АЕЖ: Като премиер Борисов няма право да отказва да говори с дадена медия

6432
АЕЖ: Като премиер Борисов няма право да отказва да говори с дадена медия
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти - България е учудена от отказа на премиера Бойко Борисов да отговаря на въпрос на журналист от bTV с мотива, че е обиден на телевизията, заявяват в своя позиция от организацията. „Освен партиен лидер, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отказва да говори с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се приеме като явен призив за автоцензура“, заявяват от АЕЖ.

Реакцията на премиера бе предизвикана от репортажи на телевизията от областни градове в страната, управлявани от кметове от ГЕРБ. Според партията, материалите, излъчени в изборния ден като част от програмата на телевизията за изборите, представляват непозволена агитация. В изборния ден от ГЕРБ окачествиха излъчените от медията репортажи като "телевизионен Костинброд", правейки паралел с Костинбродската афера от 2013 година.

Нинова: Безапелационна е само тенденцията подкрепата за ГЕРБ да намалява (ВИДЕО)

БСП се завръща в местната власт. На първия тур е отчетено увеличение на гласовете за кметове и съветници спрямо 2015 г. Това заяви на п...

„Единственият орган, който има правомощия да определи дали това е така, е Централната избирателна комисия, чиито решения подлежат на съдебен контрол. В никакъв случай това не е правомощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов представлява недопустима намеса в свободата на изразяване. Освен да се сезира ЦИК за предполагаема агитация, друга възможност от пряко засегната страна, е да поиска право на отговор от телевизията. Ако е имало неточности в репортажите, те могат да бъдат посочени“, се казва още в позицията на АЕЖ. Според асоциацията, споменаването на основните проблеми на дадено населено място, в контекста на избори за местна власт, не може да се приеме за агитация. „Трудно е например да се говори за изборите в Русе, без да се спомене най-важният проблем, вълнуващ жителите на града - замърсяването на въздуха. Няма как и да не се направи връзка с протестите от преди 30 години, предизвикани от същия проблем. Със сигурност, когато гласуват, русенци основават избора си на възможните решения на този проблем, предлагани от различните кандидати“, уточняват от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Да се сърдиш на медия, че говори на тази тема, е да искаш от журналистите да замитат проблемите под килима, за да запазят добрите си отношения със силните на деня, а точно това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят автоцензурирането и имат “смразяващ ефект” върху правото на изразяване и на свободата на информация.

От АЕЖ-България уточняват, че ще следят с повишено внимание реакцията на bTV. Оттам посочват, че въпросът не се ограничава единствено до плащането на глоба постановена от ЦИК или съдебното обжалване на решението на ЦИК, но и до това дали конкретната медия, и медиите по принцип, са в състояние да застанат зад редакционната независимост на журналистиката, която правят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика