Протестът срещу фракинга във Великобритания спря временно добива на шистов газ

5619
Протестът срещу фракинга във Великобритания спря временно добива на шистов газ

Британската компания Кадрила (Cuadrilla), която е специализирана в операции за добив на шистов газ, заяви днес, че ще ограничи временно дейността си в южната част на Англия. Повече от хиляда души се готвят да изградят шестдневен протестен къмпинг край мястото, предаде БГНЕС.

Фирмата, която използва спорната технология хидравлично разбиване на подземните пластове ще спре изследователската си сонда в Балкомб (Balcombe), малко село в Западен Съсекс, където през следващите дни се очаква акция срещу експлоатацията на шистов газ, озаглавена "Нито капка газ".

"След консултации с полицията в Съсекс, Кадрила реши да намали дейността си заради предвижданото за уикенда събитие", заяви компанията.

"През този период, нашата основна грижа ще бъде безопасността на нашите екипи, на жителите на Балкомб и на протестиращите, след заплахите на преки действия срещу сондажното място", се казва в текста.

"Ние ще започнем отново всички наши дейности, веднага след като можем да го направим безопасно", се казва в изявлението.

Обектът е ограден с бодлива тел, но рискът от конфронтация остава, защото активистите – противници на хидравличното разбиване - обещаха "пряко действие". Полицията вече арестува 40 души, тъй като протестите започнаха преди три седмици.

Сблъсъците започнаха на 2 август, когато с тримесечно закъснение фирмата започна да пробива вертикална шахта, дълбока деветстотин и петнайсет метра с надежда да намери шистов газ.

Хидравличното разбиване, при което се използват огромни количества вода и химикали, за да освободи природен газ, затворен в скалите, се счита за замърсяващ от природозащитниците. Според експерти освободеният по този начин газ е с по-ниско качество от добития от конвенционални находища. Освен това количеството шистов газ от един кладенец бързо намалява и се налага пробиване и разбиване на скалите на ново място.

Процесът е забранен в България и някои други страни, но се прилага в Съединените щати и Полша.

Протестът в Балкомб, който е крепост на консервативната партия, привлече и много знаменитости в подкрепа на местните хора. Сред тях се появи и Бианка Джагър, бившата съпруга на Мик Джагър от Ролингстоунс. Интересен факт е, че британският премиер Дейвид Камерън се обяви в подкрепа на технологията, при това го направи в публично изявление пред британските медии.

"Шеврон" подписа с Аржентина договор за добив на шистов газ

Аржентинската държавна петролна компания YPF и американската корпорация „Шеврон” подписаха договор за 1,2 милиарда долара з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com