Елин Радев: Очаквах всички мандати в ОБС – Доспат, кампанията ми беше само с плакати

16020
Елин Радев: Очаквах всички мандати в ОБС – Доспат, кампанията ми беше само с плакати
Снимка: Община Доспат

Феноменален резултат постигна на първи тур досегашният кмет на Доспат Елин Радев от ГЕРБ. Той спечели почти 87% от гласовете още на първия тур. Съветници в местния парламент ще бъдат само от ГЕРБ. А поради това, че той е водач на листата и става кмет, единият мандат – 13-тият, ще остане незает. Тоест ОбС в Доспат ще е четно число – 12 съветника. Заради получилите се прецеденти в крайграничната община Actualno.com потърси Радев за коментар и анализ на изборните резултати.   

Г-н Радев, с каква нагласа тръгнахте към тези избори и какви бяха най-смелите ви очаквания?

Нагласите бяха за пълна победа, защото през последните четири години работихме много за развитието на общината, инвестирахме около 30 млн. лв. Подменихме навсякъде водопроводите, асфалтирахме улици, ремонтирахме тротоари, зелени площи, изградихме центровете на някои от населените места, подобрихме качеството на обслужване от общинската администрация и това е един очакван резултат. Другият важен момент е, че правилно преценихме кандидатите за общински съветници. Всички те са професионалисти в своята сфера и резултатите се получиха.

Вие имате даже съветници, които в миналия мандат бяха от други политически сили и това е едно от нещата, които не са се случвали. Как стана това?

Имахме кандидат, който в предишния мандат беше от ДПС. Имаме един, който беше от Реформаторския блок. Нашата партия е отворена. Всички професионалисти са добре дошли да работят в името на общината.

Това все пак е впечатляващ резултат - 100% от Общинския съвет да е на ГЕРБ. Има и друг прецедент. Поради това, че Вие сте били водач на листата, печелите всички 13 мандата в ОбС, но ставайки кмет, оставяте незапълнен един мандат. Така ще работите с 12 съветника - всички от ГЕРБ. Това значи, че все пак очакванията ви са били малко по-скромни от постигнатото?

Не. Ние определено очаквахме да вземем всички мандати. И смятам, че това се получи благодарение на ръководството на ДПС. Още в началото на мандата те се държаха много грубо с нас и това ни амбицира да работим още повече и да направим така, че целият Общински съвет да бъде от ГЕРБ.

А съжалявате ли, че сте водач на листата и се лишихте от 13-тия мандат?

Не, не съжалявам. Даже по-добре се получи, че са 12. Един съветник по-малко си е икономия за бюджета на общината (смее се). Ще даваме по-малко средства за възнаграждения на ОбС, а и няма да се отрази на решенията. И да отбележа, че има 950 преференции за наши кандидати, които са объркани - зачертана е само преференцията, без основния номер - 43 на ГЕРБ. Ако тази грешка беше избегната, резултатът щеше да е много по-добър, но съветниците щяха да са същият брой.

Кметовете по места с какви резултати са?

Печелим от първи тур в Бръщен с кмет от ГЕРБ, който беше и единствен кандидат. В Любча и Бръщен кметовете също са от ГЕРБ на първи тур. В Црънча на първи тур спечели кандидат, подкрепен от БСП. Имаме два балотажа с ДПС- в Змеица и Касъка, но мисля, че ще ги спечелим. Като цяло мога да кажа, че и всички кметове ще бъдат наши, с изключение на този от Црънча. Той не е член на БСП, работим добре с него, познаваме се.

Вярно ли е, че има села, в които е направено всичко, зависещо от общината?

Да, затова са и добри резултатите. Имаме села на 100% асфалтирани, нови водопроводи, нов център, училището санирано. Очакваме спортни площадки за село Бръщен, Змейца и Барутин. Имаме доста проекти, по които продължаваме да работим.

Едно несъответствие се получава обаче. Имаше села, в които казваха, че няма нужда да ходите и да ги агитирате, защото там сте направили абсолютно всичко...

Вярно е и на тази предизборна кампания не съм ходил в нито едно населено място - нито при колектив, нито на центъра, въобще не сме ходили да агитираме. Оставихме хората сами да преценят дали да ни подкрепят или не.

А плакати слагахте ли?

Да, навсякъде. Само с едни плакати сме агитирали.

Да си продължа въпроса за несъответствието - от една страна хората казваха, че няма нужда да ги убеждавате, от друга страна вашите опоненти твърдят, че сте силов кмет и със заплахи печелите избори. На какво се дължи то?

Може би имате предвид ДПС, защото ДПС почти вече го няма в община Доспат. То е една нула. Поради тази причина лидерите на ДПС в областта и общината казват, че проблемът е в управлението на община Доспат. Резултатите показват дали сме силови или не. Може да питате жителите на населени места, те да ви кажат дали са заплашвани. Слабите резултати на ДПС са откак аз съм станал кмет. Оправданието им е, че ние натискаме хората, което не е така. Опитват се да заблуждават. Знаете, че тук сме почти 100% мюсюлмани и искаха на религиозна основа да привлекат гласоподаватели, но не успяха.

С какво чувство влизате във втория си мандат и какви са амбициите ви за него?

Амбициите ми са да направя един нов градски център, да спомогна за развитието на туризма покрай язовир Доспат. Знаете, че той е едно уникално място, но няма никаква инфраструктура от двете страни. Там ще наблегнем. Продължаваме с асфалтиране, защото има улици за ремонт, по-икономично улично осветление. А чувството ни е, че предстои много работа.

А удовлетворение?

Очакванията ми отпреди изборите се оправдаха, така че няма изненада. Продължаваме да работим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян