Говорител на ЦИК призна: На членовете на избирателните комисии им е най-трудно да отчитат резултати

5449
Говорител на ЦИК призна: На членовете на избирателните комисии им е най-трудно да отчитат резултати
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Първите камиони с бюлетини за предстоящите местни избори на 27 октомври днес потеглиха за пет области - Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище, а от утре – и към останалите градове, за да бъдат окомплектовани изборните книжа по общини и предадени на секционните избирателни комисии, за да започне навреме подготовката за изборния ден в изборните помещения. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. "Нормално е започнало транспортирането и предаването на бюлетините", увери той.

Андреев призна, че най-голямо затруднение за членовете на избирателни комисии е попълването на протоколите и отчитането на резултатите и съобщи, че ЦИК са изготвили методически указания, които са качени и на сайта на ЦИК и че се провеждат обучения. Предвиждат се и тренировки със симулиране на попълване на протоколи въз основа на тест. Говорителят на ЦИК изрази надежда да протече нормално отчитането на резултатите в София и уточни, че този път това ще става в три пункта в зала "Арена Армеец".

Сидеров: Няма да позволя да се гаврят с името ми, защото аз съм се създал сам

Лидерът на ПП "Атака" и кандидатът за кмет на София Волен Сидеров обвини Централната избирателна комисия (ЦИК), че проявява двоен станд...

Говорителят на ЦИК показа бюлетина и препоръча добре да бъде сгъвана преди пускането в урната, за да не се отвори, особено в по-големите общини, където бюлетините са по-големи заради повечето мандати и кандидати. „След като бъде поставен печатът и съответно скъсан отрязъкът от бюлетината е добре избирателят още веднъж да сгъне бюлетината, за да стане по-малка и да няма опасност да се отвори и да се види как е гласувал“, препоръча той. Бюлетините са от плътна хартия и ако не бъдат добре сгънати и притиснати по ръбовете е възможно да се отворят, отбеляза той.

Към момента в ЦИК са регистрирани 9 сдружения за извършване на наблюдения на изборите в страната, от които са регистрирани 735 упълномощени наблюдатели. Международното участие е слабо – регистрирани са само 2 организации с общо 21 наблюдателя. От социологическите агенции за сега са регистрирани 4 с общо 722 анкетьора.

Засега 770 граждани на ЕС са заявили, че ще участват в изборите, съобщи още Андреев.

55 сигнала и 183 жалби са постъпили досега в ЦИК, от които 133 жалби са за регистрации на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети и техни кандидати. Обжалвани са в ЦИК 10 решения на ОИК по отношение на предизборната кампания и 7 по назначаването на СИК като всички са разгледани в ЦИК.

Гласовете "Не подкрепям никого" ще отчитат само избирателната активност

В новата бюлетина за местните избори има вадраче "Не подкрепям никого". С това тя е по-различна от тази от 2015 г., каза пред БНТ Алекс...

14 жалби има срещу нарушения на ЦИК, като една е все още висяща във ВАС, която е по отношение на жалбата на независим кандидат, недопуснат до изява в обществена медия за отразяване на предизборната кампания и в днешния ден ВАС би трябвало да се произнесе, съобщи още Андреев. Става въпрос за кандидата за кмет на София Борис Бонев, член на "Спаси София", който реагира по доста интересен начин за това, че не получи покана за предаването "Референдум" на БНТ на основание, че не влиза в първите четирима кандидати според четири социологически агенции, с които телевизията работи.

До 19 октомври избирателите биха могли да подадат заявления, ако има непълноти или грешки при изписването на техните имена и данни в избирателните списъци. До 21 октомври могат да се подават заявления за гласуване с подвижни избирателни кутии, съобщи още говорителят на ЦИК. На 24 октомври ще се образуват и секциите в лечебните заведения, домовете за стари хора и затворите, ако има необходимия брой избиратели, които да упражнят правото си на глас. В 24 часа на 25 октомври приключва предизборната кампания и от 0 часа на 26 октомври, както и в деня на изборите – 27 октомври, не могат да бъдат обявявани социологически проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика