Цацаров смята, че е лъжовно да мислим, че сме приключили с корупцията

1217
Цацаров смята, че е лъжовно да мислим, че сме приключили с корупцията
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Като съвсем обективен и позитивен определи мониторинговия доклад на ЕК главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни падналия мониторинг по глава "Правосъдие и вътрешни работи" с реалистичната и обективна оценка на ЕК и постигнатото от изпълнителната и съдебната власт в страната.

"Много усилия бяха оценени по достойнство – усилията на изпълнителната власт, на съдебната власт и въпреки огромното политическо противодействие, а и такова от елементи вътре в съдебната власт", добави той. По думите му, това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България трябва да бъдат доволни от това. "Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в съдебната палата. Не мога да им помогна. Важното е, че докладът е добър за България лош е за тях, но те не мислят за България", каза още главният прокурор.

Той е категоричен, че всяко успокоение, че всичко е приключило по отношение на съдебна реформа, противодействие на корупция и пр. и можем да живеем спокойно е едно лъжовно чувство. "Ако живеем с това чувство, много скоро ще получим негативен резултат и ще го получим вътре от гражданите", предупреди той.

Оттук нататък, според главния прокурор, трябва да се направят нещата, отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на самото правителство. Като ангажимент на правителството са посочени измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задължението за деклариране на членството на магистрати и отмяната на чл. 230 от Закона за съдебната власт, което дава възможност за отстраняване, т.е. приравняване режима за отстраняване при наказателно преследване на магистратите с всички български граждани, а не специален ред за тях, посочи Цацаров. Другото, което трябва да се направи, продължи той - е питане, което вече е отправено да Венецианската комисия, решение, т.е. акт на Венецианската комисия като ангажимент и спазване на ангажимента, който българското правителство е поело – да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия по отношение на отговорността на главен прокурор и "тримата големи" в съответствие с разпоредбите на българската Конституция“.

Цацаров подчерта, че трябва всички изменения в законодателната уредба да бъдат съобразени с два основни параметъра – становището на Венецианската комисия и конституционната уредба в България. "Защото за да се направи нещо, то трябва да отговаря на разпоредбите на Конституцията", подчерта той. "Изменения в закона при всички случаи ще има, защото България е поела определени ангажименти и изпълнението на тези ангажименти малко или много прозира в текста на мониторинговия доклад", категоричен е той и изрази надежда, че това ще бъде направено и че е за добро. Всяко успокоение е вредно, то ще ни върне години назад, убеден е Цацаров.

Коментирайки дали съдебната власт е давеща се, по повод перифразирането на Илф и Петров от председателя на ВКС Лозан Панов, главният прокурор заяви: "Той го перифразира с оглед на това, че делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се. Аз ще го кажа така: ако той се чувства давещ се – ОК, аз лично не се чувствам такъв".

Вътрешният министър не различава купуване на гласове и предизборна кампания "в някои случаи"

600 000 души са готови да си продадат гласа, като 40% от ромите били готови да го сторят, особено младите - тази стряскаща статистика ...

Изборът на нов главен прокурор

Помолен да коментира напрежението в обществото около избора на обвинител № 1, Цацаров категорично заяви: "Аз лично нямам никакво напрежение" и коментира, че е създадено изкуствено напрежение. "Малко или много протестите се свързват и с опити за политически натиск", отбеляза той. Запитан дали има политически натиск в избора на главен прокурор, Цацаров заяви: "Най-най-първите протести, когато бе открита процедурата един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск и той се казва Христо Иванов - следователно отговорът е положителен, аз вярвам на неговата преценка".

Относно призивите на Росен Плевнелиев президентът Радев да не подписва за назначаването на Гешев, Цацаров заяви, че не приема този призив. "За мен подобно изказване е крайно неприемливо", коментира той.

Цацаров изрази несъгласие, че срещу Гешев протестирали хиляди хора и препоръча на журналистите да броят протестиращите.

Пояснявайки защо Гешев е единствена кандидатура, Цацаров заяви, че кандидатурата е предложена от прокурорската колегия, защото преценила, че кандидатурата ще бъде професионална. "Има право и правосъдният министър да издигне кандидатура. Ако беше издигнал, сигурно щяхте да питате защо изпълнителната власт се намесва в съдебната", добави той. Според него не се случва нищо необичайно, случва се разписаното в закона. "Случва се това, което бе разписано в Закона за съдебната власт по предложение на г-н Христо Иванов, когато той беше министър (бел. ред. - припомнете си защо Иванов подаде оставка точно след приемането на тези промени в този материал). Следователно, някак си ми се струва доста неестествено да протестираш по процедура, която си предложил ти самият. Искахме реформа. Ето я реформата. Това се случва по тези правила", подчерта Цацаров.

Христо Иванов: Докладът на ЕК е огромен погром

10 години по-късно това е огромен погром. Така определи доклада на ЕК за напредъка на страната ни председателя на "Да, България" Христо...

Купуването на гласове

Прокуратурата провежда разследвания за купуване на гласове и в други общини, освен Несебър и по-късно днес ще стане ясно дали има още предложения за вдигане на имунитети в други населени места. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

"Купуването на гласове е престъпление. Нашият отговор на това масирано купуване на гласове, което сме установили на територията на община Несебър е предприетото разследване", заяви Цацаров. Той е категоричен: "Ние не правим нищо необичайно, упражняваме правомощията си по закон".

Главният прокурор поясни, че Изборният кодекс дава възможност на прокуратурата да повдигне обвинение само, ако имаме разрешение от ЦИК. "Такова разрешение имаме. Изборният кодекс ни дава право да задържаме само ако имаме разрешение от ЦИК. Имаме и такова разрешение по отношение на всички лица от това производство, които имат качеството на кандидати за кметове и кандидати за общински съветници", посочи Цацаров. Той отбеляза, че разрешението за задържане е разрешение "за това ние да упражним правомощията на прокуратурата за задържане за срок до 72 часа". Така или иначе задържането ще бъде претендирано пред съд, а крайното решение ще е на съда. "Разрешението за задържане не означава постоянна мярка, то означава разрешение да ги задържим до 72 часа и да ги изпратим на съд", подчерта обвинител № 1.

Той отбеляза, че предприетите действия от прокуратурата в община Несебър не заличават качеството на кандидатите за местния вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика