Ето в кои секции кандидатите на БСП и ГЕРБ получиха подкрепа на първи тур в Асеновград

4281
Ето в кои секции кандидатите на БСП и ГЕРБ получиха подкрепа на първи тур в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Анализът от протоколите от секционните избирателни комисии в Асеновград, след проведения първи тур за избор на кмет, показва активността на гласоподавателите в различните избирателни секции из града и селата в общината за двамата кандидати, които ще се срещнат тази неделя (03.11.19 г.) на балотаж. В петте секции на асеновградския квартал "Запад" преобладават избирателите, подкрепили кандидата на ПП ГЕРБ - доктор Христо Грудев. Той надделява по гласове над доктор Емил Караиванов - лицето на "БСП за България", водейки го средно с около 50-60 гласа приблизително във всяка от секциите. Тенденцията се запазва и при жителите на новоизградения квартал "Шипка". Христо Грудев е срещнал по-сериозна подкрепа, спрямо Емил Караиванов, и от хората от района на "Гарата", като на някои места разликата между двамата достига до 80 гласа.

Вотът на гласоподавателите от квартал "Тракия", както и жителите на село Лясково, които гласуват в същите секции, е почти изравнен. Грудев води на Караиванов в три от секциите с 20-30 гласа преднина, а в една кандидатът на "БСП за България" е получил по-голяма подкрепа, спрямо опонента си с разлика от около 10 бюлетини в своя полза. Кандидат-кметът на ПП ГЕРБ е водач и в трите секции на квартал "Чинара". Караиванов го следва с разлика от между 30 и 50 гласа. Преднината на Христо Грудев се увеличава до 90 гласа в секциите на "Метоха". Жителите на кварталите "Свети Георги" и "Асеновец" (централна градска част) също са подкрепили на първия тур предимно кандидата на синята партия.

Кандидат-кметове в сблъсък как София да се справи с транспортните проблеми (ВИДЕО)

Петима основни кандидати за кмет на София се включиха в дебат за проблемите в транспорта в столицата. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая М...

Повечето от хората, живеещи в квартал "Гонда вода" - около ПГ по ХВТ "Свети Димитрий Солунски", както и в квартал "Родопи" - около ОУ "Отец Паисий", също са подкрепили Грудев, предоставяйки му в една от секциите до 130 гласа повече, отколкото за Караиванов. В тези райони започва да се наблюдава и слабо, но постепнно нарастващо раздвижване във вота, подкрепящ и кандидата на ДПС Ферди Кадир. Доктор Христо Грудев продължава да води убедително и в секциите, в които гласуваха жителите на кварталите "Изток", "Васил Левски", "Христо Ботев". В "Единство" гласовете на ДПС намаляват, но разликата между ПП ГЕРБ и БСП се запазва. А в кварталите "Баба Тонка" и "Възраждане" преднината на десните се стопява почти наполовина и съревнованието между двамата основни претенденти за кметския пост в Асеновград става по-оспорвано. В тези райони Ферди Кадир "диша врата" на първите двама, получавайки сериозна подкрепа. От протоколите на ромските секции, в които гласуват жителите на квартал "Лозница", става ясно, че ДПС получава голяма преднина. В половината от общо осемте секции, за Ферди Кадир са гласували по повече от 100 души. От своя страна, Караиванов постепенно обръща резултата в своя полза, спрямо Грудев.

Едва четири-пет гласа делят кандидат-кметът на "БСП за България" от настигането на ПП ГЕРБ в три от ромските секции. В останалите пет доктор Емил Караиванов повежда в класирането, като резултатът е 24:33 и 74:98 в негова полза в две от секциите. Той повежда убедително с получени 140:32 гласа в друга от секциите. 138:86 гласа пък е резултатът от секция №58 - там, където бе подаден сигнал до МВР, че на избирателите се дават предварително попълнени бюлетини, но не се посочи в полза на коя партия. Най-силна подкрепа Емил Караиванов е получил от секция №59, където са отчетени 263 гласа за него срещу 25 за Христо Грудев.

Впечатление прави, че общо във всички секции, в които гласуват жители от ромското население на Асеновград, са констатирани не много голям брой недействителни бюлетини - около 50, като в някои секции дори са 0. Хората от асеновградския квартал "Горни Воден" са дали почти равни гласове за "ГЕРБ" и "БСП за България", като в една от секциите превес има ДПС. Най-голяма подкрепа за Ферди Кадир са дали жителите на квартал "Долни Воден". Там в някои секции гласовете за него достигат 284, като във всяка една от останалите в района ДПС е подкрепено от по над 100 гласоподаватели.

Как се разпределя вотът по населените места в община Асеновград? В село Бачково по-голямата част от хората са предпочели доктор Христо Грудев. В Бор са гласували предимно за ДПС. Протоколите от двете секции на село Боянци, чието население е предимно ромско, сочат, че гласоподавателите са предпочели доктор Емил Караиванов, при резултат 91:57 и 204:45. Няма отбелязана нито една недействителна бюлетина, а четирима са посочили "Не подкрепям никого". Село Врата е едно от най-обезлюдените в община Асеновград. Там са гласували общо шест души, като гласовете им са разпределени почти по равно межди "БСП за България" и ПП ГЕРБ. Хората от Горнослав са посочили ясна позиция, като са събрали точно по 19 бюлетини за двамата основни кандидат-кметове, които отиват на балотаж.

Решения на основни проблеми предложи кандидат-кметът на Асеновград Милко Милков при откриването на кампанията си

Предизборната си кампания официално откри днес (06.10.19 г.) кандидатът за кмет на Асеновград Милко Милков, подкрепен и издигнат от ВМР...

Емил Караиванов печели доверието и на жителите от селата Добростан, Долнослав, Избеглии (384 гласа подкрепа), Козаново, Конуш, Нареченски бани, Нови извор, Орешец, Патриарх Евтимово, Червен, а Христо Грудев е с предимство в Жълт камък, Златовръх, Мостово, Леново, Мулдава (тук на сериозна подкрепа се радва кандидатът на ДПС с общо над 500 гласа), Новаково, Стоево. Тополово и Три могили пък си ги поделят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com