ГЕРБ де факто се спаси в Столичния общински съвет заради феномена "Борис Бонев"

5256
ГЕРБ де факто се спаси в Столичния общински съвет заради феномена "Борис Бонев"
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще може да удържи мнозинството си в Столичния общински съвет (СОС), но може да има проблеми в налагане на визията си за управление на столицата. Това показват данните от 100% обработени протоколи от ЦИК.

Общинските съветници от ГЕРБ са 27, което е намаление с трима души спрямо предишния път. Припомняме, че в съвета влизат 61 души. Втора сила е БСП, с 15 съветници, което е двойно увеличение, а "Демократична България" е на трето място, с 12 съветници. ВМРО и "Атака" са другите две политически сили – с четирима и с двама съветници съответно. Борис Бонев, от "Спаси София", е единственият официално независим общински съветник.

Лидерът на БСП-София поиска подкрепа от "Демократична България" за Манолова

Вероятно ще имаме 15 общински съветници. Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Някъде 12-13 съветници, ще видим окончателно до...

Всъщност участието на Бонев може да се каже, че помогна в известна степен на най-големите. За Бонев са гласували 42 000 души и ако той беше част от листа, щеше да влезе в СОС заедно с още 7 съветници! За сравнение, за "Демократична България" са гласували 57 000 души. Сега обаче има преразпределение на тези гласове – ГЕРБ получава още трима съветници, БСП – двама, "Демократична България" и "Атака" – по един. Така реално феноменът Бонев позволи ГЕРБ да има възможност лесно да състави поне обикновено мнозинство – иначе нямаше да има дори такова и при подкрепа на ВМРО и "Атака". Припомняме обаче, че "Спаси София" не е политическа партия и всъщност листа за общински съветници имат право да издигат само партии и (местни) коалиции. По решение на ЦИК, инициативните комитети могат да издигат само независими кандидати за общински съветници и за кметове, като всеки кандидат за общински съветник или кмет образува самостоятелна кандидатска листа.

В крайна сметка, ГЕРБ изглежда лесно ще събира обикновено мнозинство – достатъчно е да разчита само на коалиционния си партньор ВМРО, но присъствието на всички съветници ще е задължително. Но при решения, където трябва квалифицирано мнозинство, т.е. две трети от гласовете (40), трудностите ще са налице, защото нещата няма как да станат без гласа на отявлени противници – БСП и "Демократична България". Такива решения, които трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство, са доклади за назначения, създаване на временни комисии, за заменки и разпореждане с имущество, за решения за провеждане на търгове и конкурси.

Иначе, в областните градове, в 21 града ГЕРБ ще може да определя лесно дневния ред на общинските съвети предвид оказаното доверие от гласоподавателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София