така например има хора, които завършват бакалавърска степен по нещо. После обаче решават да завършат и магистратура. Лошо няма. Само че това не им е достатъчно. Следва друга магистратура в чужбина, трета, пета, докторантура... И така неусетно се изтърколват едни 10 години в учене, които обаче са си абсолютен личен избор. След това въпросните хора осъзнават, че евентуално им е дошло време да се върнат в реалността и да започнат да работят. С първото пуснато CV обаче те отсичат, че нищо под заплата 2500 - 3000 лв. не ги интересува, защото, видиш ли, те са инвестирали толкова много в своето образование, имат 5 висши, и не могат да приемат нищо по-малко от максимума.

Това са същите неадекватници като тези, избрали да не учат.

67% от младите хора не правят нищо

67% от младите хора на възраст между 15 и 29 години имат прекалено много свободно време, не работят, не учат и не се квалифицират. Това...

Ами кой ви е карал да завършвате 5 висши? Да си бяхте събрали акъла и да изберете едно. Количество изобщо не означава качество. Умните хора взимат решения внимателно и адекватно. И при тях е достатъчно да вземат умно решение веднъж. Няма нужда да се преквалифицират 6 пъти и да имат 10 похабени години в учене. Никой не ви е карал да сте вечния студент. Затова и вие не принуждавайте никого да ви се възхищава и да се чувства длъжен да ви плаща по презумпция президенстка заплата.

Адекватността е ключовият момент в качественото образование. Както са неадекватни тези, които си мислят, че ще печелят луди пари без да са образовани, така са неадекватни и тези, които са "прекалено" образовани - разхвърляли се между 5 неща и после претендиращи за автоматично почитание.

Така че, нека бъдем адекватни. На който не му достигне мозък, за да вземе правилно решение, да не се сърди на държавата.

Да, пазарът на труда у нас не е такъв, какъвто би трябвало. Нито заплатите, нито бизнесът. Но мързелът и нереалистичните очаквания нямат нищо общо с държавата. За тях сме си виновни сами.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

165 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 103 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До авторът Десислава Любомирова. Деси много тежки думи казваш. Неможем всички като теб да правим орална любов на Пеевски, за да успеем. Интересно ми е как тези хора да се образоват със семеен бюджет от 4000 лева за година? То само толкова е един семестър в нов български унивеситет. Смешна си! Прави си кавалите и не пиши глупости
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Карл 102 Карл преди 2 години Профил на трол?
  Гордея се, че не съм бугарин.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 101 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Що се връзвате бе, хора :-) Сайтчето има нужда от кликове, поръчало си е провокацийка, на която да откликне максимален брой хора, и вие коментирате ли, коментирате, като се логвате с ФБ профил. Сякаш с думи ще се оправят нещата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 100 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Тая дето е писала статията пък е от най-адекватните! Ако обичаш "скъпа" авторке... погледни по-реално на нещата и после пиши смешните си статии ;)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 99 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Аз съм висшист, но малко съжалявам, че съм учила! Сега ще ви обясня защо точно. Наскоро трябваше да си потърся нова работа - имам стаж, имам квалификация, но: 1. за някои места бях преквалифицирана; 2. за други места - не достатъчно квалифицирана; 3. в определени предприятия бяха решили, че няма да се ръководят от КТ и ще предлагат заплата под минималната за страната; 4. на други места също наруша виж още ›› ваха закона, но този път като орязват платения отпуск - къде 20 дни, една седмица годишен отпуск; 5. и най-фрапантния случай - позиция чистач, 4 часов работен ден, 600 лв нетно; позиция по специалността ми в офис - пълен работен ден, шест дневна седмица и 500 лв брутно. В някои фирми, в някои градове може и да дават високи заплати и да спазват КТ, но тези фирми са мнооого малко на брой, главно позиционирани в София, а заплатата, която предлагат, нищо че е по-висока,, пак не ти стига заради по-високия стандарт на живот в съответния град. И ти си стоиш като роб на работа и каквото изкараш, го даваш на енергото, топлофикация, ВиК, за колата.... Плащаш си и данък, но улиците ти потрошват колата; плащаш и здравни осигуровки, но като идеш на лекар ти взимат сума ти таксички за очна ставка и ти предписват някакво лекарство колкото да си тръгнеш и да не ги занимаваш със себе си и се молят да не се върнеш пак; плащаш и пенсионни, но като дойде време за пенсия ти може и да си умрял на работното си място, а доживееш ли - умираш от глад с малката пенсия. Много искам да видя как нашите "народни представители" ще живеят със 420 лв на месец, как ще си купуват нови дрехи от магазините за втора употреба, как ще карат старата трошка на тати и ще се молят някой ден да идат до морето, за да изравнят комбайнерския тен. В такава ситуация е нормално е младите хора да не са мотивирани! Нормално е хората да искат да работят за високи заплати, колкото и малък ценз или опит да имат! Не е нормално всички само да стоят отстрани, да дават акъл и да не и помръдват пръста в опит да се промени положението в страната. Изисквайте това, което смятате че заслужавате, но най-вече изисквайте уважение и човешко отношение! Станали сме не човеци, роби на пазара на труда, зомбирали сме се от некачествени медии, изгубили сме способността да уважаваме другия независимо от неговата, вяра, статус или външен вид. Дерзайте драги сънародници.... П.П. статията даже не я дочетох, не искам и да коментирам начина на изказване.
 • Анонимен 99.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Добре е да знаеш, че алкохолът и висшето образование не прощават!!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • gimi 98 gimi преди 2 години Профил на трол?
  Трябват хора и за нискоквалифицирани длъжности.... И то с прилична заплата - просто защото няма много кандидати за тази работа. А висококвалифицираните трябва да получават много повече от "заветните" 1000 лв/месечно
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 97 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Има някаква истина в това!Но на 100% държавата е за плуване. ..тези които я управляват по скоро!Питате ли се колко образован и млади хора са я напуснали!?Понеже тук може да се реализират само крадците_управляващи и шуробаджанаците им! !!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 96 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Няма да коментирам стила и тона на статията, доста бездарно написана. Едвам я дочетох. Толкова различни твърдения се излагат в нея, но нямат общо помежду си. Хаос. С нито един параграф авторката не подкрепи заглавието, с което съм съгласна. И сега да цитираме „ Това (хората с повече от една магистратура или докторат) са същите неадекватници като тези, избрали да НЕ учат.“ Липсват каквито и да бил виж още ›› о аргументи в подкрепата на това БЕЗУМНО твърдение. Лично мога да посоча точно обратните примери. „Да си бяхте събрали акъла и да изберете едно. (…) Умните хора взимат решения внимателно и адекватно. И при тях е достатъчно да вземат умно решение веднъж.“ 1/Стил 0, пък и да отсъждаш по подобен начин е смешно. Пак липсват аргументи. 2/ Кои са умните хора? Какво разбира авторката под „Умни хора“? Те, „умните хора“, не грешат? Или пък нямат желание да учат повече, да се развиват в академичната сфера ? Абсурдно твърдение. 3/ Всеки успял човек ще ви каже, че невинаги е взимал правилното или „умно“ решение от раз. И да, какво значи да сме адекватни – никакви космонавти – всички да учим икономика, международни отношения и информатика ли ? „Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.“ Под глупости Десислава има предвид да учиш нещо безперспективно, например космонавтика. Истината е, че когато желаем нещо, било то да сме космонавт, винаги има начин да го постигнем и да се реализираме. Е, да, може би няма да си космонавт в България, но може би ще си точно този велик космонавт, на когото Десислава току що отряза крилете. Сигурно записа и той икономика… А пък, че количеството няма общо с качеството – факт …Вие сте пример.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 95 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Статията е нелепа, много лош тон на превъзходство. Лъха силно на елитизъм, на който за съжаление учат всички в университетите. Изключително неуважителна към всички хора на нископлатени позиции. Авторът осъзнава ли, че това са истински хора с истински проблеми, и че много често са по-умни от "адекватните" висшисти? С какво право им държи сметка, че очакват елементарни условия за живот? Пр виж още ›› облемът не е, че им е ниска заплатата. Проблемът е, че е непосилно да се живее с нея. Половината от тия 400лв само ти е наем в повечето градове, останалото както и да го разтягаш, ми не стига братче. Да, изнасят се всички от България. И то хора с образование също, банкери дори, отиват да карат камион, защото им се плаща по-добре. Отиват и стават същите чистачки, бавачки, продавачи, готвачи, и на минимална заплата им е супер, за разлика от в България. В страните, в които се местят, хората осъзнават, че трудът на необразованите хора е също толкова ценен, че животът ти е невъзможен без тези "неадекватни" хора, не можеш да напазаруваш в магазина, да отидеш на кафе, да ползваш градски транспорт без тях. Докторът ли ще ти продаде билетчето? Адвокатът ще ти кара маршрутката? Изкачвате се на гърбовете на другите, а после вместо да подадете ръка, се сърдите, че не са направили като вас.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 94 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Каква е тази дума "междувпрочем", бе, моето момиче? Хайде първо да научиш български и после да даваш акъл, особено на по-умните и по-образованите от теб! На по-простите - може, те и без това трудно говорят български. И, моля ти се, информирай се преди да пишеш, че въпросните необразовани младежи в по-голямата си част са мангали. Оттам нататък всякакви свободни съчинения по темата са изли виж още ›› шни.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре