България през 2019 г.: Местните избори

3864
България през 2019 г.: Местните избори
Снимка: БГНЕС

Известно е, че на местни избори всички са победители. Или поне така излиза след преброяването на бюлетините в часа на равносметката и говоренето пред медиите. На местните избори в България през 2019 г. ГЕРБ се заяви като партията победител, БСП отбеляза голямото си завръщане, десните се зарадваха на своята група в Столичния общински съвет, "Спаси София" регистрира висок резултат за Борис Бонев, който влезе в СОС, а Волен Сидеров от депутат стана общинар. Не на последно място - Централната избирателна комисия (ЦИК) се видя в чудо със 100 000 изчезнали избиратели в София между първи тур и балотажа и след публикации в Actualno.com си призна, макар и неохотно, че грешки има.

И понеже София се превръща все повече в България, столицата логично стана арена на две от най-шумните събития по време на местния вот. Едното е балотажът между кандидатката на ГЕРБ за кмет Йорданка Фандъкова и независимата, но подкрепена от БСП Мая Манолова. Другото е поредица от скандали, които традиционно по време на кампания си организира Волен Сидеров - от цирка, който направи в предаването "Референдум" по БНТ, до опита му за нахлуване в "Арена Армеец", където се брояха изборните протоколи. Развръзката от дербито Фандъкова-Манолова ще очакваме догодина, защото има заведено от щаба на Манолова дело за касиране на изборите в София. По втория скандал няма да има развръзка, а по-скоро безкрайно проточване, поради естеството на характера на Волен Сидеров. Така, покрай шумотевици и битовизми, от зоркия поглед на будното гражданство се позагуби една констатация на политическите наблюдатели - че ГЕРБ вече се износва и има пропукване в нерушимата крепост на победителите. Ето как се случиха всички тези неща.

Пукнатините в крепостта на победителите

За ГЕРБ, наред със звучното "шамарче" от загубата на половината райони кметове на столицата има и по-голяма такава. Ако се съди по мерилото на премиера, важното на едни местни избори е броят на общинските съветници и тъй като ГЕРБ е с най-много такива и дори е качила спрямо резултатите от вота през 2015 г., то тогава е безспорният победител. Загубата на кметските места в някои областни градове не е толкова важна. Напротив, дори така се получава балансът, най-сетне и другите споделят отговорността, според думите на лидера на ГЕРБ. С две думи започва да се постига Ин-Ян. Ако приемем това мерило за водещо, а не броя на кметовете, защото те без общинските съвети са безсилни, то тогава 15% невалидни бюлетини за общински съветници е истинска катастрофа. На първи тур са гласували 3 096 696 души. Това означава, че невалидните бюлетини са около 465 хиляди или както каза Михаил Константинов, директорът на „Информационно обслужване“ АД, която отговаря за техническото обезпечаване на изборите, всеки 6-7 избирател е гласувал неправилно и вотът му не се зачита. И пак според същия невалидните бюлетини за кметове на първи тур са 4%, което е в рамките на нормалното за Европа. Без всякакво съмнение проблемът идва от преференцията, която обърква избирателите. Те зачеркват преференцията и пропускат да отбележат за коя партия.

Износването на ГЕРБ от три мандата управление проличава - други пет областни центъра се печелят също от кандидати извън управляващата коалиция. И ДПС отбелязва прираст. Присъствието на ДПС в местната власт е категорично увеличено, нещо повече - географията е разширена, заяви лидерът Карадайъ. Аргументът му бе, че на изборите през 2015 година ДПС са спечелили 39 кметове самостоятелно и в коалиция, а на тези избори - 47. Освен това партията има 916 общински съветници, което е 18% от всички общински съветници, а при кметове на кметства над 35% са избрани от ДПС. Не беше ли Цветан Цветанов, който го предрече?

През 2015 година кандидати на ГЕРБ спечелиха в общо 19 района на София. Сега обаче картината е различна, като освен загуби, на много места партията на Борисов едва измъкна победата – и то главно там, където опонент беше подкрепен от БСП. Всъщност цели 11 от общо 24 района в София вече не са под контрола на ГЕРБ след балотажа - припомняме, че и район "Кремиковци" няма да се управлява от кандидат на ГЕРБ.

Окончателно

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни. При 100% отчетени протоколи, вече е ясно – Йорданка Фандъкова е новият-стар кмет на София. Фандъкова остана под чертата от 50% подкрепа, но побеждава – с 49,98% или 209 542 гласа. Противникът ѝ Мая Манолова събира 45,13% подкрепа или 189 176 гласа. Над 20 000 души са гласували с "Не подкрепям никого".

В Пловдив победата е за ГЕРБ, като тя е по-убедителна – досегашният областен управител Здравко Димитров е с 57,32% подкрепа, а Славчо Атанасов остава втори, с 38,10%. Гласувалите с „Не подкрепям никого” са само 3 747.

Във Варна, Иван Портних е много убедителен – 60,79% са гласували за него, т.е. над 20 000 гласа повече спрямо Костадин Костадинов от "Възраждане". В Плевен също печели досегашният кмет – Георг Спартански си осигури подкрепа на 50,60% от гласувалите на втори тур, а Мирослав Петров, подкрепян от ГЕРБ, спечели 47,24%. Загуба за ГЕРБ и в Благоевград – Атанас Камбитов, който досега беше градоначалник, е със само 40,98%, докаот подкрепеният от БСП независим кандидат Румен Томов печели с 56,61%. Същото е и в Перник, макар че там кметицата Вяра Церовска губи с по-малка разлика – 47,68% срещу 50,27% за Станислав Владимиров, кандидатът на БСП. Загуба за ГЕРБ и в Добрич – там досегашният кмет Йордан Йорданов спечели цели 66,54% от гласовете, а Надежда Петкова взе едва 31,97%. В Разград също печели БСП – Денчо Бояджиев има 54,32% подкрепа, докато Валентин Василев от ГЕРБ е с 42,48%. Във Видин пък победата е за Цветан Ценков, подкрепен от СДС, НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР, а Огнян Ценков от ГЕРБ остава с 39,49%. А в Русе е най-убедителната победа за БСП - Пенчо Милков е с подкрепа от 60,53%. В Пазарджик кмет си остава Тодор Попов, който спечели 56,11% подкрепа. Той беше издигнат от местната коалиция "Новото време". Кандидатът на БСП Благо Солов получи само 41,05%. В Силистра спечели ГЕРБ – Юлиян Найденов привлече 52,12% подкрепа, а евродепутатът Момчил Неков взема 45,63% от гласовете. На косъм партията на Борисов удържа и Ловеч – Корнелия Маринова е първа там, с 48,45%, а Радина Банкова загуби със само 347 гласа! Но в Търговище ГЕРБ печели убедително – 69,41% за Дарин Димитров и само 29,27% за Хамди Илиязов. Също убедителна е победата и в Сливен – там Стефан Радев има 64,75%, а Кольо Милев от БСП е с 32,71%. В Смолян, досегашният кмет Николай Мелемов ще кара нов мандат, с подкрепа от 56,73% срещу 40,52% за Стефан Сабрутев.

Емблематична беше битката в Шумен. Там 77 гласа повече дадоха победата на Любомир Христов от ГЕРБ пред Венцислав Венков от БСП. Припомняме, че според премиера Бойко Борисов резултатите сочат "връщане към нормалността". Той подчерта, че като е бил 15 пъти БСП, вече почнало да му доскучава и че вече ГЕРБ щяла да вземе решение, че няма да има кандидат за кмет, който има 3 мандата - т.е. за четвърти мандат.

Кампанията

В България няма нищо по-мръсно от кметски избори, смята Андрей Райчев. Той подчерта, че гласовете си продават не само ромите, а и много българи. Изходът за справяне с проблема е повишаване на избирателната активност. Социологът е категоричен, че оттук насетне Мая Манолова със сигурност ще има участие в страната. Това не е краят, а даже е много добро начало, отбеляза той. Според него тя няма да направи партия, а по скоро ще има мажоритарни участия или да се върне към грижата за обикновения човек: "Представете си я като лидер на профсъюз например на фона на нашите заспали профсъюзи. Веднага ще видите, че за 2-3 години тази жена ще има огромна роля в България. Тя има лично мажоритарно бъдеще".

Кампанията за местните избори през тази година започна с нещо много грозно. Снимките на годеницата на архитект Борислав Игнатов, кандидатът за кмет на "Демократична България" за София, бяха използвани от агенция ПИК за безпрецедентна медийна атака. Снимките са истински и са използвани за изнудване, каза самият Игнатов в своя публикация в личния си Facebook профил. Според обяснението, става въпрос за снимки отпреди 10 години, а годеницата на Игнатов се е обърнала към МВР за помощ - за да престане тормозът. Арх. Игнатов заведе дело срещу ПИК

Медии се обединиха в безпрецедентно настояване политиците да прекратят изявите си за въпросния сайт и съпридружните му издания, а финансирането на медии по време на предизборни кампании да стане по-прозрачно. Actualno.com беше сред двигателите на инициативата "Днес е денят". Повече прочетете в годишния ни обзор за "развитието" на българските медии през 2019 година.

Традиционно, предизборната кампания за местния вот беше по-ожесточена от тази за европейския. Градчета осъмваха с подготвени за палеж автомобилни гуми, кандидати за кметове отидоха в ареста и ЦИК по-късно се видя в чудо как да постанови да се управлява Несебър, като за кмет беше избран тъкмо арестуваният. 

Но спор няма, че предизборната кампания за "Местни избори 2019" ще се запомни с 

Дербито Фандъкова-Манолова

Когато най-после двете основни прентендентки се съгласиха на участват една срещу друга в телевизионен дебат преди първия тур, зрителите, дори най-запалените гласоподаватели сред тях, бяха разочаровани. Защо ли? Защото двете се препъваха взаимно в злободневни въпроси.

С взаимни прекъсвания и надговаряне премина дебата по Нова телевизия между основните претендентки за кметския стол в София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ и СДС) и Мая Манолова (издигната от инициативен комитет, подкрепена от БСП). Конкретен пример - Фандъкова така и не отговори в какъв мащаб е обезщетението на собственици на терени на невралгични места, а Манолова не обясни как хем ще обезщетява такива собственици, например от "Обеля" и "Надежда", с имоти в Северна София, и хем ще гради жилища за млади семейства там. 

Манолова нападна Фандъкова за обществените поръчки, обвини я, че се печелят от приятелски кръгове и че сама е подменила екипа си, който уж бил най-добрият, като визираше смяната на заместник-кметове и по-конкретно обвинения за ремонта на "Граф Игнатиев" Евгени Крусев. "Вие работите с икономически силните", каза още тя. Фандъкова я контрира, като попита колко сигнала е внесла Манолова по въпроса в прокуратурата, а бившият омбудсман не отговори, но почна да вади документи за чистенето на Община Искър, които, по думите ѝ, Фандъкова прикрила. Манолова атакува още за безплатните паркоместа за роднини, приятели и бизнесмени, като каза, че са стотици и попита Фандъкова дали ще ги премахне. Кметицата отговори, че е лъжа, че са стотици и каза, че такива карти с разрешения се получават само от организации и ведомства. Двете съобщиха, че кампаниите им се финансират, съответно на Фандъкова – от партийните субсидии на ГЕРБ и СДС, а Манолова – с граждански средства и дарения. Според Манолова управлението на столицата в момента не е дясно, а според Фандъкова – зад досегашния омбудсман има много сенки. Манолова не отговори на Фандъкова за коя листа с общински съветници ще гласува.

По време на предизборната кампания Манолова влезе и в сблъсък с Бойко Борисов.

"Гнус ме е от лъжите, клеветите и обидите, които той произнесе в ефир срещу мен. Той нарече екипа ми сбирток, нечистоплътни, нарече 124 000 души нечистоплътни". Така Мая Манолова отговори на премиера Бойко Борисов за твърдението му, че тя подготвя нова Костинбродска афера.

Попитана изрично от Actualno.com кой е човекът с име, започващо с "Б", за който Борисов говори, че е част от кампанията на Манолова, самата Манолова не отговори – вместо това го направи председателят на Инициативния комитет, подкрепящ Манолова – Никола Вапцаров. Той каза, че за "Б" стои само "България", докато Манолова призова Борисов да се отърси от страха и да обяви имената на всички в задкулисието. Припомняме, че по думите на лидера на ГЕРБ, този човек му предлагал 3 млн. лева да му купи изборите за кмет в София в началото на века.

В крайна сметка Мая Манолова заведе две дела - срещу Бойко Борисов за клевета и за касиране на изборите в София. Тя внесе до Районния съд в София искова жалба срещу премиера Бойко Борисов. Жалбата е за неимуществени вреди от „неистински и опозоряващи твърдения“ отправени в телевизионно интервю на Борисов. Искът е на стойност 15 хиляди лева.

На 11 ноември Манолова внесе 11 тома с доказателства за манипулиране на изборните резултати. Тя представи и близо 900 протокола и изборни книжа с твърдение, че са доказателство за нарушаване на закона.

"7 000 са недействителните бюлетини, 7 000 масов контролиран вот за Фандъкова в ромските секции. Ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между кандидатите на втори тур. Това, което очакваме е справедливост и показване на изборните манипулации и фалшификации, които бяха направени на изборите в София и да предупредим, че така повече не трябва да се случва. Хората затова няман доверие в изборния процес. Срещат ме десетки граждани, които казват: "Е какво сега пак купиха и изманипулираха изборите?" Затова ги вадим тези нарушения, тези хора да се спрат, това утре да не се повтаря. Пак казвам, ако това се случи на борисовата партия, някой да му открадне резултата, да знае, че има къде да се защити. И това място да е българския съд", обясни Манолова

Да видим ще има ли развръзка по делото догодина.

Дочакахме обаче и изненада от новата-стара кметица. Йорданка Фандъкова, още неседнала отново в кметския стол, вдигна някои данъци.

След като преди изборите беше обещала да не вдига данъците, кметицата на София Йорданка Фандъкова направи точно обратното - с предложение да се увеличат имотният и автомобилният налог. На въпрос защо преди изборите е казвала, че ще управлява без повишаване на данъците, Фандъкова заяви, че София е длъжна да взима мерки за решаване на проблемите си, тъй като същото правели и градовете в съседните държави. И отрече да е обещавала, че няма да вдига налозите. А дали казва истината, преценете ТУК с ВИДЕО.

Волен Сидеров в действие

Лидерът на "Атака" и депутат от "Обединените патриоти" Волен Сидеров се кандидатира за кмет на София (неуспешно), но влезе в общинския съвет. Той не изневери на стила си и в предизборната кампания.

Насред кампанията след грандиозен скандал между водещата Добрина Чешмеджиева и лидерът на "Атака" Волен Сидеров предаването "Референдум" по БНТ беше прекъснато за кратко тази вечер. До паузата се стигна, след като микрофонът на Сидеров бе прекъснат, тъй като времето му по регламент изтече. Преди да се стигне до разправията, лидерът на "Атака" твърдеше, че му налагат цензура, а БНТ не е на Чешмеджиева и тя трябва да го остави да говори.

Накрая в студиото влезе охраната – двама души застанаха от двете страни на Сидеров, но до извеждането му не се стигна. През това време той говореше за милионите, които се изливат в БНТ и как на него му упражняват цензура.

След скандала Сидеров и съмишленици няколко пъти се опитаха да нахлуят в БНР. В крайна сметка ЦИК го глоби за поведението му в "Референдум". Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на Волен Сидеров в предаването по БНТ "Референдум". Сидеров трябваше да заплати парична глоба от 2000 лева. Решението на ЦИК е по три сигнала, включително сигнал на БНТ и на партия ВМРО. Сидеров обаче настоя ЦИК да глоби и БНТ затова, че не го допуска до участия по време на кампанията. Стигна се до съд и в крайна сметка съдът задължи ЦИК да вземе ново решение за достъпа на Сидеров до БНТ.

Върховният административен съд (ВАС) определи за незаконосъобразно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което комисията застана на позицията на БНТ, че няма да допуска Волен Сидеров в ефира на Националната телевизия и в случая – в "Панорама". ВАС смята, че при решението си ЦИК изобщо не е проверил споразумението на БНТ за отразяване на предизборната кампания с партиите, издигнали кандидати за кметове и общински съветници на предстоящите местни избори и дали в това споразумение има текст, позволяващ на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да спре Сидеров. Затова и ВАС задължава ЦИК да се произнесе с ново решение, "при спазване на задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона".

Сидеров обаче не миряса. Той се опита да влезе в зала "Арена Армеец", докато се отчитаха протоколи, като твърдеше, че има право да влезе вътре. Служители на МВР спряха щурма на лидера на "Атака". Волен Сидеров бе там заедно със съпартиеца му и останал депутат Десислав Чуколов. "Аз съм кандидат за кмет. Бил съм длъжностно лице в тази зала и сега искам да вляза. На какво основание ни спирате", попита Сидеров полицаите. Те му отговориха, че правят това, което им е разпоредено. "Сигурен съм, че това са полицаи. Може да са облечени само така и да са си ги купили от пазара примерно", каза още той. По-рано същата седмица Actualno.com даде прогноза какво ще направи Сидеров в деня на изборите. Скандалите около Сидеров около местен вот сякаш започват да се превръщат в тенденция. 

И като общинар щурмът му продължава. Сидеров вече сколаса да заплаши стария-нов кмет Йорданка Фандъкова: "Да не дойда утре и да е затворена вратата Ви, г-жо Фандъкова, надявам се да спазите обещанието си за диалогичност". Понастоящем неустрашимият патриот се изживява като поборник крещу вдигането на данъците в София. 

Терзанията на ЦИК

Както казахме, догодина ще разберем дали изборите в София ще бъдат касирани и дали поне съдът ще постанови повторно броене на бюлетините. Факт е обаче, че и ЦИК, и общинската избирателна комисия нещо се объркаха между първия и втория тур.

Централната избирателна комисия(ЦИК) стигна на 4 ноември вечерта до самопризнание. От комисията съобщиха, "че ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на първия тур на местните избори". Говорителят на комисията Александър Андреев определи като "техническа грешка" разликата от близо 100 000 гласоподаватели в избирателните списъци на столицата на първия и на втория тур. От своя страна ръководителят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов рече пред БНТ: "Що се отнася до грешката от 100 000 гласоподаватели в София, първият списък е грешен" (бел. ред. - т.е. този, който е със 100 000 гласоподаватели повече). Обяснение обаче защо е така той не даде и препрати към отговорния орган. "Няма нищо общо с гласовете и изборния процес", увери Константинов и добави, че такива грешки рушат доверието на хората. Actualno.com най-добросъвестно тръгна по дирите на тези 100 000 изгубени столични души. Като отчетохме, че за една седмица нямаше начин да пропуснем, ако София е била сполетяна от мор, бубонна чума и прочие нещастия, се запитахме какво става.

Бърза проверка в сайта на ЦИК показва, че гласоподавателите има над какво да се замислят – много при това. Впечатляващ е примерът в София. Там на първи тур имащите право на глас са били 1 165 955. Само че на втори тур намаляват много рязко и стават 1 064 772, т.е. над 100 000 души минус! Потърсихме за коментар говорителят на комисията Александър Андреев. От думите му излезе, че тези липсващи гласоподаватели не били от значение за крайния резултат в София.

И по този достатъчно конфузен казус няма да дочакаме развръзка тази година. От БСП инициираха дебат за промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ обаче не бързат да пипат кодекса, защото чакали анализа на ЦИК. От ЦИК обаче не бързат с анализа, вероятно чакат съдът да се произнесе по делото, заведено от щаба на Мая Манолова. И така, май се озоваваме в омагьосан кръг. До следващия вот, в който всички ще се пишат победители. Дори и Волен Сидеров.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика