Демократите признаха: Не постигнахме големия пробив в София (ВИДЕО)

4330
Демократите признаха: Не постигнахме големия пробив в София (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Има много симптоми за купен вот, корпоративен вот, който явно е оказал влияние в различинте общини Това е тревожно и трябва да се търсят законови и организационни решения. Второто тревожно нещо след изборите е огромното количество невалидни бюлетини, които надхвърлят 10 % от всички бюлетини. Трябва да се намерят причините за това." С тези думи започна анализа си за местния вот ген. Атанас Атанас, лидер на ДСБ и част от коалицията "Демократична България".

Това са втори избори, на които участваме в този формат след евероизборите и регистрираме нарастване в подкрепата за нас в страната. Предстоят парламентарните избори и от утре започваме да се готвим за тях. Трябва да преценим къде има нужда от организационни мерки за увеличаване на нашата подкрепа, продължи Атанасов.

Местни избори 2019: Какво тук значат някакви си 100 000 гласоподаватели?

В търсене на около 100 000 гласоподаватели, които изчезнаха от протоколите на Общинската избирателна комисия в София, протоколи с данни...

"Видях оценки, че ГЕРБ бил стабилизиращ фактор в страната. Аз бих казал, че ГЕРБ стабилизира корупционната среда. Специално за София, избора на Фандъкова и това мнозинство в общинския съвет ще доведе до ефекта "още от същото". Сериозният проблем в  управлението на общината се състои в това, че г-жа Фандъкова е зависима от шефа си, и то в най-важната дейност, а именно управлението на общите ни пари и начина, по който се определят обществените поръчки в столицата", заяви още ген. Атанасов.

Недопустимо е участието на представители на правителството в предизборната кампания, докато изпълняват другите си задължения. И в същото време виждаме, че при гасенето на най-големия пожар в последния месец, който се случи тук на българска територия, Българяи няма никакъв капацитет и се провали. Ако не бяха доброволците и най-вече дъждът, ние щяхме да имаме още по-големи щети. А инвестира пари в АЕЦ в сеизмичен район. На много места местната власт не се справя и дойде време за промяна. Така и правителството не се справя и е време за промяна и там. Дали ще дочакаме редовни избори или ще имаме препдварителни такива, ние работим от сега за промяна в парламентарното мнозинство. В София Демократична България има повече гласове от 5 парламентарно представени партии. Това говори за дисбаланс между страната и София. Там феодалната политика не позволява на гражданите да изразят своя глас. Това може да се промени през парламента на страната и ние работим за истинската промяна, заяви Борислав Сандов, председател на Зелено движение, една от партиите, съставляващи "Демократична България".

Христо Иванов, лидер на "Да, България" част от коалицията "Демократична България" директно заговори за предстоящите парламентарни избори. "Първото нещо, което трябва да се каже, че голямата промяна не се случи на тези избори. Ние си даваме сметка, че независимо от добрите резултати има още много какво да направим, за да се явим на парламентарните избори с убедително предложение пред гласоподавателите да ни възложат мандат да променим курса на управление на страната. Наясно сме с дефицитите при нас, но продължаваме да работим напред. Трябва да отчетем с нотка на трезвост какво постигнахме на тези избори. Успяхме да превърнем подкрепата от евроизборите в присъствие в органите на местната власт в цялата страна. Представените сме в големи и малки градове и села", коментира още Иванов.

"Намираме се в изключително важна точка "Демократична България" преминава от една извънинституционална опозиция с изключение на Радан, който ни представлява в ЕП, преминава във фаза на представителство и власт, включително и изпълнителна такава. Това е момент на огромна отговорност от нас. Да, в София не успяхме да постигнем големият пробив, който имахме желание, но получихме от избирателите инструмент за промяна. Нашата група в Обшинския съвет е достатъчно значима и голяма, така щото важните решения, които се взимат с квалифицирано мнозинство да не могат да се взимаат без нея. 8-те районни кмета, които бяха избрани, ще влязат в трудни условия след 10 години хегемония на ГЕРБ. На тях се пада тази тежест да превърнат този избор в инструмент на промяна. Това ще бъде важно изпитание за висчки нас.", коментира още Христо Иванов. 

Местни избори 2019: Официално ГЕРБ губи почти половин София

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ тоз...

Приоритети, върху които ще работят демократите. Обясни ги Христо Иванов: реална децентрализация, защото "премахването на този модел не се състои само в замяната на X с У, трябва да се полагат системни условия и промяна на по-ниските нива". Ние ще работим за "разумно, придружено с гаранция за обществен контрол, прехвърляне на правомощия върху районните кметове, независимо чии са те. Така реално можем да уволним модела в София. Това е много важна кауза за нас. Другите ни идеи са свързани с прозрачност на работа на Обищинския съвет, на управление на общинските дружества, въвеждане на дигиталното управление и въвеждане реално на истинска административна революция, която имаме капацитетът да направим", завърши Христо Иванов.

Кого подкрепиха гласоподавателите на градската десница в София? "Точно преди седмица заявихме, че на втори тур не подкрепяме в София нито една от двете дами. Не можем да разглеждаме избирателите като предмети, особено нашите избиратели в София. Ние ги познаваме. Това са високоинтелигенетни образовани хора, които са направили своя избор. Според мен доста се спекулира с тези екзитполове, за това кой за кого гласува.", отговори ген Атанасов. "Това, което за нас е много важно да призовем в демократичната общност да спрем с напрежението и споровете. Да гледаме напред. Има аргументи за всяко едно поведение в тази сложа изборна ситуация. Искам да благодаря на Борис Бонев и колегите от  "Спаси София" , които те дадоха за нашите районни кметове на втория тур. Хората търсега промяна, но не търсеха промяна на всяка цена. ", беше коментарът на Христо Иванов. Време е да надградим това, което виждаме на местните избори и да потърсим същностна промяна на парламентарните избори, които предстоят, заяви той. Според Борислав Сандов, който е бил и в Секционна комисия, "много е важно да се отбележи, че на втори тур са се появили и гласоподаватели, който не са гласували на първи тур. Ние никога не бихме могли да упражним влияние или натиск в една или друга посока, особено когато и двата кандидата не отговарят на нашите представи за бъдещето", завърши той.

За няколко събития МЕЖДУ новините за месните избори обаче предупреди ген. Атанасов и насочи вниманието към: избора на главен прокурор Иван Гешев - тема, по която се очаква развитие; прелетелите руски самолети, които са носили стратегическо оръжие за Сърбия; с ускорени темпове върви троителството на турско-руския газопровод, който не е стикован с Европа; и не на последно място се работи усилено по проекта АЕЦ Белене; в новия проектобюджет на страната прочетохме, че държавата ще даде едни 200 млн. лв. на ТЕЦ-а на Доган,това не е ли държавна помощ?, попита ген. Атанасов. "Докато ние се занимавахме с местни избори, на практика правителството на Борисов ни бута към Евразия. Не можем да останем безучастни."

Цялата пресконференция можете да гледате тук.

Местни избори 2019: Окончателни резултати

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни. При 100% отчетени протоколи, вече е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика